Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Finnmatkojen matkavakuutusehdoista löytyi uusi virhe

Meksikossa kuolleen naisen tapauksen selvittelyn yhteydessä HS huomasi, ettei matkavakuutuksen ehtoja ollut käännetty oikein englannista suomeen. Ehdoista löytyi toinen virhe jo aiemmin.

Kotimaa
 
Fakta

Ongelmallinen ehtojen kohta englanniksi ja suomeksi:

 You will not be covered for any claims arising from a medical condition that was not stable* for 2 months prior to paying for this insurance. *This means you must not have had any change in your medication, had any non-routine medical appointments or further investigations into your medical condition.

 Sinulle ei makseta korvauksia vaatimuksista, jotka aiheutuvat jo olemassa olevasta hoitoa vaativasta tilasta, mikäli tila ei ole ollut vakaa* tämän vakuutuksen maksua edeltävän kahden kuukauden aikana. *Tämä tarkoittaa, että et ole saanut muuttaa mitään lääkityksessäsi, etkä ole käynyt rutiinistasi poikkeavissa lääkärintarkastuksissa tai sinun terveydentilasi muissa tutkimuksissa.

Suomen suurimman matkanjärjestäjän Finnmatkojen myymän matkavakuutuksen ehdoissa on myös käännösvirhe, joka vaikeuttaa ehtojen ymmärtämistä olemassaolevien sairauksien korvattavuuden osalta.

Selvittäessään Meksikossa huhtikuun alussa infarktiin kuolleen suomalaisnaisen tapausta HS havaitsi vakuutusehdoissa jo aiemmin virheen. Sivunumeroviittauksessa ollut virhe johti alunperin kielteisen vakuutuspäätöksen pyörtämiseen. Nainen kuitenkin kuoli, ennen kuin hänet ehdittiin siirtää Suomeen hoitoon.

Vakuutuksen suomenkielisistä ehdoista voi saada käsityksen, että mikä tahansa kaksi kuukautta ennen vakuutuksen ostamista tehty lääkärintarkastus tai terveydentilan tutkimus voi estää olemassaolevien sairauksien hoidon korvaamisen. Sana medical condition on käännetty terveydentilaksi, vaikka se tarkoittaa suomeksi sairautta.

Englanninkielisistä ehdoista käy selvemmin ilmi, että ehto koskee vain tuon olemassaolevan sairauden takia tehtyjä lääkärintarkastuksia ja tutkimuksia.

Allianz World Wide Partnersin viestintävastaava Sophy Rigommier-Hunter täsmentää, että vakuutus kattaa myös olemassaolevien sairauksien hoidon, jos ne ovat vakaita eli niiden lääkitystä ei ole muutettu, eikä niiden takia ole jouduttu turvautumaan lääkäritarkastuksiin tai tutkimuksiin kaksi kuukautta ennen vakuutuksen ostamista.

”Vakuutus on tarkoitettu odottamattomien tapahtumien korvaamiseen”, hän sanoo.

HS:n tuotua käännösongelman Allianzin tietoon vakuutusyhtiössä on päätetty käydä vakuutusehtojen sanamuodot vielä kertaalleen läpi, jotta ongelma saadaan korjattua.

”Ehdot on käännätetty ammattitaitoisella kääntäjällä. Kun kävimme niitä läpi suomalaisten kumppaniemme kanssa, havaitsimme että englanninkielisessä versiossa tarkoitetun merkityksen ja suomenkielisen version välillä on pieni ero”, Rigommier-Hunter kertoo sähköpostitse.

Myös ehtojen sivunumeroviittauksessa ollut virhe oli peräisin englanninkielisestä versiosta.

Finnmatkat, joka on osa saksalaista TUI-konsernia vaihtoi matkavakuutusyhtiötä viime vuonna. Aiemmin se myi vakuutusyhtiö Eurooppalaisen matkavakuutuksia. Viime syksystä lähtien kumppanina on ollut saksalainen Allianz.

Allianz on 125 miljardin euron liikevaihdolla maailman suurimpia vakuutusyhtiöitä. Se teki viime vuonna liikevoittoa 11 miljardia euroa.

Rigommier-Hunterin mukaan Finnmatkojen asiakkailla on käytössään ympärvuorokautinen puhelinpalvelu, mistä voi kysyä lisätietoa vakuutusehtojen tulkinnasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat