Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nämä tietyömaat hidastavat liikennettä kesällä – asfalttitöitä viime vuotta enemmän

Pääkaupunkiseudun liikenteessä eniten näkyvät mittavat parannustyöt kehäteillä.

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Tietyöt tulevat kesällä häiritsemään enemmän arki- kuin lomaliikennettä.
Tietyöt tulevat kesällä häiritsemään enemmän arki- kuin lomaliikennettä. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Fakta

Työmaille turvallisuutta nopeusnäytöillä ja saattoautoilla

 Tänä kesänä Liikennevirasto yrittää parantaa tietyömaiden turvallisuutta saattoautoilla.

 Saattoauto johdattaa autoletkan tietyömaan ohi ajamalla sallittua nopeutta. Työmaan jälkeen se päästää autoletkan jatkamaan matkaansa ja johdattaa toiseen suuntaan ajavat autot työmaan ohi.

 Saattoautoa seuraamalla kuljettajat eivät aja ylinopeutta eivätkä esimerkiksi ajaudu tietyömaalla väärään paikkaan.

 Tietyömaiden turvallisuutta parannetaan lisäämällä myös nopeusnäyttöjä tietyömailla. Tutkimuksen mukaan kuljettajat hidastavat nopeuttaan nähtyään nopeutensa nopeusnäytöltä.

Autoilijat huomaavat kesän lähestyvän, kun asfaltointikoneet ilmestyvät maanteille ja työt suurilla tietyömailla käynnistyvät täydellä teholla.

Liikennevirastolla on ympäri maata meneillään parisenkymmentä suurta tietyöhanketta, jotka vaikuttavat liikenteeseen.

Pääkaupunkiseudun liikenteessä eniten näkyvät mittavat parannustyöt kehäteillä. Kehä III:n työt ovat jo lopuillaan, mutta Kehä I:n perusparannus käynnistyi maaliskuussa.

”Kehä I on se iso pullonkaula, joka tulee vaikuttamaan liikenteeseen tänä ja vielä ensi vuonna”, sanoo apulaisjohtaja Lars Westermark Liikennevirastosta.

Tiehankkeet vaikuttavat liikenteeseen tulevana kesänä esimerkiksi Oulussa Kajaanin suuntaan lähtiessä. Itäisen Suomen pääväylällä viitostiellä liikennejärjestelyjä parannetaan Mikkelin keskusta-alueen ohittavalla pätkällä.

Idässä 540 työntekijää rakentaa parhaillaan uutta 32 kilometrin pituista moottoritietä Haminan ja Vaalimaan välille. Kun uusi tie valmistuu keväällä 2018, autoilijat voivat ajaa E18-moottoritietä Turusta Etelä-Suomen halki itärajalle saakka.

Tietyöt vaikuttaa muuhun liikenteeseen lähinnä Haminan kohdalla, jossa moottoritietä tehdään nykyisen tien viereen.

”Muutaman kilometrin joutuu ajamaan vähän alennetulla nopeusrajoituksella. Ei siitä isoa haittaa ole, mutta haittaa kuitenkin”, Westermark sanoo.

Hänen mukaansa monet tietyöt häiritsevät enemmän arki- kuin lomaliikennettä. Perjantaisin ja sunnuntaisin työt tietyömailla lopetetaan yleensä ennen viikonloppuruuhkia. Myös liikenteen pysäyttämistä vaativat työt pyritään tekemään arkipäivisin eikä viikonloppuliikenteen yhteydessä.

Päällystystöiden osalta tästä kesästä tulee vilkas, vaikkei kaikista töistä ole vielä päätöksiä.

Liikenneviraston päällysteiden ylläpidon asiantuntijan Juho Meriläisen mukaan päällystysohjelmassa on noin 3 200 kilometriä uutta päällystettä. Niistä 900 on vielä epävarmoja.

”Kokemuksen pohjalta arvioisin, että toteuma tältä vuodelta tullee olemaan noin 3 500 kilometriä. Eli selvästi enemmän aikaisempiin vuosiin verrattuna”, Meriläinen sanoo.

”Tämä johtuu osin halvasta bitumista, mutta myös hallituksen myöntämästä korjausvelkapaketista, josta saatiin tälle vuodelle noin 30 miljoonan euron lisärahoitus. Se kasvatti päällystysohjelmaa noin 520 kilometrillä.”

Päällysteisiin käytetään tänä vuonna 150 miljoonaa euroa.

Viitostie on yksi vilkkaimmin liikennöidyistä uuden päällysteen saavista teistä. Sen päällystettä uusitaan Kuopion kohdalla sekä Varkauden ja Leppävirran välillä.

Päällystetöitä tehdään myös esimerkiksi Satakunnassa Lavian ja Kankaanpään välillä sekä Kymenlaaksossa Anjalan ja Korian välillä.

Asfaltointi ja muut tietyöt voivat voivat vähän hidastaa autoilijoiden matkantekoa, ja ainakin kiukuttaa heitä.

Westermarkin mukaan hidastus on kuitenkin vähäistä, usein alle minuutin. Hän huomauttaa, että nopeusrajoitukset on laitettu sekä työntekijöiden että autoilijoiden turvallisuuden takia.

Liikenneviraston tutkimuksen mukaan silti jopa 96 prosenttia autoilijoista ajaa tietyön ohi ylinopeutta. Ylinopeus koetaan merkittäväksi työturvallisuusriskiksi tietyömailla.

”Tietyömailla on töissä eläviä ihmisiä, joilla on perheitä. Ei kannata riskeerata jonkun turvallisuutta sen takia, että pääsee muutamaa sekuntia nopeammin mökille”, Westermark muistuttaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat