Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruukkuruusu on yhä äitienpäivän suosikki – suomalaiset ostavat nyt kukkia kymmenillä miljoonilla euroilla

Myös valkoiset ruusut ovat kasvattaneet suosiotaan.

Kotimaa
 
Mika Ranta / HS
Kari-Pekka Kosonen osti lauantaina vaimolleen ja äidilleen ruukkuruusut Pirilän kukkatalosta Helsingin Torpparinmäessä.
Kari-Pekka Kosonen osti lauantaina vaimolleen ja äidilleen ruukkuruusut Pirilän kukkatalosta Helsingin Torpparinmäessä. Kuva: Mika Ranta / HS
Fakta

Näin hoidat äitienpäiväkukat

 Sijoita ruukkuruusu aurinkoiselle paikalle. Kastele ja lannoita säännöllisesti. Kuihtuneet kukat leikataan pois.

 Hortensiatkin voi viedä ulos yöpakkasten jälkeen. Ne kukkivat pisimpään varjoisalla paikalla.

 Ruusubegonia kestää ruukussa kauan, kun sitä kastelee tasaisesti.

 Atsalea saa tarpeeksi vettä, kun ruukun upottaa veteen parin kolmen päivän välein. Sen voi siirtää kesällä ulos puolivarjoiseen paikkaan.

 Orkideaa voi kastella niin, että upottaa kerran viikossa sen juurakon puoleksi tunniksi veteen.

Ruukkuruusu on edelleen äitienpäivän suosikkikukka. Lukuisten muiden suomalaisten tapaan Kari-Pekka Kosonen osti lauantaina punaiset ruusut äitienpäiväksi sunnuntaiksi puutarhakaupasta Helsingin Torpparinmäestä.

Miksi juuri ruukkuruusu?

”En tiedä. Vaimo ja äiti ovat tykänneet näistä. Annan nämä heille, kun äiti tulee meille syömään. Grillaamme pihalla, kun on luvattu niin hyvää ilmaa”, Kosonen sanoo.

Kauppapuutarhaliiton arvion mukaan äitienpäivän yhteydessä myydään yli puoli miljoonaa ruukkuruusua. Niitä on tarjolla minikokoisesta hieman isompaan.

Kesän tullen ruukkuruusun voi istuttaa puutarhaan lämpimälle paikalle, jossa se voi jatkaa kukkimista koko kesän ajan.

Suomalaiset ostavat liiton mukaan äitienpäivän aikaan erilaisia kukkia yhteensä noin 60 miljoonalla eurolla.

”Se on 12–13 prosenttia alan vuosimyynnistä. Tämä on tosi iso juttu”, sanoo Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen.

Vaikka ruukkuruusun suosio on säilynyt suurena, muitakin kukkatrendejä on. Jalkasen mukaan erityisesti hyötyajattelu on yleistynyt viime vuosina.

”Pannaan samaan amppeliin kolmea tai neljää yrttiä ja ehkä myös jokin kukkiva kasvi. Siitä saa koko kesän mittaisen kaverin, josta saa samalla myös yrtit itselle”, Jalkanen sanoo.

S-ryhmän tuoretuotteiden valikoimajohtaja Antti Oksa puolestaan kertoo, että toinen trendi ovat valkoiset ruusut.

”Valkoinen on trendikäs väri kukissa ja tekee koko ajan vahvemmin tuloaan. Se johtuu varmaan siitä, että ihmiset sisustavat kotejaan kukilla ja hillityt, modernit värit ovat nyt muotia”, Oksa sanoo.

Äitienpäiväksi on tarjolla paljon muitakin kukkia kuin ruusuja. Paketteihin kääritään niin leikkokukkia kuin kesäisiä ruukkukukkiakin.

Esimerkiksi runsaskukkaiset ruukkuhortensiat ovat suosittuja äitienpäiväkukkia. Suomalaiset ostavat niitä paljon myös terassille.

Hortensiat kukkivat komeasti ja pitkään, kunhan multaa ei päästä kuivumaan välillä. Mitä viileämpää kotona on, sitä pitempään hortensia kukkii.

Perinteinen ruusubegoniakin on suosittu äitienpäivän ruukkukukka. Sekin kukkii kauan, kunhan sitä ei sijoiteta paahteiselle ikkunalle.

Myös atsalea on monen äidin lahja. Alppiruusujen sukuun kuuluvat atsaleat pitävät viileästä, ja huoneilma voi olla niille liian kuiva. Nekin voi viedä parvekkeelle, kunhan nostaa ne sisälle pakkasyön uhatessa.

Kotimaisia leikkokukkia ei ole enää tarjolla juuri lainkaan. Enää vain yksi suomalainen puutarha viljelee leikkoruusua jälleenmyyntiin.

Sen sijaan kukkivista ruukkukasveista noin puolet on kotimaisia, ja loput tulevat lähinnä Tanskasta ja Hollannista. Amppelit ja kesäkukat ovat lähes kokonaan kotimaista alkuperää.

Mika Ranta / HS
Kesän tullen ruukkuruusun voi istuttaa puutarhaan lämpimälle paikalle.
Kesän tullen ruukkuruusun voi istuttaa puutarhaan lämpimälle paikalle.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat