Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suora lähetys Saimaalta: WWF:n videolähetys norpasta osoittautui nettihitiksi

Kuvissa esiintyvää norppaa ei ole vielä tunnistettu

Kotimaa
 
WWF
Kuvakaappaus WWF:n videolähetyksestä näyttää saimaannorpan makoilemassa kalliolla.
Kuvakaappaus WWF:n videolähetyksestä näyttää saimaannorpan makoilemassa kalliolla. Kuva: WWF

WWF Suomen verkkosivulla on käynnissä suora lähetys saimaannorpan lekottelukiveltä. Norppalive-kuvankaappaukset ovat lähteneet leviämään perjantaiaamun aikana sosiaalisessa mediassa.

Osa kommentoijista kertoo, ettei ole nähnyt saimaannorppaa ikinä elävänä, joten suoraa lähetystä norppakiveltä on seurattu tuntitolkulla. Eräs kommentoija kertoo, että hänelle tuli hyvä mieli, kun hän näki norpan kellivän kivellä aivan rauhassa.

”Me tiesimme, että vain harvalla on ollut mahdollisuus nähdä erittäin harvinainen norppa livenä, joten halusimme tarjota tällaisen mahdollisuuden. Totta kai toivomme, että katselukokemukset innostavat osallistumaan norpan suojelutoimiin”, tiedottaja Joonas Fritze WWF Suomesta kertoo.

Norppalive käynnistyi keskiviikkona, mutta ennen perjantaita norppa ei käynyt kivellä kuin muutaman kerran. Kiveä käyttää todennäköisesti vain yksi norppa, jonka tunnistaminen on vielä kesken. Saimaannorppia on noin 320, joista 200 on tunnistettu.

”Tutkijoiden kunnianhimoisena tavoitteena on tunnistaa jossain vaiheessa kaikki yksilöt. Nyt yksilöt tunnistetaan niiden kylkien perusteella. Uskon, että saamme selville Norppaliven yksilön tiedot lähipäivinä”, Fritze kertoo.

Aurinkoisen toukokuun lisäksi saimaannorpilla on ollut muutenkin syytä tyytyväisyyteen. Metsähallituksen luontopalvelujen johtamissa pesälaskennoissa havaittiin tänä vuonna ennätykselliset 79 kuuttia, joista kuolleita oli vain neljä.

WWF Suomen Norppalive-yhteistyössä ovat olleet muun muassa Itä-Suomen yliopiston norppatutkijat, Etelä-Savon ely-keskus sekä Metsähallituksen luontopalvelut.

Norppaliveä voi käydä katsoa WWF Suomen sivuilla osoitteessa wwf.fi. Järjestö muistuttaa, että norppa ei viihdy koko aikaa kameran edessä. Perjantaina se on kuitenkin löhöillyt kivellä tuntikaupalla, kiitos aurinkoisen sään.

Oikaisu 6.5. klo 15.26. Jutussa kerrottiin kehitteillä olevasta norpien tunnistusmenetelmästä. Sellainen on jo tutkijoiden käytössä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat