Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ammattiliitto Pro uhkaa kaataa kilpailukykysopimuksen

Malinen vaatii hallitusta perääntymään esittämistään työllisyystoimista.

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen katsoo, että hallituksen toimilla vain vaikeutetaan työttömien elämää, eikä työllisyysvaikutuksista ole takeita.
Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen katsoo, että hallituksen toimilla vain vaikeutetaan työttömien elämää, eikä työllisyysvaikutuksista ole takeita. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Ammattiliitto Pro uhkaa kaataa valmisteilla olevan kilpailukykysopimuksen, mikäli hallitus ei vetäydy esittämistään työllisyystoimista. Käytännössä liitto vaatii hallitusta perumaan esityksen, jonka mukaan työttömän olisi jatkossa otettava vastaan työtä työttömyyskorvausta pienemmällä palkalla, sekä muuttamaan esitystään vapaaehtoisesta työnäytteestä.

Pron puheenjohtaja Jorma Malinen tapaa työministeri Jari Lindströmin (ps) ensi viikon torstaina puhuakseen työllisyystoimista.

”Mikäli yhteisymmärrystä ei työministerin kanssa synny, en tule esittämään yhdenkään neuvottelutuloksen hyväksymistä”, Malinen sanoo viitaten neuvotteluihin, joita liitot parhaillaan käyvät.

Hän katsoo, että toimilla vain vaikeutetaan työttömien elämää, eikä työllisyysvaikutuksista ole takeita.

”Meiltä ei löydy uskoa siihen, että jos vain työttömiä kyykytetään tarpeeksi, vientiteollisuuteen syntyy työpaikkoja.”

Malisen mukaan yhteisymmärrys ei välttämättä tarkoita, että hallituksen on peruttava esityksensä.

”On löydettävä muotoilu, joka on meidän hallituksen hyväksyttävissä.”

Työn vastaanottamisvelvollisuuden osalta vaatimus on kuitenkin yksiselitteinen.

”Meidän mielestämme siitä pitäisi luopua. Ihan selkeästi.”

Lindström totesi tiistaina, ettei hallitus aio harkita uudelleen työllisyystoimia. Malinen sanoo, ettei hänellä ole suuria odotuksia ensi viikon tapaamisen suhteen.

Liittokohtaiset neuvottelut kilpailukykysopimuksen yksityiskohdista ovat parhaillaan käynnissä. 120 000 työntekijää edustavan Pron ulosjääminen kilpailukykysopimuksesta käytännössä kaataisi sopimuksen, sillä työnantajapuoli haluaa sopimuksen olevan mahdollisimman kattava.

Nykyisen aikataulun mukaan liittokohtaiset neuvottelut on saatava päätökseen toukokuun loppuun mennessä. Sitten neuvottelutulosta arvioivat ensin työmarkkinaosapuolet ja sen jälkeen maan hallitus.

Malinen pitää asetettua aikataulua lähes mahdottomana. Hänen mukaansa edistystä neuvotteluissa on tapahtunut hyvin vähän. Pron 60 jäsenliitosta vain yhden kohdalla neuvottelutulos on lähellä. Valtaosassa neuvotteluita ei edes ole vielä vaihdettu neuvottelutavoitteita.

Malinen varoittaakin luomasta neuvotteluille keinotekoisia aikarajoituksia.

”Pitäisin todennäköisenä, että neuvottelut jatkuvat toukokuun jälkeen.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat