Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kunnat ottaneet laiskasti turvapaikan saaneita – ”tuhat odottelijaa vastaan­ottokeskuksissa maksaa 1,5 miljoonaa euroa kuussa”

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen mukaan tarve olisi saada 10 000 kuntapaikkaa, mutta sopimuksia on vasta 2 500:sta.

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Kuntaministeri Anu Vehviläisen mukaan hallitus ei aio pakottaa kuntia mihinkään.
Kuntaministeri Anu Vehviläisen mukaan hallitus ei aio pakottaa kuntia mihinkään. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Hallitus yrittää saada oleskeluluvan saaneet nopeammin kuntiin, koulutukseen ja työhön.

Ongelmaksi on tullut kuntien haluttomuus antaa kuntapaikkoja oleskeluluvan saaneille.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk) sanoi tiistaina, että tarve olisi saada 10 000 kuntapaikkaa, mutta sopimuksia on vasta 2 500:sta. Neuvotteluja käyvät parhaillaan työ- ja elinkeinoministeriön alaiset ely-keskukset.

”Nyt on 134 kunnan kanssa sopimukset ja kun kuntia on 313 Ahvenanmaan kunnat mukaan luettuna, kyllä se on vaatimaton määrä”, Vehviläinen sanoi.

”Jos kuntapaikkoja ei saada lisää, myönteisen päätöksen saaneet jäävät vastaanottokeskuksiin odottamaan. 1 000 odottelijaa maksaa 1,5 miljoonaa euroa kuussa.”

Vehviläisen mukaan hallitus ei aio pakottaa kuntia mihinkään. Hallitus on sitoutunut siihen, että kunnilla on itsemääräämisoikeus tässäkin asiassa.

Hallituksen tavoitteena on esimerkiksi, että oleskeluluvan saaneiden osaamisen alkukartoitus on laadittu kahden viikon kuluttua oleskeluluvan saamisesta. Sen teko aloitetaan jo vastaanottokeskuksessa.

Kotoutumiskoulutus kytketään työelämään ja työnantajien tarpeisiin. Työllistymistä edistetään esimerkiksi nopean työllistymisen kokeilulla.

Vesa Moilanen / Lehtikuva
Työministeri Jari Lindström.
Työministeri Jari Lindström.

Työ- ja oikeusministeri Jari Lindström (ps) korosti maahanmuuttajien omaa halua ja asennetta kotoutua. ”Kaikki lähtee siitä että ihminen itse haluaa kotoutua.”

Lindström sanoi, että maahanmuuttajien osaamisen alkukartoitus helpottaa kohdentamista ja sujuvaa kuntaan muuttoa.

Hän korosti, että ohituskaistoja ei rakenneta. ”Nämä ihmiset tulevat osaksi yhteiskuntaa ja taistelevat samoista työpaikoista kuin muut.”

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) korosti, että oleskeluluvan saaneet ovat nuoria ja heidät pitää nopeammin ohjata koulutukseen tai työhön. ”Ei työnnetä samaan putkeen, vaan suunnitellaan yksilölliset polut.”

Vesa Moilanen
Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen.
Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen.

Opetusministeri sanoi, että aiemmilla onnistumisilla kotouttamisessa ei voi kehuskella.

”Tällä hetkellä koulutus- ja työpolut liian pitkiä, on tyhjäkäyntiä ja päällekkäisyyttä, epätarkoituksenmukaisia opintoja, jotka kestää vuosikausia.”

Nyt tehdään nopeampia polkuja, ministeri sanoo. Voi olla yhtäaikaisesti työssä ja koulussa ja oppia kieltä. ”Madalletaan raja-aitoja. Enemmän yhtä aikaa ja nopeammin luvan saamisen jälkeen koulutusjärjestelmään.”

Hallitus julkisti tiistaina kotouttamisen toimintasuunnitelman, joka perustuu jo viime joulukuussa työ- ja elinkeinoministeriön julkistamiin ideoihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat