Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koulujen kesäloma kriisiyttää perhekalenterin

Aika harva vanhempi pystyy vapaasti valitsemaan lomansa ajankohdan, eikä kaikilla ole sukulaisia tai ystäviä apuna. Mikä neuvoksi, pohtii Janna Rantala.

Kotimaa
 
Janna Rantala
Kirjoittaja on lastenpsykiatri, psykoterapeutti ja kolmen lapsen inhimillinen äiti.

Kesäloman kynnyksellä toivoisi lasten pysyvän ikuisesti päivähoitoikäisinä. Perheen lomakalenteri on helppo hallita niin kauan kun yhteiskunta tarjoaa subjektiivisen päivähoito-oikeuden ympäri vuoden. Ihan sama, ajoittuuko vanhempien kesäloma touko- tai vaikka syyskuuhun, varhaiskasvatus joustaa. Varapäiväkodin vaihtuvaa lapsiryhmää kaitsevaa sijaistyöntekijää ei ehkä voi vaatia ylläpitämään kehittävää kasvuympäristöä, mutta eivät lapset sentään heitteillä ole heinäkuussakaan.

Koululaisen kesälomat vaativat isompaa pohdintaa. Pärjäisikö lapsi jo omillaan päivät? Jos ei, mitä ihmettä keksimme turvallisen kesäloman takeeksi?

Vanhempien kesälomien ketjutus pelastaa, jos saa määrätä lomansa ajankohdan. Aika harva saa. Millainen uhkailu, kiristys ja lahjonta mahtaisikaan tehota työkavereihin, kun yövuorot osuvat välttämättömään lomaviikkoon? Taitavinkaan manipulointi ei auta, jos kahden vanhemman yhteenlaskettu loma kestää alle kymmenen viikkoa.

Sukulaisten, naapurien ja ystävien värvääminen hoitoavuksi on upea vaihtoehto, jos ympärillä lepattaa lapsille omistautunut sosiaalinen piiri, joka määrää itse ajankäytöstään. Valitettavasti mummola saattaa olla pitkällä tai ei missään ja sukulaiset omissa töissään. Naapurustokin on matkoilla tai juuri se syy, minkä vuoksi lasta ei niin mielellään jättäisi omilleen koko päiväksi.

Palkattu apu tulee kalliiksi, paitsi ehkä kesätyöläisen pestaaminen useamman perheen hoitorinkinä. Täytyy vain löytää sopiva hoitaja, keskenään jollakin tapaa toimeentuleva lapsiryhmä ja yhteistyökykyiset kanssapalkkaajat. Sitten enää sovitaan, kuka vanhemmista ottaa työnantajavelvoitteet hoitaakseen. Onnea matkaan.

Maksulliset leirit ovat melkoista arpapeliä. Pääosa leireistä soveltuu sosiaalisesti kyvykkäille, reippaille ja kehittymishaluisille ideaalilapsille, jotka taipuvat mukisematta tuntemattoman teini-ikäisen auktoriteettiin. Viime kesän kahdesta leiristä toinen oli innostava, ryhmäyttävä ja uutta opettava, toisessa taas rangaistiin jonossa puhumisesta punnerruksilla. Eivät kaikki aivan hyvin kehittyneetkään lapset vaan jaksa niellä sellaista shaibakkaa. Pitkä kouluvuosi heilläkin on takana.

Vaikka leiri olisi mieluinen, tulee raha vastaan. Kolmen lapsen kahden viikon päiväleirien jälkeen kesälomakassa voi olla suurin piirtein käytetty. Ehkä saisi sentään jätskitötteröt per naama.

Ennakoiminen auttaisi, kuten lasten kanssa yleensäkin. Ammattia valitessa olisikin pitänyt arvioida kesäkauden työnkuvaansa myös mahdollisen perheellistymisen näkökulmasta. Serkkupojat viettävät onnellisesti kesäviikot kuorma-auton etupenkillä, koska heidän isänsä on ymmärtänyt teininä hakeutua kuljetusalalle. Asiakkaatkin tykkäävät, kun on reippaita apulaisia matkassa. Sen sijaan lääkärin vastaanotolla lapsiapulainen ei jotenkin vaan toimi.

Vaihtoehto on enemmän tai vähemmän omillaan pärjääminenkin. Jollekin lapselle (tai vanhemmalle) koululaisen yksin olo on kauhistus, toiselle luottamuksen osoitus. Kyllähän esikoisemme oikeasti jo osaa lämmittää ruokaa, lukea ja pelailla, mennä pihalle tai kaverille. Onhan meillä vanhempien työajan porrastus ja naapuri, jonka ovikelloa saa soittaa pienenkin hädän tullen. Ja kaupungin leikkipuistot ilmaisine ruokailuineen! Hillitöntä luksusta, josta voisi kirjoittaa kokonaan oman ylistyskolumnin.

Luksusta on sekin, että itse pohdimme pärjäisikö koululaisemme pätkän omillaan päiväaikaan. Säästöjen kiristyessä pelkään, kuinka ensi kesän koululaisten käy. En tahtoisi käydä pärjäämispohdintaa kuusivuotiaistamme tai koko kymmenen viikon kesälomasta. Liian turvattomat tunnit tulevat liian kalliiksi, koko yhteiskunnallemme. Kun sosiaalisen turvaverkon aukot suurenevat, loppuu vanhempien valinnanvarakin. Silloin elämän muut ehdot sanelevat koska lapsen on oltava yksinään – pärjää hän tai ei.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat