Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Äitien asema parani Suomessa vasta hyvinvointi­yhteiskunnan mukana – ”Ei sitä ymmärtänyt, että jotain apua voi saada”

Muutos äitien asemassa on myös kertomus hyvinvointiyhteiskunnan rakentamisesta. Elna Vuorela, 89, Mirja Kuosa, 66, ja Marke Kuosa, 46, kertovat, miten äitinä oleminen on muuttunut.

Kotimaa
 
Leif Rosas
Kolmen sukupolven äidit, Marke Kuosa (vas.), Elna Vuorela ja Mirja Kuosa, tapasivat toisensa Myrskylässä perjantaina.
Kolmen sukupolven äidit, Marke Kuosa (vas.), Elna Vuorela ja Mirja Kuosa, tapasivat toisensa Myrskylässä perjantaina. Kuva: Leif Rosas

Myrskylä. Ikänsä maataloustöitä tehnyt Elna Vuorela, 89, tottui jo nuorena raskaaseen työntekoon. Niinpä hän tarinan mukaan oli vielä viimeisillään raskaana ollessaan metsikössä etsimässä kadonnutta hiehoa ennen kuin synnytti kuopuksensa Mirja Kuosan vuoden 1949 kesällä.

Kuosan perheen kotialbumi
Elna Vuorela (taustalla) ja Mirja Kuosa. Kuva 1950-luvun alusta.
Elna Vuorela (taustalla) ja Mirja Kuosa. Kuva 1950-luvun alusta.

Sodanjälkeisessä Suomessa oli puutetta vähän kaikesta, myös kankaista. ”Lapsen vaippoja leikattiin rikkinäisistä miesten alushousuista. Sodan jälkeen purimme myös kaasunaamarit ja teimme niihin käytetystä sideharsosta ja flanellista vaippoja”, Vuorela kertaa.

”Ei sitä ymmärtänytkään, että jotain apua voisi saada – jokainen hoiti omat lapsensa. Ei muuta kuin tissi suuhun vain.”

Tuohon aikaan tyypillinen äiti oli aviossa, työskenteli kotitilalla ja synnytti esikoisensa noin 24–25-vuotiaana. Julkista tukea kasvatukseen oli tarjolla vähän, vaikka edistykselliset äitiyspakkaukset ja lapsilisät luotiinkin jo 1930- ja 40-lukujen lopuilla.

Lasten tekoon myös suhtauduttiin eri tavalla kuin nyt, sanoo tutkimusprofessori Anna Rotkirch Väestöliitosta.

”Vielä 1950-luvulla ajateltiin, että lapsi kuuluu samaan pakettiin kuin avioliitto – ei pohdittu, milloin lapsia hankitaan. Nyt lapsen hankkiminen on muodostunut omaksi projektikseen, jota mietitään, pohditaan ja suunnitellaan”, Rotkirch kertoo.

Äitiyden olosuhteet ovat mullistuneet siinä missä Suomikin. Etenkin 1970-luvulla naiset alkoivat kouluttautua ja siirtyä ansiotyöhön kodin ulkopuolelle. Perheen ja työn yhteensovittamista tukemaan syntyi joukko sääntelyä, kuten lait päivähoidosta vuonna 1973, kotihoidon tuesta vuonna 1985 ja subjektiivisesta päivähoito-oikeudesta vuonna 1990.

Rotkirch kuvailee 1960–80-lukuja perhepolitiikan kultavuosiksi.

Äidit ja naiset yleisemmin ovat olleet hyvin joustavia sopeutumisessaan tuotanto- ja elinkeinorakenteen muutokseen, sanoo puolestaan johtava asiantuntija Esa Iivonen Mannerheimin Lastensuojeluliitosta.

”On siirrytty kokonaan uusiin ammatteihin, mikä on usein vaatinut koulutusta.”

Myös Mirja Kuosa muutti lapsuudenkodistaan Myrskylästä Orimattilaan ja aloitti työt vaatetustehtaassa. Kun tytär Marke Kuosa syntyi vuoden 1970 joulukuussa, Kuosa pystyi pitämään lyhyen äitiysloman. Neuvolakäynnit olivat jo säännöllisiä, ja kunnallinen kodinhoitaja saattoi hoitaa sairasta lasta vanhempien työpäivän aikana. Se kuitenkin maksoi.

Kuosan perheen kotialbumi
Äidit ovat auttaneet lastenhoidossa useassa polvessa. Kuvassa Mirja Kuosan veli Matti Vuorela (vauva), hänen äitinsä Elna Vuorela, Elna Vuorelan äiti Ida Blomqvist ja Blomqvistin äiti Ida Laitinen kotitalonsa edustalla vuonna 1947.
Äidit ovat auttaneet lastenhoidossa useassa polvessa. Kuvassa Mirja Kuosan veli Matti Vuorela (vauva), hänen äitinsä Elna Vuorela, Elna Vuorelan äiti Ida Blomqvist ja Blomqvistin äiti Ida Laitinen kotitalonsa edustalla vuonna 1947.
Kuosan perheen kotialbumi
Mirja Kuosa esikoisensa Marke Kuosan kanssa vuonna 1971.
Mirja Kuosa esikoisensa Marke Kuosan kanssa vuonna 1971.
Kuosan perheen kotialbumi
Elna Vuorelan sylissä istui 2000-luvun alussa tyttärentyttärentytär Katariina Kaskinen. Ympärillä seisoivat Vuorelan tyttärentytär Marke Kuosa (vas.) ja tytär Mirja Kuosa.
Elna Vuorelan sylissä istui 2000-luvun alussa tyttärentyttärentytär Katariina Kaskinen. Ympärillä seisoivat Vuorelan tyttärentytär Marke Kuosa (vas.) ja tytär Mirja Kuosa.

Toisaalta tuntui, että yhteiskunta osallistui kasvatukseen jo liiankin innokkaasti. Perunamuhennosta ja maksapasteijaa kello 10:ltä ja kiisseleitä ja maitoa kello 14:ltä, opasti neuvolakortti neljä kuukautta vanhan Marke Kuosan ruokintaa.

Yleinen vaurastuminen näkyi kauppojen hyllyillä. ”Silloinhan oli jo kaiken maailman vaippaa saatavilla. Vähän oli yltäkylläistäkin: oli lastenruokapurkkeja ja kertakäyttövaippoja”, Mirja Kuosa kertoo.

1970-luvulla myös miehet alkoivat osallistua yhä enemmän lasten hoitamiseen. Kuosan perheessä äiti ja isä jakoivat hoitovastuun vuorotöidensä mukaan.

Marke Kuosa kertoo, että muutosta hänen isoäitinsä ja äitinsä ajoista on vaikea käsittää. Marke Kuosa itse pystyi viettämään vuosia kotona hoitovapaalla kolmen lapsensa kanssa, jotka syntyivät 2000-luvun alussa. Perhe toimii myös sijaisperheenä kahdelle lapselle.

Päivähoitokin on nykyään lapsilähtöistä – päivähoitolakikin muutettiin vastikään varhaiskasvatuslaiksi.

Voi voi, että maailma on muuttunut, Elna Vuorela tuumii. Äitien mukaan yksi asia on kuitenkin pysynyt: lähellä asuvien perheenjäsenten tuki.

”Ulkoiset asiat ovat todella erilaisia. Mutta me olemme onnekkaita, sillä omalta äidiltä on aina saanut apua. Isoäidistänikin [Vuorelasta] kaksi sukupolvea ylöspäin ovat äidit olleet tukena kasvatuksessa”, Marke Kuosa sanoo.

”Sellainen irrallisuus vähän pelottaa nykymaailmassa, ja monilla sukulaiset asuvat kaukana.”

Rotkirchin mukaan äitien tuntema yksinäisyys on ajankohtainen huoli, kun sukulaiset ovat kaukana ja puoliso töissä.

”Hyvin harva viihtyy pitkään yksin pienten lasten kanssa. Sosiaalinen media ei riitä, vaan pitää olla se fyysinen tuki”, Rotkirch sanoo.

Hän mainitsee Helsingin kaupungin puistoruokailun, joka on historiallisesti ainutlaatuinen. Sen kautta äidit ovat saaneet paitsi neuvoja myös sosiaalisen ympäristön kodin ulkopuolella vuodesta 1942.

Rotkirch muistuttaa, että Suomi on ongelmistaan huolimatta maailman parhaita maita olla äiti. Pelastakaa Lapset -järjestön äitien ja lasten hyvinvointia mittaavassa indeksissä Suomi sijoittui vuosi sitten sijalle kaksi.

Leif Rosas
Marke Kuosa (vas.) sanoo, että muutosta hänen isoäitinsä Elna Vuorelan ja äitinsä Mirja Kuosan ajoista on vaikea käsittää.
Marke Kuosa (vas.) sanoo, että muutosta hänen isoäitinsä Elna Vuorelan ja äitinsä Mirja Kuosan ajoista on vaikea käsittää.
Tausta: Äitiydestä tuli valinta

Nykyään äidiksi tullaan aiempaa vanhempana ja lapsia hankitaan vähemmän. Tilastokeskuksen mukaan ensisynnyttäjien keski-ikä oli viime vuonna 28,8 vuotta. Lapsia syntyi kaikkiaan 55 472 – vähemmän lapsia syntyi viimeksi 1860-luvun nälkävuosina.

Äitiydestä on tullut ensisijaisesti valinta. Etenkin ehkäisypilleri mullisti perhesuunnittelun 1960-luvulla, ja seuraavalla vuosikymmenellä naista kohden syntyvien lasten määrä taittui suurin piirtein nykytasolleen.

”Seksuaalivalistus ja ehkäisy ovat osa tätä kehitystä. Ei-toivottuja raskauksia on entistä vähemmän myös sitä kautta, että abortit ovat laillisia ja turvallisia. Lapsia syntyy vähemmän, mutta he syntyvät aiempaa aikuisemmille ja kypsemmille vanhemmille, jotka haluavat lapsen”, tutkimusprofessori Anna Rotkirch Väestöliitosta sanoo.

Suomessa on tällä haavaa lähes 1,6 miljoonaa äitiä. He eivät kuitenkaan ole yhtenäinen ryhmä. Pelkästään yksinhuoltajaäitejä on jo hieman yli satatuhatta, ja perhemuotojen kirjo kasvaa.

”Yksinhuoltajaperheiden ohella on muun muassa uusperheitä, sateenkaariperheitä, maahanmuuttajaperheitä, adoptioperheitä ja sijaisperheitä. Samalla avoliittoinstituutio on tullut avioliiton rinnalle. Perheiden monimuotoistuminen on iso muutos”, sanoo johtava asiantuntija Esa Iivonen Mannerheimin Lastensuojeluliitosta.

Hänen mielestään tämä pitäisi huomioida myös päätöksenteossa.

”Kaksi aikuista ja kaksi lasta ei enää riitä perheen standardiksi.”

Viime vuonna 55,7 prosenttia äideistä oli avioliitossa lapsen syntyessä.

Iivonen ajattelee, että työelämän epävarmuudet ja lapsentekoikäisiin kohdistuvat leikkaukset lykkäävät lastenhankintaa entisestään. Syntyvyys on jo pienentynyt viisi vuotta peräkkäin.

Aikajana: Näin äitien asema muuttui

HS pyysi asiantuntijoita koostamaan keskeisiä uudistuksia, jotka vaikuttivat äitien asemaan. Aikajana perustuu johtavan asiantuntijan Esa Iivosen (Mannerheimin Lastensuojeluliitto) ja tutkija Anneli Miettisen (Väestöliitto) poimintoihin.

1937

Äitiysavustus: Vähävaraiset äidit saadaan terveydenhuollon piiriin, ja äideille aletaan jakaa äitiyspakkauksia. Etu laajennetaan kaikille äideille vuonna 1949.

1944

Kunnalliset äitiys- ja lastenneuvolat: Edistävät merkittävästi äitien ja lasten terveyttä.

1948

Lapsilisä: Kaikille perheille maksettava lapsilisä on tärkeä perheiden toimeentulon turvaamisessa.

1950

Kunnalliset kodinhoitajat: Kodinhoitajat auttavat vaikeassa perhetilanteessa.

1960

Ehkäisypillerit: Markkinoille saapuvat ehkäisypillerit helpottavat perhesuunnittelua.

1962

Asumistuki: Myönnetään ensin vain vähintään kaksilapsisille perheille.

1964

Äitiysraha: Äiti voi jäädä kotiin hoitamaan vauvaa. Korvausta maksetaan 54 arkipäivältä.

1970

Aborttilaki: Raskauden keskeyttäminen tulee mahdolliseksi myös sosiaalisista syistä.

1973

Päivähoito: Kunnallinen päivähoito edistää äitien työssäkäyntiä ja on tärkeä työn sekä perheen yhteensovittamisen ja siten perheiden toimeentulon kannalta.

1976

Laki lapsen elatuksesta: Laki parantaa avioliiton ulkopuolella syntyneiden lasten elatusavun saantia ja sen maksamista vanhempien mahdollisen eron jälkeen.

1976

Erillisverotus: Puolisoiden yhteisverotuksesta luopuminen kannustaa äitejä töihin.

1984

Lapsenhuoltolaki: Korostaa molempien huoltajien vastuuta lapsen kasvatuksesta. Ruumiillinen kuritus kielletään.

1985

Kotihoidon tuki: Mahdollistaa pienten lasten hoitamista kotona. Tuen reaalitaso on laskenut tuntuvasti, jolloin kuntalisien merkitys on yhä suurempi.

1987

Avioliittolain muutos: Avioeron haku yksinkertaistuu.

1990

Subjektiivinen päivähoito-oikeus: Oikeus ulotetaan kaikkiin alle 3-vuotiaisiin ja vuonna 1996 kaikkiin alle kouluikäisiin lapsiin.

2004

Iltapäivähoito: Koululaisten iltapäivähoidon tarjonta laajenee kuntien ja järjestöjen avulla.

2014

Joustava hoitoraha: Pyrkii kannustamaan alle 3-vuotiaan lapsen vanhempia lyhentämään työaikaansa kokoaikaisen hoitovapaan sijasta.

2015

Lapsilisän leikkaus: Lapsilisää leikataan kahdeksalla prosentilla. Lapsilisän reaalitaso on noin 30 prosenttia alempi kuin vuonna 1994.

2016

Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaus: Lasten yhdenvertaisuus heikentyy.

2015–2019

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma: Osana sote-uudistusta hallitus haluaa lapsi- ja perhelähtöisemmät, kustannustehokkaammat ja paremmin yhteen sovitetut palvelut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat