Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lääketeollisuus julkistaa tukensa lääkäreille – ”Odotukset avoimuudesta ovat kasvaneet”

Yksittäisten lääkärien ja muiden avustusta saaneiden summat ja käyttötarkoitukset kerrotaan toukokuun lopussa.

Kotimaa
 
Asiantuntijalääkäreille syntyy sidonnaisuuksia, jotka kerrotaan muun muassa hoitosuosituksia laadittaessa. Pian julkistetaan myös taloudelliset sidonnaisuudet kuten kokousmatkat ja maksetut palkkiot.
Asiantuntijalääkäreille syntyy sidonnaisuuksia, jotka kerrotaan muun muassa hoitosuosituksia laadittaessa. Pian julkistetaan myös taloudelliset sidonnaisuudet kuten kokousmatkat ja maksetut palkkiot.
Fakta

Matkoja, palkkioita, osallistumiskuluja

 Lääkeyritykset aikovat kertoa toukokuun lopussa, keitä ja millä summilla ne ovat tukeneet.

 Tuki on tapahtumiin osallistumisen avustusta esimerkiksi erikoislääkäriyhdistyksen kautta tai maksamalla suoraan osallistujien matkoja, majoituksia ja rekisteröintejä.

 Myös maksetut palvelu- ja konsulttipalkkiot kerrotaan.

 Jos tuettava ei anna lupaa nimensä kertomiseen, tiedot kerrotaan yhteenvetona.

 Myös terveydenhuollon organisaatioiden saamat lahjoitukset ja apurahat julkistetaan.

Kymmenet Suomessa toimivat lääkeyhtiöt julkistavat toukokuun lopussa kaiken taloudellisen tukensa yksittäisille lääkäreille ja muille terveydenhuollon toimijoille.

Kyseessä on lääketeollisuuden eurooppalaisen kattojärjestön Efpian aloite, joka toteutuu ensimmäisenä Suomessa ja Ruotsissa. Muut 31 maata noudattavat Efpian suositusta julkistaa tiedot kuukautta myöhemmin.

Efpian jäsenjärjestö Suomessa on Lääketeollisuus ry, johon kuuluu 43 yritystä. Ne kattavat 63 prosenttia Suomen lääkemarkkinoista euroissa laskettuna.

Yhdistyksellä on ollut eettisiä ohjeita 1950-luvulta alkaen. Tuolloin kiellettiin reseptillä myytävien lääkkeiden mainostaminen kuluttajille ja muun muassa sanan ”maagillinen” käyttö.

Sittemmin yhdistys on alkanut tarkastaa lääkkeiden televisio- ja radiomainokset etukäteen ja valvoa lääkemainontaa muutenkin.

Esimerkiksi viime vuonna Lääkemarkkinoinnin valvontalautakunta langetti yhdistyksen jäsenille useita tuhansien eurojen sakkoja eettisten ohjeiden rikkomisesta.

Tuoreimmat kiristykset ovat parin vuoden takaa. Vieraanvaraisuuden tulee olla kohtuullista, lounas korkeintaan 45 ja illallinen 100 euroa. Lääkeyrityksen maksamaan kongressimatkaan ei voi liittää lomailua omalla kustannuksella eikä mainoslahjana saa antaa kynää, jossa on reseptilääkkeen nimi.

Lääkäriliitto on monesta asiasta samaa mieltä. Sen ohjeen mukaan teollisuus saa kouluttaa lääkäreitä, koska julkisella terveydenhuollolla ei ole siihen varaa, mutta pääasia on koulutus eikä viihde.

Lääkeyritysten on pitänyt pitää luetteloa taloudellisesta tuesta, jota ne ovat antaneet terveydenhoitoalan yhdistyksille ja potilasjärjestöille.

Nyt listaan liitetään myös alan ammattilaiset kuten lääkärit, hammaslääkärit, eläinlääkärit, sairaanhoitajat, farmaseutit ja proviisorit sekä terveydenhuollon organisaatiot hoitopaikoista yliopistoihin ja säätiöihin.

”Odotukset avoimuudesta ovat kasvaneet”, perustelee Lääketeollisuuden erityisasiantuntija Laura Labart.

”Tämä on luonteva jatkumo sääntelyn sarjaan.”

Yhdistyksen jäsenyritykset lisäävät nettisivuilleen toukokuun viimeisenä päivänä taulukon tuen saajista ja tuen suuruudesta ja käytöstä sekä muista palkkioista.

Aivan täydellisiä tiedot tuskin ovat, sillä tuen saajan nimeä ei julkisteta, ellei tämä anna suostumustaan.

”Odotamme, että yli puolet saajista antaisi suostumuksensa”, sanoo Lääketeollisuuden erityisasiantuntija Jaakko Laurila.

”Läpinäkyvyyden vaatimukset alalla ovat kasvaneet aika isoiksi.”

Lääkäriliiton ohjeen mukaan lääkärien ei pitäisi kieltää tietojen julkistamista, koska taloudellisten suhteiden piilottaminen ei ole lääkärikunnan etujen mukaista.

Jos lääkäri arvioi tiedon julkistamisen olevan ongelmallista, hänen pitäisi harkita, kannattaako koko etuutta ottaa vastaan.

Organisaatioilta suostumusta ei kysytä, vaan tiedot julkistetaan.

”Kaikki yhteistyö on asiallista ja sen voi julkistaa”, Labart huomauttaa.

”Toivon, että muutkin alat lähtevät mukaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat