Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Savonlinna uhkaa näivettyä – opettajankoulutus lähtee, talous vajoaa kriisin partaalle

OKL:n lopettaminen vie Savonlinnasta nuorta ja koulutettua väkeä. ”On mahdollista, että Savonlinnasta tulee kriisikunta”, pelkää kaupunginhallituksen puheenjohtaja.

Kotimaa
 
Pentti Vänskä
Opettajaopiskelija Eve Tuppurainen haki aikoinaan Savonlinnaan pienen kampuksen ja taito- ja taideaineiden painotuksen takia. Kuvassa hän opettaa normaalikoululla Eetu Kiiveriä (vas.) ja Mahdi Hosseinia.
Opettajaopiskelija Eve Tuppurainen haki aikoinaan Savonlinnaan pienen kampuksen ja taito- ja taideaineiden painotuksen takia. Kuvassa hän opettaa normaalikoululla Eetu Kiiveriä (vas.) ja Mahdi Hosseinia. Kuva: Pentti Vänskä
Fakta

Kolmas opettajakoulun lopetus 2010-luvulla

 Oulun yliopiston opettajankoulutus Kajaanissa päättyi 2013.

 Tampereen yliopiston opettajankoulutus Hämeenlinnassa päättyi 2012.

 Itä-Suomen yliopisto päätti lopettaa opettajankoulutuksensa Savonlinnassa ja keskittää sen Joensuuhun syksyllä 2018. Myös lastentarhanopettajien koulutus siirtyy.

 Suomenkielistä yliopistollista opettajankoulutusta on Rovaniemellä, Oulussa, Joensuussa, Jyväskylässä, Tampereella, Helsingissä, Turussa ja Turun yliopiston sivupisteessä Raumalla.

Savonlinna

Hautakynttilät palavat jo Savonlinnan opettajankoulutuslaitoksen (OKL) portailla, keskustan kupeessa.

Savonlinnan kampuksen lopetuksesta on keskusteltu 1960-luvulta lähtien, mutta nyt uhka on toteutumassa. Huhtikuussa Itä-Suomen yliopiston hallitus päätti lopettaa opettajankoulutuksen Savonlinnassa ja siirtää sen nykyisessä laajuudessaan Joensuuhun. Pääosa Savonlinnan kampuksen työpaikoistakin siirtyy siis Pohjois-Karjalaan.

Monissa maakuntakaupungeissa on nähty, kuinka yhden suuren työnantajan lähtö riittää kuihduttamaan kaupungin. Myös 35 000 asukkaan Savonlinnassa menetys tuntuu.

”Tämä on asia, josta koko kaupunki puhuu ja on todella huolissaan”, sanoo kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna-Kristiina Mikkonen (sdp).

Päätös vie maisteritasoisen koulutuksen Savonlinnasta ja tyhjentää kampuksen kokonaan. Jo nyt siellä kumisee tyhjyyttään kuusi vuotta sitten lopetettu kansainvälisen viestinnän laitos.

OKL:n myötä Savonlinnasta häviää yli 800 opiskelijaa ja satakunta yliopiston työpaikkaa. Kaupunki arvioi, että päätöksen myötä lähtee jopa 300 työpaikkaa ja 2 000 asukasta 12 miljoonan euron ostovoimansa kanssa.

Yliopistosäästöt ovat herättäneet tyrmistystä ja huolen sivistyksestä viimeksi Helsingissä, jossa yliopiston irtisanomiset ovat meneillään. Kun Savonlinna menettää opettajakoulutuksen, monen mielestä se näivettyy henkisesti.

Aktiiviset opiskelijat ovat harrastaneet urheilua ja kulttuuria sekä ohjanneet lasten harrastuksia. He ovat tehneet töitä oopperajuhlilla ja matkailussa sekä käyttäneet palveluita.

”Eräs vaatekauppias sanoi, että vaatemallisto menee uusiksi. Nuorten naisten vaatekaupasta tulee tätien vaatekauppa”, Savonlinnan kampuksen esimies Timo Tossavainen kertoo.

Opiskelija-asuntolana ja kesähotellina toimivan hotelli Tottin alakerrassa parturi-kampaaja Henna Suomalainen sanoo, että OKL:n lähtö hiljentää talvet.

”Se vaikuttaa kaupungin eloon ja pienyrittäjiin. Opiskelijat ovat tuoneet tänne eloa.”

Savonlinnan ikärakenne on vanhusvaltainen ja luonnollinen väestönkehitys miinuksella. 16,6 prosentin työttömyysaste on kolme prosenttiyksikköä koko maan tasoa korkeampi. Akateeminen työttömyys kasvaa.

Etelä-Savon ely-keskuksen ennakointiasiantuntija Merja Toijosen mukaan Savonlinna on elinkeinorakenteensa takia Etelä-Savon heikointa työllisyysaluetta.

”OKL:n lähtö on Savonlinnalle erityisen raskas paikka. Kaupunki on riippuvainen yksityisen sektorin ja erityisesti tuotannollisen toiminnan työpaikoista. Siellä on hyvin vähän hallinnon työpaikkoja, jotka tasapainottavat työllisyyttä suhdannenotkoissa.”

OKL-kasvatit Emilia Laitinen ja Markus Iivarinen kokevat, että heidän tulevaisuutensa on siellä, missä on töitä.

”Savonlinna ei ole huono vaihtoehto. Hyvin olemme viihtyneet. Toivon, että kaupunki löytää jotain uutta tilalle. En halua, että se ajetaan tällä tavalla alas”, Laitinen sanoo.

OKL:n lähtö ajaa myös Savonlinnan opiskelija-asuntoyhtiön (SOA) vaikeuksiin. Jo 330 kansainvälisen viestinnän opiskelijan lähdettyä SOA joutui myymään kolme kerrostaloaan.

Toimitusjohtaja Vuokko Mustosen mukaan OKL:n lähtö sekoittaa Savonlinnan vuokra-asuntomarkkinat ja vaikuttaa omistusasuntojen arvoon.

Savonlinnan veroprosentti on maan korkein, 22,5 prosenttia. Kaupunki on jo päättänyt 32 miljoonan euron sopeuttamisohjelmasta.

”Verot ovat jo tapissa, joten mitä jää jäljelle. Maksujen ja taksojen korotukset, jotka kurmottavat eniten pienituloisia. Pitkällä ajalla palveluverkoston karsiminen”, valtuuston puheenjohtaja Mikkonen sanoo.

”Jos tätä kuprua ei saada korjatuksi, on mahdollista, että Savonlinnasta tulee kriisikunta, ainakin äkillisen rakennemuutoksen alue.”

Kampuksen esimies Tossavainen syyttää tilanteesta yliopistouudistusta, jossa yliopistot on laitettu kilpailemaan keskenään.

”Tästä on tehty urheilulaji, pudotuspeli”, hän sanoo.

”Itä-Suomen yliopisto kokee, että Savonlinnan kampuksen lopetus parantaa mahdollisuuksia säilyttää yliopisto-opetus Itä-Suomessa. Amputoidaan jalka, jotta muu keho säilyy.”

Normaalikoululla, OKL:n harjoituskoululla on satsattu muun muassa tablettiopetukseen. Työntekijät perheineen miettivät nyt muuttoa Joensuuhun, mutta myös sitä, miten käy heidän tekemälleen työlle.

”Ajatellaan, että osaaminen ja toiminta siirtyvät sellaisenaan uusiin rakenteisiin ja jatkuvat entistä terävämpänä. Norpat siirretään Saimaasta Pieliseen. Se on vain rohkea visio”, sanoo pääluottamusmies Janne Mettälä.

Valtuuston puheenjohtaja Anna-Kristiina Mikkonen vakuuttaa Savonlinnan kaupungin jatkavan taistelua opettajankoulutuslaitoksesta, mutta hänen on kiikaroitava myös taistelun yli.

”Meillä on myös elinvoimainen mekaaninen metsäteollisuus. Ja tietysti matkailu, jota pitäisi saada enemmän ympärivuotiseksi”, hän sanoo.

”Käydään taistelua kampuksesta, mutta ei vaivuta apatiaan. Pyritään pitämään kaupunki elinvoimaisena, sillä elämän on jotenkin jatkuttava.”

Rehtori: Yliopisto parantaa kilpailukykyään
Itä-Suomen yliopiston rehtori Jukka Mönkkönen
Itä-Suomen yliopiston rehtori Jukka Mönkkönen

Itä-Suomen yliopiston rehtori Jukka Mönkkönen sanoo, että Savonlinnan kampuksen lopettamispäätös on lopullinen.

”Tämä on ollut raskas prosessi, koska tiedämme, että sillä on merkittäviä vaikutuksia Savonlinnan aluetalouteen”, hän sanoo.

”Silti yliopisto vastaa siitä, että se on kilpailukykyinen kansallisesti ja kansainvälisesti. Kun vahvistamme Itä-Suomen yliopiston kilpailukykyä, vahvistamme koko Itä-Suomen kilpailukykyä.”

Mönkkösen mukaan Savonlinnan kampus lopetetaan toiminnallisten syiden, ei säästöjen takia. Hänen mukaansa Itä-Suomen yliopiston opettajankoulutuksen vetovoima ja tutkimuksen taso vaativat kohentamista.

”Emme ole vertailuyliopistoissa Suomessakaan kärkipäässä”, Mönkkönen sanoo.

Yliopiston mukaan tavoitteisiin päästään helpommin, jos opettajankoulutus on keskitetty Joensuun kampukselle muun tiedeyhteisön yhteyteen.

Rehtori muistuttaa, ettei yliopisto hae henkilöstösäästöjä eikä ole supistamassa opettajankoulutustaan. Säästöjä syntyy tiloista, kun koulutus on yhdellä kampuksella. Mönkkösen mukaan Savonlinnan toiminnot mahtuvat pääosin Joensuun kampukselle remonttien jälkeen.

Joensuun kaupungilta siirto edellyttää tiloja uudelle harjoituskoululle ja lisää opiskelija-asuntoja, joista kaupungissa on jo nyt pula.

Joensuu on rakentamassa lisää opiskelija-asuntoja ja se on varautunut lisäämään määrää yliopiston laajenemisen vuoksi. Joensuussa on parhaillaan meneillään myös kouluverkoston kehittämistyö. Kaupungin mukaan uusi harjoituskoulu saadaan sovitettua siihen.

Kajaani kokee selvinneensä yliopistokoulutuksen lopettamisesta

Kajaanissa tiedetään, mitä Savonlinnassa käydään nyt läpi. Oulun yliopisto lopetti opettajankoulutuksensa Kajaanissa vuonna 2010. Se oli iso isku 37 600 asukkaan kainuulaiskaupungille, joka jo ennestään kamppaili muuttotappionsa ja työttömyysasteensa kanssa.

Kansliapäällikkö Risto Hämäläisen mukaan katukuvassa ja kaupungin ilmapiirissä näkyi nuorten, aktiivisten opiskelijoiden ja koulutetun henkilökunnan lähtö.

Opettajaopiskelijoiden mukana lähti vuosittainen noin 15 miljoonan euron yliopistollisten toimintojen rahavirta ja miljoonan euron verotulot. Opiskelijoiden ja henkilökunnan osuus ostovoimasta lähti. Entisen harjoituskoulun kulut siirtyivät kaupungille.

”Kyllä siitä jonkin näköinen kolaus tuli”, Hämäläinen sanoo. ”Siitä on silti selvitty ja yli päästy. Taloudellisesti meille oli paljon isompi isku, kun UPM lopetti paperitehtaan ja yli 500 ihmistä irtisanottiin pari vuotta aiemmin.”

Hän näkee, että Kajaanin ammattikorkeakoulu on paikannut yliopiston jättämää aukkoa. Hämäläinen kehottaa kuitenkin savonlinnalaisia jatkamaan kamppailua OKL:stä.

”Jos päätös on lopullinen, kannattaa rakennemuutoshenkeen miettiä, mitä siitä voidaan kääntää voitoksi. Ei kannata jäädä murehtimaan, vaan yrittää suunnata katse tulevaisuuteen.”

Pentti Vänskä
Parturi-kampaaja Henna Suomalaisen opiskelijat ovat tuoneet eloa Savonlinnan talveen. Tiina Hovatta toivoisi, että lapsille olisi opiskelumahdollisuuksia kotikaupungissa.
Parturi-kampaaja Henna Suomalaisen opiskelijat ovat tuoneet eloa Savonlinnan talveen. Tiina Hovatta toivoisi, että lapsille olisi opiskelumahdollisuuksia kotikaupungissa.
Pentti Vänskä
Normaalikoulun johtava rehtori Mikko Ripatti (vas.) ja Savonlinnan kampuksen esimies Timo Tossavainen eivät halua, että OKL lähtee ja koko kampus tyhjenee Savonlinnassa.
Normaalikoulun johtava rehtori Mikko Ripatti (vas.) ja Savonlinnan kampuksen esimies Timo Tossavainen eivät halua, että OKL lähtee ja koko kampus tyhjenee Savonlinnassa.
Pentti Vänskä
Pääluottamusmies Janne Mettälä
Pääluottamusmies Janne Mettälä
Pentti Vänskä
Valtuuston puheenjohtaja Anna-Kristiina Mikkonen ja kampuspuheenjohtaja Juho-Pekka Maunuksela jatkavat taistelua.
Valtuuston puheenjohtaja Anna-Kristiina Mikkonen ja kampuspuheenjohtaja Juho-Pekka Maunuksela jatkavat taistelua.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat