Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vammaisjärjestöt huolissaan vammaisten turvapaikanhakijoiden kohtelusta

Maahanmuuttoviraston mukaan ongelmat on jo tiedostettu.

Kotimaa
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Turvapaikanhakijoita vastaanottokeskuksen edessä Siikajärvellä lokakuussa.
Turvapaikanhakijoita vastaanottokeskuksen edessä Siikajärvellä lokakuussa. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Fakta

Vammaisjärjestöjen vaatimia palveluita

 Terveydenhoito. Vammaiselle tai pitkäaikaissairaalle turvapaikanhakijalle tulee viipymättä tarjota sellaiset terveyspalvelut, että hänen terveydentilansa pysyy vakaana.

Apuvälineet. Vammaiselle henkilölle tulee tarjota hänen tarvitsemiaan apuvälineitä, jotka mahdollistavat liikkumisen, hygienianhoidon ja kommunikaation.

 Kuntoutus. Vammaisella turvapaikanhakijalla tulee olla pääsy soveltuvaan kuntoutukseen viipymättä.

 Henkilökohtainen apu. Vaikeavammaiselle henkilölle on tarjottava henkilökohtaista apua päivittäisten toimintojen ja liikkumisen mahdollistamiseksi.

Lähde: Vammaisfoorumi

Suomalaiset vammaisjärjestöt ovat huolissaan vammaisten ja pitkäaikaissairaiden turvapaikanhakijoiden asuinolosuhteista vastaanottokeskuksissa. Vammaisfoorumi ja siihen kuuluvat useat vammaisjärjestöt sekä joukko muita järjestöjä lähettivät keskiviikkona asiasta vetoomuksen Maahanmuuttovirastoon.

Vammaisten maahanmuuttajien tukikeskus Hilman koordinaattori Johanna Warius kertoo, ettei Suomeen saapuvien vammaisten turvapaikanhakijoiden erityistarpeita huomioida riittävästi. Vammaiset turvapaikanhakijat tarvitsevat niin esteettömyyttä kuin apuvälineitä ja hoitoa.

”Olemme saaneet paljon yhteydenottoja eri kanavien kautta niin turvapaikanhakijoiden tuttavilta kuin vastaanottokeskuksien entisiltä työntekijöiltä”, Warius kertoo.

Vammaisten ja pitkäaikaissairaiden turvapaikanhakijoiden lukumäärää ei ole tiedossa, mutta erityisavun tarvitsijoita on runsaasti. Warius arvioi, että erilaiset aistivammaiset kuten kuurot ja näkövammaiset ovat suurin ryhmä. Turvapaikanhakijoiden joukossa on myös liikuntarajoitteisia, joilta on esimerkiksi amputoitu raaja. Alaikäisten turvapaikanhakijoiden joukossa on kehityshäiriöisiä ja kehitysvammaisia.

Vetoomuksen allekirjoittaneiden järjestöjen mukaan ihannetilanne olisi, että kaikki Suomen vastaanottokeskukset olisivat esteettömiä ja niissä olisi vammaispalveluihin perehtynyttä henkilökuntaa. Tämä on kuitenkin mahdotonta.

”Sen sijaan ehdotamme, että vammaisten ja pitkäaikaissairaiden turvapaikanhakijoiden palvelut turvataan keskittämällä vammaispalveluosaaminen joihinkin esteettömiin vastaanottokeskuksiin”, Warius sanoo.

Maahanmuuttovirasto korostaa, että turvapaikanhakijoiden vastaanottotoiminta on valtaosin sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita. Keskusten henkilökunnasta noin 80 prosenttia on joko ohjaajia, terveydenhoitajia, sosiaalityöntekijöitä tai vastaavia. Myös tietyt turvapaikanhakijoiden mahdollisesti tarvitsemat palvelut tulevat vastaanottokeskusten ulkopuolelta, niin julkisilta kuin yksityisiltä toimijoilta.

”Asia on meillä jo tiedostettu, ja pyrimme ratkaisemaan vammaisten turvapaikanhakijoiden asumistarpeita sekä suunnittelemaan ja järjestämään heille palveluita. Juuri tänään esimerkiksi kuulin kuinka eräs vastaanottokeskus järjesti asiakkaalleen hänen tarvitsemiaan apuvälineitä sairaanhoitopiiriltä”, tulosalueen johtaja Olli Snellman kertoo.

Maahanmuuttovirasto on jo käynnistänyt vastaanottokeskusten esteettömyysselvityksen.

”Toki tarkastelemme myös muiden ryhmien kuten ihmiskaupan uhrien, väkivaltaa kokeneiden naisten, seksuaalivähemmistöjen ja vaikkapa lapsien ja perheiden tarpeita”, Snellman sanoo.

Virasto on jo käynnistänyt vammaisten hakijoiden keskittämisen. Maaliskuussa virasto päätti keskittää kuurojen turvapaikanhakijoiden vastaanottotoiminnan Helsinkiin.

”Maahanmuuttovirasto on esimerkiksi antamassa psykososiaalista tukemista koskevaa ohjeistusta keskuksille, ja meillä on syksyllä tulossa erityisesti tähän liittyvää koulutusta”, Snellman sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat