Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

15-vuotiaat eivät saaneet ostaa simaa kaupasta – kauppojen alkoholilinjaus on lakia tiukempi

Päivittäistavarakauppa ry:n mukaan kauppojen ei tulisi myydä alle 18-vuotiaille mitään alkoholipitoisia juomia.

Kotimaa
 
Jukka Lehtinen
Päivittäistavarakauppa ry suosittaa kaikkien alkoholipitoisten juomien myyntikieltoa alle 18-vuotiaille.
Päivittäistavarakauppa ry suosittaa kaikkien alkoholipitoisten juomien myyntikieltoa alle 18-vuotiaille. Kuva: Jukka Lehtinen

Joidenkin kauppojen tiukat ehdot siman myynnistä ovat herättäneet vappuna ihmetystä.

Turkulainen Jukka Polari kertoi mielipidekirjoituksessaan, että kaksi 15-vuotiasta ei saanut ostaa kaupasta simaa, koska se luokitellaan alkoholijuomaksi. Hänen mukaansa samoin kävi myös iäkkäälle rouvalle, joka oli yrittänyt ostaa simaa ennen aamuyhdeksää.

”Onko tässä mitään järkeä?” Polari kysyy.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan osa kaupoissa myytävistä simoista on täysin alkoholittomia ja muutkin jäävät alkoholipitoisuudessaan selvästi alle prosentin. Lain mukaan niitä voisi siis oikeastaan myydä kaikkina vuorokaudenaikoina kaikenikäisille.

Päivittäistavarakauppa ry:n (PTY) ohje on kuitenkin lakia tiukempi: alle 18-vuotiaille ei tulisi myydä mitään alkoholipitoisia juomia.

PTY:n elintarvikeasiantuntijan Anna Salmisen mukaan ohjeesta on haluttu yksiselitteinen, jotta kaupoissa ei tarvitsisi tehdä tulkintoja rajatapauksista.

”Kaupoissa on usein paljon kassatyöntekijöitä, joten tällainen ohjeistus on helpompi antaa ja se tukee myös kaupan muuta ikärajavalvontaa”, Salminen sanoo. Hänen mukaansa PTY:n jäsenketjut ovat sitoutuneet ohjeisiin vahvasti.

Jos juoma – oli se sitten simaa, olutta tai siideriä – on täysin alkoholiton, PTY sallii juoman myynnin alaikäisillekin.

Osa kaupoista on jättänyt myymättä alle 18-vuotiaille myös joitain alkoholittomia juomia.

”Rajoitteemme ei koske näitä juomia, mutta elinkeinovapauden mukaan kaupat voivat halutessaan vetää omaa linjaansa”, Salminen kertoo.

Mielipidekirjoituksesta ei selviä, missä kaupassa iäkkäälle naiselle ei ole suostuttu myymään simaa ennen aamuyhdeksää. PTY ei kuitenkaan ole kieltänyt alle 2,8-prosenttisten alkoholijuomien myyntiä ilta- ja aamuyhdeksän välillä, jos ostaja on täysi-ikäinen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat