Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metsänomistaja voi suunnitella nyt itse liito-oravan pesäympäristön hakkuut

Aiemmin virkamies teki päätöksen sallitusta metsänkäytöstä. Metsänomistajille julkaistiin ohjeistus pesien huomioon ottamiseksi.

Kotimaa
 
Pekka Fali
Liito-oravia pesii muun muassa Puolangan Pihlajavaaran metsikössä.
Liito-oravia pesii muun muassa Puolangan Pihlajavaaran metsikössä. Kuva: Pekka Fali

Hakkuuta suunnitteleva metsänomistaja on nyt vastuussa liito-oravan pesien elinympäristöstä. Vastuu liito-oravien lisääntymis- ja levähtämispaikkojen huomioimisesta siirtyi viime kuussa pois ely-keskuksen virkamiehiltä. Muutosta perusteltiin muun muassa sillä, että se oli kohtuuttoman kuormittava virkamiehille.

Luonnonsuojelulakiin on kirjattu liito-oravan pesäpaikkojen hävittämis- ja heikentämiskielto. Aiemmin ely-keskuksen virkamiehet tekivät päätökset näiden alueiden sijainnista ja sallitusta metsänkäytöstä.

Nyt hakkuita suunnittelevan metsänomistajan on ensin selvitettävä, onko kiinteistöllä liito-oravan lisääntymis- ja levähdyspaikka. Tiedon saa viranomaisilta. Sen jälkeen metsänomistajan on tehtävä metsänkäyttöilmoitus Metsäkeskukseen, josta tieto menee ely-keskukseen.

Metsänkäyttöilmoituksesta on ilmettävä se, miten metsän hakkuu toteutetaan niin, ettei eläimen lisääntymis- ja levähdyspaikkaa hävitetä tai heikennetä.

Maa- ja metsätalousministeriö korostaa, että kaikki metsälain mukaiset hakkuutavat ovat mahdollisia liito-oravan lisääntymis- ja levähdyspaikkojen ympärillä tietyin rajoituksin. Liito-oravan suojeluvaatimuksia ei ole heikennetty muutoksen yhteydessä.

Lisääntymispaikalla tarkoitetaan paikkaa, jossa liito-orava saa poikasia. Levähdyspaikassa liito-orava viettää päivänsä.

Metsänomistajille julkaistiin tällä viikolla ohjeistus liito-oravien pesien huomioon ottamiseksi metsänkäsittelyn yhteydessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat