Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Biopankit keräävät näytteitä useissa kaupungeissa – vanhojen näytteiden antajilta ei pyydetä suostumusta

Uusien näytteiden antajilta pyydetään suostumusta, mutta vanhojen näytteiden antajilta ei. Hus kertoi lehti-ilmoituksella siirtävänsä biopankkiin kolme miljoonaa vanhaa näytettä.

Kotimaa
 
Vesa-Matti Väärä
Monikudosblokkeja Turun yliopistollisen keskussairaalan biopankissa. Yksi blokki sisältää useiden kymmenien ihmisten kudospalan.
Monikudosblokkeja Turun yliopistollisen keskussairaalan biopankissa. Yksi blokki sisältää useiden kymmenien ihmisten kudospalan. Kuva: Vesa-Matti Väärä
Fakta

Biopankit tukevat tutkimusta

 Biopankit keräävät näytteitä ja niihin liittyviä tietoja, kuten diagnooseja ja hoitojen vaikutuksia.

 Tarkoitus on tukea tutkimusta, jossa hyödynnetään ihmisperäisiä näytteitä, ja tukea näytteiden käytön avoimuutta.

 Biopankki Auria on jo sopinut tutkimusyhteistyöstä, joka voi tuottaa uusia hoitoja tai lääkkeitä esimerkiksi syöpään.

 Suomessa toimii kaikkiaan 9 biopankkia. Vanhin on Auria Turussa, uusimmat Itä-Suomen biopankki Kuopiossa ja Keski-Suomen biopankki Jyväskylässä. Ne hyväksyttiin syksyllä.

Sairaalassa hoidossa olleilta kysellään useissa kaupungeissa suostumusta siihen, että heistä otettuja näytteitä voidaan siirtää biopankkiin. Tavoite on helpottaa tutkimustyötä ja löytää uusia hoitokeinoja.

Tampereen biopankki aloitti viime viikolla kokeilun, jossa kerätään näytteitä ja suostumuksia ensin kahdella Tampereen yliopistollisen sairaalan poliklinikalla. Myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri kerää niitä eri klinikoilla.

Turun yliopistollinen keskussairaala pyytää jo biopankkiin verinäytteen jokaiselta uudelta potilaalta.

Jotta potilaan näyte päätyisi biopankkiin, hänen pitää antaa suostumuksensa siihen. Kerran annetun suostumuksen voi peruuttaa milloin tahansa.

Sääntöä ei kuitenkaan sovelleta biopankkeihin siirrettäviin vanhoihin näytteisiin, jos niitä on paljon.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) kertoi viime viikolla lehti-ilmoituksilla, että se aikoo siirtää kesäkuun lopussa biopankkiin kolme miljoonaa näytettä.

Parikymmentä ihmistä otti ilmoituksen jälkeen yhteyttä kysyäkseen, onko pankissa heidän tietojaan, kertoo Helsingin seudun yliopistollisen keskussairaalan (Hyks) patologian osastonylilääkäri Johanna Arola, joka toimii myös Helsingin biopankissa. Muutama yhteyttä ottanut kielsi tietojensa käytön.

Siirrettävät vanhat näytteet on kerätty Hyksissä ja Helsingin kaupungin sairaaloissa sekä Peijaksen, Jorvin ja Hyvinkään sekä muun Uudenmaan sairaaloissa vuoden 1982 jälkeen mutta ennen 1. syyskuuta 2013.

”Ne ovat lähinnä patologian kudosnäytteitä, joita on otettu esimerkiksi luomenpoiston yhteydessä tai syöpäleikkauksessa”, Arola sanoo.

Vanhat näytteet ovat biopankin pohja myös Varsinais-Suomen biopankki Auriassa, jossa on noin puolen miljoonan ihmisen näytteitä. Itä-Suomen biopankkiin taas siirretään 250 000 vanhaa näytettä. Auria on jo sopinut tutkimusyhteistyöstä, joka voi tuottaa uudenlaisia lääkkeitä.

Biopankilta voi kysyä, onko siellä omia näytteitä. Helsingissä kyselyn voi tehdä netistä löytyvällä lomakkeella. Vastaus tulee postitse noin viikossa.

Helsingin biopankissa on toistaiseksi satoja uusia näytteitä. Tavoite on kerätä 10 000 uutta näytettä vuoden loppuun mennessä, Arola kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat