Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Roskapostia tulee nykyään myös tekstiviesteinä – tietoja kalastellaan poliisin ja pankkien nimissä

Viestintävirasto varoittaa tekstiviesteillä tapahtuvasta tietojenkalastelusta ja huijausyrityksistä.

Kotimaa
 
Maija Koivisto
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Edes salainen numero ei välttämättä estä markkinointi- ja huijausviestejä.
Edes salainen numero ei välttämättä estä markkinointi- ja huijausviestejä. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Roskaposti on levinnyt sähköpostiviesteistä nyt myös tekstiviesteihin, varoittaa Viestintäviraston kyberturvallisuuskeskus. Edes salainen numero ei välttämättä estä tietojenkalastelu-, markkinointi- ja huijausviestien saamista.

Tietojenkalasteluviesteillä yritetään urkkia esimerkiksi pankkitunnuksia. Tietoja on yritetty kalastella muun muassa poliisin, pankkien, Postin ja Matkahuollon nimissä.

Tilausansoja ja huijausviestejä voi tulla nimekkäiden kauppakeskusten nimissä. Viesteissä ilmoitetaan esimerkiksi mahdollisuudesta voittaa lahjakortti.

Myös aggressiivinen mainonta tekstiviesteillä on lisääntynyt. Esimerkiksi nettikasinot ovat lähestyneet asiakkaita mainostekstiviesteillä.

Jotkin teleoperaattorit tarjoavat liittymälle halvempaa hintaa, jos asiakas sallii markkinointiviestit. Näiden viestien sisällössä näkyy teleoperaattorin nimi.

Viestintävirasto neuvoo poistamaan epäilyttävät viestit. Puhelinlaskusta kannattaa myös tarkistaa, ettei viestistä ole veloitettu normaalia tekstiviestiä suurempaa hintaa.

Virasto pyytää ilmoittamaan kyberturvallisuuskeskukselle, jos pankkitunnuksia kalastellaan esimerkiksi poliisin, pankkien tai Postin nimissä. Epäasiallisesta markkinoinnista tai tilausansoista voi ilmoittaa Kilpailu- ja kuluttajavirastolle.

Kyberturvallisuuskeskus poistaa tietojenkalastelusivustot verkosta yhteistyössä verkkopalveluntarjoajien kanssa. Viestintävirasto ei voi estää viestien tuloa puhelimeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat