Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saaristomeren kuha päätyi WWF:n kalaoppaan keltaiselle listalle – voimakas kalastus on vääristänyt kuhakantaa

Pohjanlahdelta pyydetty Itämeren lohi pääsi pannasta ja nousi punaiselta listalta keltaiselle.

Kotimaa
 
Risto Jussila
WWF suosittelee harkitsemaan Saaristomereltä ja Selkämereltä pyydetyn kuhan ostamista, koska pyynti on heikentänyt kuhakantaa.
WWF suosittelee harkitsemaan Saaristomereltä ja Selkämereltä pyydetyn kuhan ostamista, koska pyynti on heikentänyt kuhakantaa. Kuva: Risto Jussila

Saaristomereltä ja Selkämereltä pyydetty kuha putosi keltaiselle listalle ympäristöjärjestö WWF:n uudessa Kalaoppaassa. WWF suosittelee käyttämään Saaristomeren kuhaa harkiten, koska kanta on vääristynyt voimakkaan kalastuksen vuoksi.

”Erityisesti Saaristomerellä tehokas verkkopyynti tiheäsilmäisillä verkoilla on johtanut kuhan sukukypsyyskoon pienentymiseen ja heikentänyt kuhakannan tilaa. Tämä voi aiheuttaa jopa peruuttamattomia muutoksia”, sanoo WWF:n suojeluasiantuntija Matti Ovaska.

Sisävesistä ja Suomenlahdelta pyydetyn kuhan suositus pysyi vihreänä.

Tähän asti kaikilta Suomen vesialueilta pyydetyt kuhat ovat olleet vihreällä listalla, johon merkittyjen kalojen kannat ovat elinvoimaisia eikä niiden pyynti aiheuta ympäristöhaittoja.

Kaiken kaikkiaan Ovaska kehottaa ostamaan ja ottamaan saaliiksi vähintään 45 sentin mittaisia kuhia, jotka ovat jo ehtineet lisääntyä.

WWF julkisti tiistaina päivitetyn Kalaoppaansa, jossa Suomessa tarjolla olevia ruokakaloja on luokiteltu ympäristöperustein.

Pohjanlahdelta pyydetty Itämeren lohi sen sijaan nousi punaiselta listalta harkiten ostettavien kalojen keltaiseen ryhmään. Itämeren pääaltaalta ja Suomenlahdelta pyydetty villi lohi pysyy kuitenkin edelleen punaisella listalla.

Suosituksen muuttuminen on WWF:n mukaan seurausta kalastushallinnossa tapahtuneista muutoksista ja kaupallisen kalastuksen vähentymisestä.

”Lohikiintiöitä on onnistuttu pienentämään. Nyt kalastuskiintiö on vahvistettu tutkijoiden suositusten mukaiseksi”, Ovaska sanoo.

Kalaoppaan luokituksen muutos koskee Pohjanlahdelta rysällä pyydettyä villiä lohta. Valtaosa Suomessa myytävästä Itämeren lohesta on pyydetty rysillä Pohjanlahden rannikolta.

”Pohjanlahdella kannat ovat toipuneet, mikä näkyy jo muun muassa Tornionjoella”, Ovaska toteaa.

”Pohjanlahdella tapahtuva kaupallinen kalastus on nyt tasolla, joka ei näyttäisi uhkaavan lohikantojen elpymistä. Taustalla on iso muutos asenteissa. Lohikantojen tilaan liittyvät ongelmat on tiedostettu ja niitä on lähdetty korjaamaan esimerkiksi kiintiöitä pienentämällä.”

Pelastetuksi WWF ei kuitenkaan lohta julista: ”Toistaiseksi vain kaksi lohikantaa Itämerellä on saavuttanut turvallisen tason.”

Ongelmina ovat Ovaskan mukaan muun muassa sekakantakalastus, M74-oireyhtymän voimistuminen, raportoimaton kalastus sekä nousuesteet.

Itämeren lohikantojen elpyminen on WWF:n mukaan yksi esimerkki siitä, että uhanalaisten kalakantojen suojelussa on viime vuosina edetty harppauksin.

Uhanalaisten kalojen suojelun tehostaminen oli myös yksi vastikään päättyneen WWF:n kalakampanjan päätavoitteista. ”Kalojen suojelussa on tapahtunut merkittävää parannusta, ja nyt tulokset näkyvät myös Kalaoppaan suosituksissa”, Ovaska kertoo.

Ovaska toppuuttelee kuitenkin liiallista intoa, sillä lohikantojen tilaan liittyy yhä ongelmia. Vaikka suunta on positiivinen, ainoastaan pari lohikantaa on suurella todennäköisyydellä saavuttanut turvallisen tason. Monessa tapauksessa heikkojen lohikantojen ongelmat liittyvät jokien patoamiseen ja kalojen lisääntymisalueiden huonoon kuntoon.

Saaristomerella kuha on sekä vapaa-ajankalastajien että ammattikalastajien tärkeimpiä saalislajeja.

Tutkijat ovat varoittaneet jo vuosia, että liian pienten kuhien kalastaminen heikentää Saaristomeren kuhakantaa. Kuhat päätyvät saaliiksi, ennen kuin ne ovat edes ehtineet kutea. Tutkijat ovat myös esittäneet alamitan nostoa ja verkkojen silmäkoon kasvattamista.

Kuhan valtakunnallinen alamitta on 42 senttiä. Päätoimiset ammattikalastajat saavat kuitenkin toistaiseksi pyytää 37-senttisiä kuhia, mutta Saaristomerellä pyyntimitta on siirtymäajankin jälkeen 40 senttiä.

Kymmenen vuotta kalaopasta

WWF:n Kalaopas julkaistiin ensimmäisen kerran Suomessa vuonna 2006.

Opas ohjaa vastuulliseen kuluttamiseen liikennevaloin. Suomessa tarjolla olevia ruokakaloja on luokiteltu kolmeen ryhmään ympäristöperustein.

Vihreän listan kalojen kannat ovat elinvoimaisia, ja niitä kannattaa suosia. Pyynti tai kasvatus eivät aiheuta merkittäviä ympäristöhaittoja, ja vesiviljely on vastuullista.

Keltaisella merkittyjä lajeja kannattaa ostaa harkiten. Kalakantojen kestävyys vaihtelee alueittain, ja kannat saattavat olla ylikalastettuja. Lisäksi kalastus- ja kasvatusmenetelmät voivat olla ympäristölle haitallisia.

Punaisen valon saaneita lajeja kannattaa välttää, sillä lajit ovat uhanalaisia tai voimakkaasti ylikalastettuja. Punaiselle listalle voi päätyä myös laji, jonka pyynnillä tai kasvatuksella on ympäristön kannalta tuhoisia vaikutuksia.

Jotkut kalat on luokiteltu useammalla kuin yhdellä värillä. Tämä tarkoittaa, että kyseisten lajien kohdalla vastuullisuus vaihtelee esimerkiksi pyyntialueen tai -tavan mukaan.

Opas perustuu WWF:n riippumattomalta konsulttiyhtiöltä tilaamaan selvitykseen. Siinä tarkastellaan kalakannan tilaa, vaikutuksia meriluontoon sekä kalastushallintoa.

Kasvatetun kalan osalta otetaan huomioon tuotantotapa, ympäristövaikutukset sekä kalanrehu.

Suosittavia kaloja kovat kotimaiset kalat, ahven, hauki, kuore, made, muikku, särkikalat, kasvatettu kirjolohi. Myös Itämerellä pyydetyt kilohaili, silakka ja silli ovat vihreällä listalla, samoin Itämeren itäpuolisella alueella pyydetty turska.

Keltaisella, harkittavien ostosten listalla ovat esimerkiksi Norjan lohi ja ruijanpallas.

Sisävesien siikaa voi Kalaoppaan mukaan syödä huoletta, mutta Suomen merialueelta pyydetyn siian ja verkkoaltaissa kasvatetun siian ostamista pitäisi WWF:n mukaan harkita.

Vältettäviä ovat muun muassa tonnikalat, joiden kannat ovat romahtaneet.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat