Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tierahat halutaan kerätä oman tienkäytön mukaan – keskimäärin 350 euroa autoa kohden

HS laski, kuinka paljon uusi tienkäytön maksu olisi ajoneuvoa kohden

Kotimaa
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Rahat teiden kunnostukseen kerätään nykyisin veroina.
Rahat teiden kunnostukseen kerätään nykyisin veroina. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS
Fakta

Liikenneverkkoyhtiö

 Liikenneverkko siirtyisi valtion 100-prosenttisesti omistamalle yhtiölle.

 Liikenteen maksut kerättäisiin käytön mukaan.

 Autoiluun liittyviä veroja voitaisiin pienentää.

 Tehokkuus kasvaisi ja budjetin alijäämä pienenisi.

 Yhtiö aloittaisi vuoden 2018 alussa.

Jos valtio perustaa liikenneverkkoyhtiön vuoden 2018 alussa, kuten liikenneministeri Anne Berner (kesk) on esittänyt, tienpitoa ei pian enää rahoitettaisi verorahoilla. Tienpitoon kuuluvat teiden korjaus, ylläpito sekä uusien väylien rakentaminen.

Tierahat kerätään nykyään kansalaisilta veroina, kuten auto-, ajoneuvo- ja polttoaineveroina.

Tulevaisuudessa rahat saataisiin kasaan asiakasmaksuina tienkäytöstä. Teidenkäyttöbisnestä pyörittäisivät tällöin yksityiset operaattorit.

Maksutavat ovat vasta kehitteillä, mutta ne perustuisivat tien käyttöön. Eli mitä enemmän ajat, sitä enemmän maksat.

Vastaavasti auto- ja ajoneuvovero voitaisiin poistaa ja polttoaineveroa keventää.

Valtion tämän vuoden talousarviossa tienpitoon on osoitettu 921 miljoonaa euroa.

Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan perusväylänpitoon kokonaissummasta menee 541 miljoonaa euroa ja kehittämishankkeisiin 311 miljoonaa euroa.

Lisäksi summa sisältää hallituksen myöntämästä 100 miljoonan euron korjausvelkarahoituksesta tienpitoon menevän osuuden, 69 miljoonaa euroa.

Helsingin Sanomat laski, kuinka paljon uuden mallin mukainen tienkäytön asiakasmaksu voisi olla ajoneuvoa kohden, jotta se korvaisi veroina tienpitoon kerättävän määrän.

Esimerkkivuotena on kuluva vuosi 2016, jolloin tienpitoon kuluu edellä mainittu 921 miljoonaa euroa.

Maaliskuun lopussa Suomessa oli rekisteröitynä eli ajettavissa 2 623 205 ajoneuvoa. Ajoneuvoa kohden maksettavaa kertyisi keskimäärin 351 euroa vuodessa.

Tässä tapauksessa kullakin rekisterissä olevalla ajoneuvolla ajettaisiin yhtä paljon ja tienkäytöstä perittävä maksu olisi sama joka paikassa.

Käytännössä tienkäyttömaksuja porrastetaan niin, että harvaan asutuilla alueilla, jossa matkat ovat pitkät, kilometritaksa on halvempi. Taksa olisi myös pienempi kevyelle kuin raskaalle ajoneuvolle.

Maksutapoja on jo hieman pohdiskeltu. Autoilija voisi ostaa ajo-oikeutta tietylle kilometrimäärälle vuodessa. Vaihtoehtoisesti tienkäyttöoikeuden voisi ostaa tietyksi ajaksi.

Yksi vaihtoehto olisi, että ajettu kilometrimäärä tarkistettaisiin katsastuksen yhteydessä, ja lasku maksettaisiin sen perusteella jälkikäteen.

Ministeriössä on kehitelty ajatusta, että asiakas ostaisi väyläyhtiöltä liikkumispalvelua, josta tienkäyttö olisi vain osa. Yhtiömallilla haetaan tehokkuushyötyjä nykymalliin nähden, mikä voisi pienentää laskennallista asiakasmaksua.

Vuonna 2013 Jorma Ollilan työryhmä esitti kilometriveroa.

Ollilan esityksessä henkilöautojen verotus muuttuisi kokonaan käytön mukaiseksi, kun auto- ja ajoneuvovero korvattaisiin kilometriverolla.

Kilometriveron lisäksi kerättäisiin polttoaineveroa. Kilometriveron suuruus riippuisi auton hiilidioksidipäästöistä ja siitä, millä alueella ajetaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat