Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilmatieteen laitos: Maaston suurpalot ovat mahdollisia myös Suomessa

Lämmin ja kuiva sää lisää suurpalojen mahdollisuuksia. Ruohikkopalot ovat keväällä metsäpaloja yleisempiä.

Kotimaa
 
Sofia Kuisma
Rajavartiolaitos
Espoon keskuspuistossa sijaitsevassa Malminmetsässä oli neljän hehtaarin maastopalo heinäkuussa 2014.
Espoon keskuspuistossa sijaitsevassa Malminmetsässä oli neljän hehtaarin maastopalo heinäkuussa 2014. Kuva: Rajavartiolaitos

Suuret maastopalot ovat mahdollisia myös Suomen ilmastossa, kertoo Ilmatieteen laitos. Kuiva maasto, voimakas tuuli, korkea lämpötila ja alhainen ilmankosteus lisäävät maastopalojen riskiä. Suomessa on esiintynyt maastopaloja viime aikoina.

Kanadan Albertan maakunnassa parhaillaan riehuvat kymmenet metsäpalot ovat tuhonneet 85 000 hehtaaria metsää. Kymmeniätuhansia ihmisiä on jouduttu evakuoimaan turvaan.

Ilmatieteen laitoksen tutkijan Ari Venäläisen mukaan Suomen lämmin ja kuiva sää lisää ruohikkopalojen mahdollisuuksia. Ruohikkopalot ovat keväällä yleisiä, ja ne saavat alkunsa edellisen vuoden ruohikosta ja heinästä. Metsä on vielä kostea, eikä se syty yhtä helposti palamaan. Ruohikkopalovaroitus on edelleen voimassa suuressa osassa Suomea.

Suomen sääolot antavat yksittäisinä päivinä vuodessa mahdollisuuden siihen, että pienemmät palot voivat levitä suurpaloiksi. Suomessa voi esiintyä maastojen suurpaloja, kun maasto kuivuu pitkän sateettoman jakson aikana ja metsä- ja latvapaloindeksi kohoaa aiempaa korkeammalle lämpötilan, tuulen ja alhaisen ilmankosteuden vuoksi.

Etelä-Suomessa palojen leviäminen suurpaloiksi on yleisempää kuin Pohjois-Suomessa. Sääolot ovat kerran kymmenessä vuodessa sellaiset, että suuressa osassa Suomea maasto altistuu suurpaloille.

Lähin esimerkki Suomen ilmaston kaltaisissa oloissa tapahtuneesta suurpalosta tapahtui vuonna 2014 Keski-Ruotsin Västmanlandissa, jossa palo oli 14 000 hehtaarin suuruinen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat