Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi tehostaa tiedustelukykyjään huippumodernilla Casa-lentokoneella

Tiedustelupäällikkö: Puolustusvoimat varautuu tiedonhankintaan siellä, missä se on mahdollista.

Kotimaa
 
Jussi Kettunen
Pääesikunnan alainen tiedustelulaitos testaa paraikaa uutta Casa-signaalitiedustelukonetta.
Pääesikunnan alainen tiedustelulaitos testaa paraikaa uutta Casa-signaalitiedustelukonetta. Kuva: Jussi Kettunen
Fakta

Konttiin sijoitettu järjestelmä

 Suomi tilasi vuonna 2010 uuden signaalitiedustelujärjestelmän Lockheed Martinilta.

 Järjestelmän nimi on Dragon Shield.

 Dragon Shield on sijoitettu konttiin, joka on Casa-kuljetuskoneen sisällä.

 Järjestelmä on myöhässä. Sen piti olla valmis jo vuonna 2013.

 Signaalitiedustelukone ei ole aseistettu.

Signaalitiedustelu on lisääntynyt Itämerellä kahden viime vuoden aikana. Viime kuussa Itämeren yllä tapahtui peräti kaksi sellaista venäläisten hävittäjien ja amerikkalaisten tiedustelukoneiden kohtaamista, joita amerikkalaiset kuvasivat vaarallisiksi.

Tapaukset sattuivat Kaliningradin edustalla kansainvälisessä ilmatilassa. Kaliningrad on Venäjän Itämeren laivaston päätukikohta.

Yhdysvaltojen ilmavoimat
Venäläiset Suhoi 27 -hävittäjät kävivät kahdesti lähellä tällaista RC-135 Combat Sent -signaalitiedustelukonetta Itämerellä huhtikuussa.
Venäläiset Suhoi 27 -hävittäjät kävivät kahdesti lähellä tällaista RC-135 Combat Sent -signaalitiedustelukonetta Itämerellä huhtikuussa.

Huhtikuun 14. ja 29. päivä tapahtuneissa välikohtauksissa venäläiset Suhoi 27 -hävittäjät lensivät lähelle amerikkalaisia RC-135 Combat Sent -tiedustelukoneita. Kyseiset tiedustelukoneet ovat erikoistuneet tutkasignaalien havainnointiin ja tutkien paikantamiseen. Amerikkalaisten mukaan venäläiset hävittäjät lensivät lähimmillään alle kymmenen metrin päässä tiedustelukoneesta.

Signaalitiedustelu tarkoittaa muiden maiden asevoimien viesti- ja tutkasignaalien seuraamista. Myös Suomen signaalitiedustelu on tehostumassa huomattavasti, koska Puolustusvoimat on saamassa käyttöönsä huippumodernin Casa-signaalitiedustelukoneen.

Puolustusvoimat on vaitonainen uuden lentokoneensa roolista. Tiedustelupäällikkö Harri Ohra-ahon mukaan siihen liittyvät asiat ovat operatiivisia kysymyksiä, joita ei kommentoida.

HS kysyi Ohra-aholta, harjoittaako Suomi signaalitiedustelua Itämeren kansainvälisessä ilmatilassa, kun käyttöön tulee uusi signaalitiedustelukone. Ohra-aho ei halunnut asiaa myöntää eikä kieltää, mutta hän jätti kuitenkin takaportin auki.

”Varaamme aina mahdollisuuden tiedonhankintaan siellä, missä se on kansallisten lakien ja kansainvälisen oikeuden sekä sopimusten mukaan mahdollista”, Harri Ohra-aho vastasi.

Käytännössä Puolustusvoimien uusi signaalitiedustelukone mahdollistaa juuri entistä pidemmälle etelään ulottuvan signaalitiedustelun Itämerellä. Uuden tiedustelukoneen lentomatka on selvästi pitempi kuin vanhan koneen.

Suomen kannalta erityisen kiinnostava kohde olisi Venäjän laivaston lisäksi Kaliningradiin sijoitettu merijalkaväkiprikaati. Se kykenee maihinnousuihin esimerkiksi Ahvenanmaalle.

Puolustusvoimien vaitonaisuus poikkeaa Ruotsista. Ruotsin signaalitiedustelukoneet lentävät avoimesti tutkavastaimet päällä kansainvälisessä ilmatilassa Itämeren yllä.

Ruotsalaiset tiedustelukoneet sahaavat Itämerta tyypillisesti pohjois–eteläsuunnassa, jolloin kääntöpaikat ovat etelässä Kaliningradin lounaispuolella ja pohjoisessa Pohjois-Viron tasalla. Tiedustelun kohteena ovat Kaliningradin sotilastukikohta ja Venäjän laivaston liikkeet.

Ruotsin signaalitiedustelusta vastaavalla FRA:lla (Försvarets radioanstalt) on käytössään kaksi Gulfstream-suihkukoneisiin perustuvaa tiedustelukonetta, joita kutsutaan ”Korpeiksi”.

”Korppien” lentely Itämerellä on ilmiselvästi ärsyttänyt Venäjää. FRA julkisti 1,5 vuotta sitten jopa valokuvan, jossa venäläinen Suhoi 27 -torjuntahävittäjä lensi vaarallisen lähellä ruotsalaiskonetta. FRA myös kertoi, että vastaavanalaisia tapauksia oli useita ja että venäläisten tunnistuskoneiden käytös oli muuttunut aggressiivisemmaksi.

Puolustusvoimat on panostanut poikkeuksellisen paljon uuteen signaalitiedustelukoneeseen. Se korvaa jo 1980-luvun alussa käyttöön otetun vanhan Fokker-signaalitiedustelukoneen. Casa-kuljetuskoneeseen rakennetun kokonaisuuden veroton kokonaishinta oli poikkeuksellisen iso eli 112 miljoonaa euroa. Siitä amerikkalaisen Lockheed Martinin valmistaman tiedustelulaitteiston osuus oli peräti 85 miljoonaa euroa.

Uusi signaalitiedustelujärjestelmä koostuu lentävän osan lisäksi maa-asemista. Tiedustelun kohteina ovat Kuolassa, Karjalankannaksella ja Alakurtissa olevat Venäjän asevoimat.

Casaan sijoitetun signaalitiedustelujärjestelmän käyttöönotto on kuitenkin myöhässä. Hankintaa hoitavan Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen mukaan ”kaikki hankintasopimukseen kuuluvat tuotteet ja palvelut eivät ole vielä täysin hankintasopimuksen edellyttämässä kunnossa”.

Logistiikkalaitokselta kerrottiin helmikuussa HS:lle, että signaalitiedustelujärjestelmä on monimutkainen ja sen integrointi on vienyt enemmän aikaa kuin arvioitiin. Valmistajayhtiö joutuukin maksamaan myöhästymissakkoa, jonka suuruutta ei kerrota.

Venäjän ilmavoimien komentaja, kenraalieversti Viktor Bondarev sanoi runsas vuosi sitten uutistoimisto Sputnikille, että Yhdysvaltojen tiedustelulennot Venäjän rajan läheisyydessä Baltian alueella ovat muuttuneet melkein jokapäiväisiksi. Bondarevin mukaan amerikkalaiset tekivät vuonna 2014 yli 140 tiedustelulentoa RC-135-tiedustelukoneillaan, kun vuonna 2013 lentoja oli vain 22.

Bondarev sanoi, että Yhdysvaltojen ja Nato-maiden tiedustelulentoja tapahtui Baltiassa, Itämerellä ja Barentsinmerellä 8–12 viikossa. Venäläiset olivat havainneet Kaliningradin lähellä ruotsalaisia, saksalaisia, tanskalaisia ja portugalilaisia tiedustelukoneita.

FRA
Ruotsi julkaisi vuonna 2014 kuvan, jossa venäläinen hävittäjä lensi lähellä ruotsalaista tiedustelukonetta.
Ruotsi julkaisi vuonna 2014 kuvan, jossa venäläinen hävittäjä lensi lähellä ruotsalaista tiedustelukonetta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat