Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huolimaton tulenkäsittely on tavallisin syy maastopaloon – kuivuuden takia maastopaloja syttyy nyt helposti

Tavallisimmin tuli karkaa maaston roskien polttajalta. Pelastuslaitokset suosittelevatkin risujen ja puutarhajätteiden hävittämistä kompostoimalla tai viemällä kaatopaikalle.

Kotimaa
 
Lassi Rinne
Metsä savusi sammutuksen jäljiltä Espoossa heinäkuussa 2014.
Metsä savusi sammutuksen jäljiltä Espoossa heinäkuussa 2014. Kuva: Lassi Rinne
Fakta

Maastopalosta on ilmoitettava

 Jos maastopalon havaitsee, varmista onko tuli leviämässä, onko ihmisiä tai rakennuksia vaarassa.

 Ilmoita maastopalosta nopeasti hätänumeroon 112.

 Paloa kannattaa estää leviämästä etenkin rakennusten suuntaan tai muualle, missä se aiheuttaa suurimman vaaran.

 Jos paloa on mahdollista sammuttaa, sammutusta pitää yrittää. Omaa terveyttä ja henkeä ei kuitenkaan pidä vaarantaa.

 Ruohikkoon levinnyttä paloa voi yrittää sammuttaa jauhesammuttimilla, vedellä, puunoksista tehdyllä hosalla tai tallaamalla.

Maastopalot ovat työllistäneet pelastuslaitoksia viime aikoina eri puolilla maata. Esimerkiksi Pirkanmaalla maastoa paloi tiistaina useissa eri kohteissa.

”Se oli oikeastaan ensimmäinen päivä tänä vuonna, kun oli maastopaloista aiheutuva ruuhka. Ainakin neljä oli jo keskisuuria maastopaloja. Lisäksi oli pienempiä paloja”, kertoo päivystävä palomestari Tero Haapala Pirkanmaan pelastuslaitokselta.

Ylöjärvellä koettiin myös vakavampi vaaratilanne, kun puutarhajätekasan poltosta lähtenyt tuli ehti levitä lähelle asuinrakennuksen seinää.

Länsi-Uudellamaalla Lohjalla pelastuslaitos on viime aikoina saanut päivittäin maastopaloilmoituksia. Keski-Uudellamaalla maastopaloja ei ole vielä runsaasti syttynyt, mutta kuivuuden takia niitä ennakoidaan myös siellä.

Pohjois-Karjalassa pelastuslaitos on saanut viikon aikana jopa 19 maastopalohälytystä. Tiistaina tuli viisi hälytystä. Esimerkiksi Outokummussa, Kesälahdella ja Rääkkylässä tuli levisi maastoon roskien ja risujen poltosta. Nurmeksessa tupakasta levinnyt tuli poltti puoli hehtaaria kuivaa heinikkoa.

Metsäpalovaroitus on nyt voimassa Pirkanmaalla, Pohjois-Karjalassa, Etelä-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla ja Kainuussa. Metsäpalovaroituksen aikana maastossa ei saa sytyttää avotulta.

Valtaosa maastopaloista syttyy ihmisen toiminnan ja huolimattoman tulenkäsittelyn seurauksena.

”Tyypillistä on, että aamulla aloitetaan risujen poltto, kun katsotaan, että keli on tyyni. Polton aikana tuuli alkaakin yltyä ja tuli leviää eikä sen leviämiseen ei ole kunnolla valmistauduttu”, Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Ville Leinonen sanoo.

”Kyllähän mekin olemme yrittäneet viedä eteenpäin risujen silppuamisen ja kompostoinnin ilosanomaa. Meidän mielestämme risuja ei tarvitsisi ikinä polttaa.”

Tuli leviää nyt maastoon helposti, sillä maasto on kuivaa. Tuuli auttaa palon leviämistä.

”Se tulee ihmisille aina yllätyksenä, miten vauhdilla palo lähtee leviämään esimerkiksi roskakasasta ja se voi levitä joka suuntaan. Siinä loppuvat kädet helposti kesken”, Haapala muistuttaa.

Maastopaloja syttyy roskien polton lisäksi myös kytemään jääneistä esimerkiksi nuotionpohjista, metsätyökoneista lähteneestä kipinästä ja kesällä salaman iskuista.

”Perinteinen tapaus on, että kuivalla kelillä joku heittää tupakan tumpin auton ikkunasta tien penkalle ja siitä lähtee palo”, Haapala sanoo.

Maastopaloilmoituksissa hankaluutena on usein se, että ilmoittaja ei osaa kertoa hätäkeskukselle tarpeeksi selvästi maastopalon sijaintia.

Pelastusviranomaiset suosittelevatkin lataamaan älypuhelimeen Hätäkeskuslaitoksen 112 Suomi -mobiilisovelluksen. Kun hätäkeskuspuhelu soitetaan sovelluksen kautta, hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista. Sovelluksen voi ladata Hätäkeskuslaitoksen verkkosivuilta.

Lassi Rinne
Metsä savusi sammutuksen jäljiltä Espoossa heinäkuussa 2014.
Metsä savusi sammutuksen jäljiltä Espoossa heinäkuussa 2014.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat