Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Nuoren välivuosi voi johtaa syrjäytymiseen ja muihin ongelmiin

Syrjäytymisen ehkäisemiseen on puututtava varhain, arvioi uusi tutkimus.

Kotimaa
 
Martti Kainulainen / LEHTIKUVA
Opiskelupaikka tai työpaikka ehkäisee nuoren syrjäytymistä.
Opiskelupaikka tai työpaikka ehkäisee nuoren syrjäytymistä. Kuva: Martti Kainulainen / LEHTIKUVA

Jotta nuorten syrjäytymistä voitaisiin ehkäistä, ei kannata kiinnittää huomiota vain peruskoulun jälkeisiin vuosiin. Sen sijaan pitää toimia jo aikaisemmin, toteaa Tilastokeskuksen, Diakonia-ammattikorkeakoulun sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimus, joka ilmestyi Tilastokeskuksen Tieto ja trendit -julkaisussa.

Tutkimus seurasi vuonna 1987 Suomessa syntyneiden vaiheita peruskoulusta 28 vuoden ikäisiksi.

Tutkijat keräsivät tietoa etenkin vuosista, jolloin nuoret eivät olleet koulutuksessa, työssä tai varusmiespalveluksessa.

Työllisyyden ja koulutuksen lisäksi vuoden 1987 lapsista kerättiin tietoja heidän mielenterveyspalvelujen käytöstään, psyykenlääkkeiden ostamisestaan, rikoksistaan, toimeentulotuen käytöstään ja teiniraskauksistaan. Tavoite oli löytää tunnusluku tai osoitin, joka kertoisi, kenestä pitäisi olla erityisen huolissaan.

Runsaat 10 prosenttia tutkitusta joukosta oli vuosittain koulutuksen tai työn ulkopuolella. Välivuodet olivat yhteydessä moniin pulmiin: Toimeentulotuen käyttö, psyykelääkkeiden ostaminen, psykiatrisen hoidon tarve, rikostuomio ja äidiksi tuleminen alle 20-vuotiaana yleistyivät välivuosien aikana.

Jo yksi välivuosi kaksinkertaisti vaaran joutua turvautumaan toimeentulotukeen.

Mitä useampia välivuosia, sitä todennäköisempiä olivat myös sosiaaliset ja psyykkiset ongelmat.

Erityisesti mielialahäiriöt korostuivat tutkimuksessa, ja ne ovat syrjäytymisen merkittävä vaaratekijä. Mielialahäiriö oli todettu lähes joka viidennellä niistä, jotka olivat olleet kuusi vuotta ilman työtä tai koulupaikkaa.

Kehitys menee molempiin suuntiin, tutkijat huomauttavat. Varhain alkavat mielenterveysongelmat lisäävät vaikeuksia koulunkäynnissä, ja toisaalta pitkä aika koulutuksen ja työelämän ulkopuolella lisää mielenterveysongelmien vaaraa.

Myös vanhempien tulotaso ja ammattiasema vaikuttavat. Lapsen välivuodet olivat yleisempiä, kun vanhemmat olivat saaneet toimeentulotukea.

Vaarallisimpia välivuodet ovat 16–18 vuoden iässä, tutkijat totesivat. Ne ennakoivat koulutuksen jäämistä vähäiseksi ja muiden pulmien lisääntymistä, kun taas 19-vuotiaan välivuodella ei ole tällaista vaikutusta.

Jos halutaan ehkäistä nuorten välivuosia, on toimittava varhain, tutkijat suosittelevat. Koulunkäyntiä ja koulussa viihtymistä on tuettava ja otettava huomioon perheen tilanne.

Pulmat nimittäin alkavat usein peruskouluiässä ja jo aiemminkin. Jatkokoulutukseen hakeutuminen on hankalaa, jos koulunkäynti on ollut vaikeaa tai mielenterveyden kanssa on ollut ongelmia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat