Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Instagramin tietoturva-aukon löytäneen suomalaisen Janin tarina leviää maailmalla

Iltalehden haastattelema Jani on kaikkien aikojen nuorin, joka on saanut Facebookilta palkkion haavoittuvuuden löytämisestä.

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Facebook omistaa Instagramin.
Facebook omistaa Instagramin. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Kymmenvuotias helsinkiläispoika Jani on noussut maailmanmaineeseen kaikkien aikojen nuorimpana henkilönä, jonka Facebook palkitsee tietoturva-aukon löytämisestä.

Janin tarinan kertoi alun perin Iltalehti, josta se on levinnyt muun muassa Washington Postiin ja BBC:lle. Janin koko nimi ei ole tiedossa, koska hänen vanhempansa haluavat suojella pojan yksityisyyttä.

Jani löysi tietoturva-aukon Facebookin omistamasta kuvien jakamispalvelusta Instagramista. Hän havaitsi, että pystyy poistamaan sieltä kenen tahansa kommentteja.

Facebook on palkinnut Janin 10 000 dollarin eli noin 9 000 euron palkkiolla. Facebookilla on erityinen palkitsemisohjelma, vuonna 2011 lanseerattu Bug Bounty, jossa se lupaa rahaa tietoturva-aukkojen havaitsemisesta.

Facebookin edustaja Melanie Ensign kertoo Washington Post -lehdessä, että yleensä palkkiot ovat Janin saamia pienempiä. Jani sai poikkeuksellisen suuren palkkion siksi, että myös hänen havaitsemansa tietoturvariski oli poikkeuksellisen suuri. Ensignin mukaan se olisi vaikuttanut käytännössä kaikkiin Instagramin käyttäjiin.

Iltalehden mukaan Jani on nuoresta iästään huolimatta ollut useamman vuoden ajan innostunut pelien koodaamisesta. Sen jälkeen hän oli alkanut katsoa tietoturvaan liittyviä videoita Youtubesta.

Instagramissa piti olla mahdollista poistaa vain omia kommenttejaan, mutta Jani löysi tavan, jolla hän pääsi myös toisten käyttäjien kommentteihin käsiksi.

Kun Jani ilmoitti asian Facebookille, yhtiö loi uuden Instagram-tilin ja pyysi Jania poistamaan sieltä kommentin. Yhtiö uskoi asian, kun poika pystyi osoittamaan tämän käytännössä.

Teoriassa Jani ei kymmenvuotiaana saisi vielä käyttää Instagramia, sillä kuvien jakamispalvelun sääntöjen mukaan käyttäjien on oltava vähintään 13-vuotiaita. Jani kuitenkin pääsi toisten ihmisten kommentteihin käsiksi luomatta omaa tiliä, joten teknisesti hän ei rikkonut palvelun sääntöjä.

Facebook ei ole palkinnut tietoturva-aukkojen löytäjiä, jos aukko on löytynyt epäeettisin keinoin tai sääntöjä rikkomalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat