Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koneiden kunnostus alkoi 1960-luvulla

Kotimaa
 

Suomessa on kunnostettu 50 vuoden aikana yli 70 historiallista ilma-alusta. Luku sisältää niin lentokelpoisiksi entisöidyt kuin konservoidut lentokoneet ja helikopterit. Mukana on myös muutamia rakennettuja kopioita eli replikoita.

Historiallisten ilma-alusten kunnostus alkoi Suomessa 1960- ja 1970-luvuilla. Ensimmäinen entisöity kone oli Hansa-meritiedustelukone, jonka Aero-lentoyhtiön ilmailuopiston mekaanikkolinja kunnosti 1964–1966.

Aluksi entisöintiä harjoitettiin lähinnä Ilmavoimien eri joukko-osastoissa, kuten Hämeen, Karjalan ja Satakunnan lennostoissa sekä Ilmavoimien varikolla. Ilmavoimissa entisöinti oli aktiivisinta 1970–1980-luvuilla.

Ilmavoimien joukko-osastot ja perinnekillat ovat entisöineet tähän mennessä yhteensä kolmisenkymmentä ilma-alusta eli yli puolet entisöidyistä sotilaskoneista.

Ilma-alusten entisöintiä ja konservointia ovat nyttemmin tehneet ahkerimmin Ilmailumuseoyhdistyksen Tiistaikerho ja Keski-Suomen ilmailumuseo eli nykyinen Suomen ilmavoimamuseo. Myös erilaiset ilmailuyhdistykset, yksityiset ihmiset ja Finnairin tekninen osasto ovat olleet mukana entisöintityössä.

Suomessa historiallisten ilma-alusten kunnostus on vapaaehtoisten varassa. Ainoastaan Suomen ilmavoimamuseossa on koulutettua henkilökuntaa koneiden entistämiseen ja konservointiin.

Lähde: Lassi Karivalo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat