Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Äitienpäivää vietetään auringonpaisteessa – tällainen on tulevien päivien sää

Aiempina äitienpäivinä on nautittu helteestä ja suojauduttu rännältä.

Kotimaa
 
ERKKI LAINE
Äitienpäivän viettäjiä uimarannalla vuonna 1996.
Äitienpäivän viettäjiä uimarannalla vuonna 1996. Kuva: ERKKI LAINE

Vapusta asti jatkunut poikkeuksellisen lämmin sää hellii Suomea myös huomenna sunnuntaina.

Äitienpäivä on koko maassa aurinkoinen ja lämmin lukuun ottamatta aivan pohjoisinta Lappia, jossa saatetaan saada maahan muutama sadepisara.

”Sää pysyy 20 asteen tuntumassa aina Kajaanin korkeudelle asti. Lapissa lämpö jää noin 15 asteeseen”, kertoo HS:n meteorologi Jesse Heikkilä.

Lämpimimmästä säästä nautitaan Etelä- ja Keski-Suomessa, jossa lämpötila saattaa nousta hieman yli 20 asteen. Hellerajaa ei tuskin kuitenkaan ylitetä.

Selkeää muutosta säässä ei ole luvassa ainakaan alkuviikosta: ”Tämä korkeapaine pysyy paikallaan pitkään, minkä takia sää pysyy tylsän samanlaisena”, Heikkilä kertoo.

Poikkeuksellisen lämpimiä äitienpäiviä on ollut noin kerran tai kahdesti vuosikymmenessä. Viimeksi 20 asteen rajapyykki ylittyi vuonna 2008.

Vuonna 1996 elohopea kipusi Salossa ja Lapinjärvellä yli hellerajan 26 asteeseen.

Helsingin Sanomien arkistokuvissa näkyy auringonottajia Helsingin Hietaniemenrannalla ilman paitaa. Sama lienee odotettavissa tänäkin sunnuntaina.

Kylmiä päiviä on myös ollut. Kylmimmät pakkaset oli äitienpäivänä 1977 Kilpisjärvellä, jossa alin lämpötila oli –13,2 astetta, kertoo Pirkko Karlsson Ilmatieteen laitoksen ilmastopalvelusta.

Monelle on varmasti jäänyt mieleen vuoden 1995 äitienpäivä, jolloin Etelä- ja Länsi-Suomessa satoi vaakasuoraan räntää ja lunta. Lumisade oli niin runsasta, että seuraavana aamuna lähes koko maa oli lumen peitossa aivan eteläisintä Suomea lukuun ottamatta. Lämpötila pysytteli muutaman asteen plussan puolella.

”Parhaimmillaan yli 20 metrin sekuntivauhtia puhaltanut tuuli sekoitti liikenteen, katkoi sähköjohtoja ja mykisti puhelimia. Vastaavia tuulennopeuksia esiintyy toukokuussa harvemmin kuin kerran sadassa vuodessa”, Helsingin Sanomat kirjoitti.

Vielä seuraavana päivänä lunta oli Länsi-Suomessa monin paikoin yli kymmenen senttiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat