Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aurinkoihottuma vaivaa joka viidettä pohjoismaalaista – ihotautilääkäri neuvoo suojautumaan auringonvalolta varsinkin keväällä ja alkukesästä

Loppukesästä iho sietää yleensä valoa paremmin kuin kesän alussa. Jos oireet ovat vaikeita, kannattaa hakeutua ihotautilääkärille. Toisinaan potilas voidaan siedättää valolle.

Kotimaa
 
Markku Ulander
Auringonotto kannattaa aloittaa keväällä varovaisesti varsinkin, jos on taipumusta valoihottumaan.
Auringonotto kannattaa aloittaa keväällä varovaisesti varsinkin, jos on taipumusta valoihottumaan. Kuva: Markku Ulander

Auringonpaisteessa tekee mieli nauttia valosta ja lämmöstä, mutta ilo vähenee, jos käsivarsiin ilmestyy pieniä näppyjä.

Jos näin käy, kyse on ehkä monimuotoisesta valoihottumasta. Kansanomaisesti sitä nimitetään aurinkoihottumaksi. Iho on ollut talven ajan vaatteiden suojassa, mutta kun käsivarret paljastaa auringolle, valoon tottumaton iho reagoi näppylöillä.

Ihotautien erikoislääkäri Maarit Vaalamon mukaan jopa viidennes Pohjoismaissa asuvista ihmisistä kärsii jossain vaiheessa elämäänsä monimuotoisesta valoihottumasta.

”Kuten nimikin kuvaa, oireet voivat olla moninaisia. Valoihottuma voi nostattaa iholle pieniä punaisia näppylöitä tai laajempia punaisia läiskiä. Joku voi saada vesikelloja tai rakkuloita. Ihottuma nousee useimmiten kasvoille, dekolteealueelle tai käsivarsiin. Iho saattaa kutista voimakkaasti”, Vaalamo kuvailee.

Ihmisillä on eriasteisia oireita. Monesti valoihottumataipumus häviää ikääntyessä, kun iho siedättyy siihen.

Vaalamon mukaan tarkkaa syytä monimuotoiseen valoihottumaan ei tiedetä. Ihottuma ilmaantuu usein muutamassa tunnissa ja kestää joitakin päiviä. Joillekin oireita voi ilmaantua myös viipeellä. Oireet ovat voimakkaita keväällä ja alkukesällä. Loppukesästä iho sietää yleensä valoa paremmin kuin kesän alussa. Jos oireet ovat vaikeita, kannattaa hakeutua ihotautilääkärille. Toisinaan potilas voidaan siedättää valolle.

Valoihottuma on eri asia kuin ihon palaminen. Palaessaan iho saa enemmän ultraviolettisäteilyä kuin se sietää. Iho muuttuu punaiseksi ja vaikeissa tapauksissa iholle kohoaa rakkuloita. Punatukkaisilla, pisamaisilla ja vaaleaihoisilla ihmisillä on muita suurempi riski ihon palamiseen.

Sekä aurinkoihottumaa että palamista kannattaa ehkäistä suojautumalla auringolta vaatetuksella.

”Iho on hyvä suojata päähineellä ja vaatteilla etenkin keväällä ja etelänmatkoilla. Lisäksi kannattaa käyttää aurinkovoiteita. Paikallisesti kutiavaa tai palanutta ihoa voi hoitaa kortisonivoiteilla. Lääkäri voi määrätä myös tehokkaampia hoitoja.”

Aurinkovoiteissa pitää noudattaa pakkauksen ohjeita ja levittää voidetta riittävästi. Jos sitä sipaisee vain vähän, sen teho ei välttämättä vastaa luvattua suojakerrointa. Voidetta lisätään tarpeen mukaan. Silloin suojan pitäisi vaikuttaa.

Reaktioita voi saada myös joistakin kasveista ja lääkkeistä. Jättiukonputkessa on kasvinestettä, joka iholle joutuessaan voi polttaa ihon vaikeasti. Aurinko lisää oireita.

Jotkut antibiootit ja paikallisesti käytettävät tulehduskipulääkkeet herkistävät valolle, jolloin ne voivat laukaista valoihottumaa. Lääkkeiden tuoteselostuksessa yleensä varoitetaan valoaltistuksen mahdollisista seurauksista.

Myös jotkin sairaudet voivat pahentua valon vaikutuksesta. Valo voi laukaista herpeksen tai ruusufinni pahenee. Sen sijaan valo rauhoittaa psoriasista, aknea ja atooppista ihottumaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat