Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kolmas kerta tällä vuosituhannella: Arktinen ruusulokki harhautui Hämeeseen

Kotimaa
 
Pasi Eriksson
Arktinen ruusulokki kuvattiin Janakkalan Röyhynsuolla.
Arktinen ruusulokki kuvattiin Janakkalan Röyhynsuolla. Kuva: Pasi Eriksson

Kuuden lintubongarin porukka löi käsipäivää lintutornin korkeuksissa, kun lajimääritys Janakkalan Röyhynsuolla varmistui: kosteikon penkalla lepäsi lauantaina arktinen ruusulokki.

”Kova laji, jota kukaan meistä ei ollut aikaisemmin nähnyt”, kertoo hämeenlinnalainen Pauli Eriksson. Röyhynsuon ruusulokkihavainto oli Suomen kaikkien aikojen kahdeksas, ja 2000-luvulla ruusulokki on nähty Suomessa kolme kertaa.

”Kaikki meistä tiesivät, että nyt on suurharvinaisuus kyseessä”, Eriksson kertoo. Birdlife Suomen tiedottaja Jan Södersved vahvistaa käsityksen.

”Ruusulokki on arktinen lintu, jota ei pitäisi tavata lähimaillakaan”. Södersvedin mukaan se liikkuu tavallisesti pikemminkin itä–länsi-suunnassa: laji pesii Koillis-Siperiassa, Pohjois-Kanadassa ja Grönlannissa ja muuttaa talveksi Beringinmerelle, Ohotanmerelle ja eteläisimmillään Kuriileille.

”Hyvin väsyneen oloinen se oli, todennäköisesti pitkän matkan tullut”, Pauli Eriksson arvioi näkemäänsä.

Ruusulokki oli lintuharrastajien Tornien taisto -havaintopäivän harvinaisin laji. Tornien taistossa lintuharrastajat yrittävät bongata maksimaalisen määrän lajeja. Harvinaisuudesta ei heru sen enempää kuin tavallisesta talitiaisestakaan.

”Hyvä mieli siitä tulee, ja kaikki saivat uuden lajin”, Eriksson kertoo. Hänelle laji oli tämän kevään sadasneljäskymmenes. Linnun bongasi ensimmäisenä porukkaan kuulunut Tapio Vanhatalo. Eriksson lähti tornista lintua kuvaamaan, ja havainnon saivat plakkariinsa kaikki porukan bongarit.

Vaikka lintuharrastajat saivat kirjoihinsa harvinaisen havainnon, itse linnulle ei ole odotettavissa kovin valoisaa tulevaisuutta. Kotiin harhailija tuskin enää löytää.

”Ennuste ei välttämättä ole kauhean hyvä, koska lintu on niin kaukana normaalilta esiintymisalueeltaan”, Södersved arvioi. ”Mutta sitä ei voi kuin arvailla.”

Hänen mukaansa Suomeen eksyy säännöllisesti harvinaisia lintulajeja. Ruusulokin kaltaisen harvinaisuuden kohdalla taustalla on sattuma eikä esimerkiksi poikkeuksellinen sääilmiö.

Toinen tämän kevään harvinaisuus on Paraisilla ja Porissa tavattu yöhaikara, joita on nähty Suomessa tähän mennessä yksitoista kertaa.

Verraten harvinaisia, muutaman kerran vuodessa bongattuja ovat myös viikko sitten tavatut ruskohaikara ja silkkihaikara.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat