Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ounasjoen tulvavedet ulottuvat jo muutaman mökin pihalle

Joessa on havaittu jääpatoja. Kittilässä varaudutaan jo tulvaan.

Kotimaa
 
Ville Riskilä
Ounasjoki tulvi Rovaniemen Meltauksessa keväällä 2015.
Ounasjoki tulvi Rovaniemen Meltauksessa keväällä 2015. Kuva: Ville Riskilä
Fakta

Kevättulvaan varautuminen

 Tulva-alueen kiinteistön omistajan on syytä varautua mahdolliseen tulvaan hyvissä ajoin.

 Irtain omaisuus pitää siirtää turvaan ja varmistaa esimerkiksi laiturin kiinnitys.

 Talon suojaksi voi joutua rakentamaan tilapäisen penkereen vaikka hiekkasäkeistä.

 Salaojat ja rumpuaukot on syytä tukkia mahdollisuuksien mukaan, ettei tulvavesi pääse tienpenkereen ali tontille.

Lähde: Suomen ympäristökeskus

Kevättulvat ovat nostaneet Ounasjoen pintaa paikoin lähes kaksi metriä. Suomen ympäristökeskuksen Syken mukaan joessa on havaittu viimeisen vuorokauden aikana jääpatoja, jotka voivat pahentaa tulvatilannetta.

Jääpatoja on havaittu Kaukosen kylässä ja Marraskosken kohdalla. Marraskosken kohdalla jääkasauma on nostanut vedenpintaa jopa kolme metriä normaalia korkeammalle.

”Vesi on noussut Kaukosen kohdalla muutaman mökin pihalle. Tällä hetkellä siellä ei voi tehdä muuta kuin odottaa ja katsoa, miten jääpatotilanne kehittyy”, kertoo johtava hydrologi Bertel Vehviläinen Sykestä. Viranomaiset seuraavat tulvatilannetta aktiivisesti.

Syken ja Ilmatieteen laitoksen Tulvakeskus ennustaa Ounasjoen tulvatilanneesta keskimääräistä vaikeampaa. Kittilässä ollaan jo varautumassa tulvahuippuun, joka osuu kuntaan ennusteen mukaan loppuviikosta, aikaisintaan torstaina.

”Kunta on varautunut suojaamaan omia kiinteistöjään suojapadoilla, ja paikallinen marketti on jo ilmeisesti rakentamassa patoa”, kertoo insinööri Juha Kuivalainen Lapin ely-keskuksesta.

Rovaniemellä kevättulva saavuttaa huippunsa vasta kuun puolivälissä. Ennusteen mukaan tulva jää alle vahinkorajan, vaikka myös Kemijoen kevättulvista ennustetaan keskimääräistä voimakkaampia.

”Paljon riippuu myös lähipäivien säästä ja Kemijärven juoksutuksista. Viikonloppuna pitää olla tarkka, ettei järvestä juoksuteta liian paljon tai liian vähän vettä”, Vehviläinen sanoo.

Muiden Lapin jokien tilanne on helpompi. Tornionjoen pinta on noussut paikoin toista metriä, mutta pinta pysyy todennäköisesti vahinkorajan alapuolella. Joen tulvahuippu on kuun puolivälissä. Iijoen tulva on katkaissut yhden tieyhteyden.

Oulangan kansallispuiston tunnettu Karhunkierros-retkeilyreitti on suljettu tulvien takia. Puiston joet ja purot ovat tulvaveden vallassa vielä viikon.

Muualla Suomessa jokien tulvatilanne ei ole läheskään niin heikko kuin Lapissa. Etelä-Suomen jokien virtaamat ovat kasvussa sateiden vaikutuksesta, ja useimpien jokien pinta on noussut jonkin verran mutta jää vahinkorajasta huomattavasti.

Eniten sateita on tullut Kaakkois-Suomeen, jossa vedenpinnat ovat paikoin keskimääräisen kevättulvan tasolla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat