Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansainvälisen rikollisorganisaation epäillään salakuljettaneen kymmeniä Suomeen Sallan ja Raja-Joosepin kautta

Esitutkintatietojen mukaan matkan järjestäminen Intiasta Suomeen maksoi noin 15 000 euroa. Osa maahan tulleista on saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen, ja heidät on palautettu.

Kotimaa
 
Rio Gandara / HS
Turvapaikanhakijoita saapui Salla-raja-asemalle tammikuussa.
Turvapaikanhakijoita saapui Salla-raja-asemalle tammikuussa. Kuva: Rio Gandara / HS
Fakta

Yli sata esitutkintaa

 Suomenlahden merivartioston rikostorjuntayksikkö aloitti viime vuonna 105 esitutkintaa, jossa rikosnimikkeenä oli laittoman maahantulon järjestäminen.

 Lisäksi käynnistettiin 20 esitutkintaa törkeän laittoman maahantulon järjestämisestä.

 Törkeissä laittoman maahantulon järjestämistapauksissa teosta epäillään yleensä järjestäytynyttä rikollisryhmää.

Suomeen arvioidaan tulleen viime talven aikana ainakin 45 turvapaikanhakijaa, joiden maahantulon järjestämisestä epäillään kansainvälistä rikollisorganisaatiota. Ihmissalakuljetusta on tutkittu törkeänä laittoman maahantulon järjestämisenä.

Tulijat ovat saapuneet Suomeen itärajan yli Sallan tai Raja-Joosepin rajanylityspaikkojen kautta viime talvena.

Osa heistä on jo palautettu Intiaan ja Pakistaniin, kertoo tutkinnanjohtaja Teemu Mäntyniemi Suomenlahden merivartioston rikostorjuntayksiköstä, joka toimii Rajavartiolaitoksen alaisena.

Osa salakuljetetuista on Mäntyniemen mukaan vielä Suomessa odottamassa turvapaikkapäätöstä ja mahdollista palauttamista Intiaan ja Pakistaniin.

Rikoksesta epäiltynä oli maaliskuun loppuun mennessä otettu kiinni kuusitoista ihmistä. Yksi kuulustelluista on Mäntyniemen mukaan Suomen kansalainen, ja kaksi epäillyistä asuu Suomessa.

Epäillyistä 13 on edelleen vangittuna. Vangittuna olevat epäillyt ovat Intian, Pakistanin, Hollannin sekä Ruotsin kansalaisia.

Tutkittu salakuljetusrinki on laajuudeltaan suuri.

”Kyseessä on iso ja hyvin organisoitu kokonaisuus”, tutkinnanjohtaja Teemu Mäntyniemi sanoo.

Salakuljetusorganisaation epäillään kertoneen Intiassa köyhissä oloissa eläneille, että heille olisi luvassa Euroopassa paremmat olot, turvapaikka ja työpaikka. Matka Intiasta Eurooppaan on esitutkintatietojen perusteella maksanut salakuljetetuille noin 15 000 euroa. Suomen itärajalle ihmiset on kuljetettu Venäjän kautta.

Tutkinta laajeni sen jälkeen, kun Suomenlahden merivartiosto oli tammikuun lopussa ottanut kiinni yhden ihmissalakuljetuksesta epäillyn Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Suomenlahden merivartioston rikostorjuntayksikkö on tehnyt tutkinnan aikana yhteistyötä esimerkiksi Venäjän, Hollannin, Saksan, Italian ja Puolan viranomaisten kanssa.

Salakuljetusvyyhden esitutkinta on päättynyt. Syyteharkinnan tekee Itä-Uudenmaan syyttäjänvirasto.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat