Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Roskakalojen suosio kasvaa – kymmenen kiloa särkiä katoaa nopeasti kalatiskistä

Särkien lisäksi myös muiden niin sanottujen roskakalojen myynti kasvaa. Innokkaimpia ostajia ovat ulkomaalaistaustaiset.

Kotimaa
 
Antti J. Leinonen
Särkiä K-Supermarket Ykkösen kalatiskillä Torniossa. Punasilmäinen särki kasvaa noin kaksikymmentäsenttiseksi. Merialueilla ja rehevissä vesissä silmät voivat olla vaaleat.
Särkiä K-Supermarket Ykkösen kalatiskillä Torniossa. Punasilmäinen särki kasvaa noin kaksikymmentäsenttiseksi. Merialueilla ja rehevissä vesissä silmät voivat olla vaaleat. Kuva: Antti J. Leinonen

Särki tekee kauppansa torniolaisen ruokakaupan kalatiskissä. Kalamestari Hannu-Pekka Autin mukaan kymmenen kiloa särkiä katoaa nopeasti, ja ostajina ovat pääasiassa ulkomaalaistaustaiset asiakkaat.

K-Supermarket Ykkösessä ryhdyttiin lisäämään särjen ja muun vähemmän arvostetun kalan tarjontaa viime syksynä.

”Aloimme satsata lähiruokaan, ja siihen liittyy tietysti paikallinen kala. Meillä on paljon turvapaikanhakijoita, ja he kehuvat, että purkittamalla särjestä saa parempaa kuin tonnikala”, Autti kertoo.

Antti J. Leinonen
Torniolaisessa ruokakaupassa kymmenen kilon särkierä katoaa nopeasti kahden euron kilohintaan. Suurin ostajaryhmä ovat turvapaikanhakijat. Kauppias Toni Mäenalanen punnitsi särjen.
Torniolaisessa ruokakaupassa kymmenen kilon särkierä katoaa nopeasti kahden euron kilohintaan. Suurin ostajaryhmä ovat turvapaikanhakijat. Kauppias Toni Mäenalanen punnitsi särjen.

Särjen lisäksi kalatiskeiltä saattaa löytää myös muita niin sanottuja roskakaloja, kuten lahnaa, säynettä, kuoretta ja suutaria.

Niitä myyvät kaupat ovat yhä harvassa, mutta tarjonta on viime aikoina jonkin verran kasvanut samalla, kun ulkomaalaistaustaisen väestön määrä lisääntyy.

Prisma Launeella Lahdessa myytävänä on aliarvostettua kalaa laidasta laitaan, eikä sen hinta huimaa päätä.

”Juuri saimme tiskiin särkeä, jolla on hintaa 1,90 per kilo. Lahnakaan ei ole kallista, 2,90 kilolta”, kertoo myyntipäällikkö Marko Pekkarinen.

Nyt myyntiin tullut särki on merisärkeä. Kun kesä koittaa, Launeen Prisma ostaa paikallisten kalastajien saalista Vesijärvestä, Päijänteestä, Puruvedeltä ja Haukivedeltä.

”Kaikki heidän pyytämänsä kala otetaan myyntiin. Meillä myydään paljon myös edullista kalaa, joten asiakkaat ovat tottuneet sitä ostamaan.”

Suurin ostajaryhmä Lahdessakin ovat ulkomaalaistaustaiset asiakkaat.

”Venäläiset ja thaimaalaiset, ylipäätään idästä tulleet osaavat laittaa kalaa monipuolisesti. Pikku hiljaa myös suomalaiset uskaltavat ostaa”, Pekkarinen kuvaa.

Särjestä saa maukasta savustamalla ja suolaamalla tai tekemällä säilykkeitä. Ulkomaalaisilla on myös omia reseptejään, joissa kalaa keitetään, paistetaan tai haudutetaan.

”Särjen ruodot eivät purkkikalassa haittaa. Rypsiöljyyn tehdään marinadi, johon tulee chiliä, paprikaa, suolaa ja pippuria. Siihen ruodot sulavat”, Autti kertoo.

Torniolainen kalastaja Eino Martin toimittaa kaikki sivusaaliinaan saamansa särjet K-Supermarket Ykköseen.

Kevät ennen kutua on parasta särkiaikaa , joten pari kertaa viikossa nousee isompi saalis vietäväksi. Martin kalastaa särkeäkin läpi talven verkoilla jään alta.

Antti J. Leinonen
Ammattikalastaja Eino Martin (oik.) toimittaa särkiä ja lahnoja kauppias Toni Mäenalasen K-Supermarket Ykkösen kalatiskille Tornioon.
Ammattikalastaja Eino Martin (oik.) toimittaa särkiä ja lahnoja kauppias Toni Mäenalasen K-Supermarket Ykkösen kalatiskille Tornioon.

”Samalla tulee tehtyä puhdistusta. Lahnaa toimitan myös. Sen määrä lisääntyi Perämeressä räjähdysmäisesti 2000-luvulla. Rysästä saattaa tulla kerralla satoja isoja lahnoja”, Martin kertoo.

Niin sanottu roskakala saadaan yleensä sivutuotteena muun saaliin yhteydessä. Pääosa siitä päätyy eläinten rehuksi.

Tuoretuotteiden ostojohtaja Jyrki Karlsson Keskosta sanoo kotimaisen järvikalan olevan kovassa nousussa, joten pitkään aliarvostetutkin kalalajit herättävät kiinnostusta myös suomalaisissa ostajissa.

”Silakka on tehnyt pientä comebackiä. Nämä kalat toimivat nykyisessä konstailemattomassa ruokatrendissä.”

Karlsson ei kuitenkaan usko, että esimerkiksi särkeä otettaisiin valtakunnalliseen ketjuvalikoimaan.

”Ei se ole vielä niin iso tuote. Saatavuus on säästä riippuvainen, mikä rajoittaa valtakunnallista tekemistä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat