Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sopu kivuliaasti työstetystä yhteiskunta­sopimuksesta vastatuulessa – liittojen vaalit tuovat esteitä

Ammattiliitto Pron äänensävyt ovat koventuneet. Liitolla on edessään puheenjohtajavaalit.

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Pron puheenjohtaja Jorma Malinen uhkasi toukokuun 4. päivä, että Pro kaataa kilpailukykysopimuksen, jos maan hallitus ei peräänny Prolle vastenmielisistä työllistämisesityksistä.
Pron puheenjohtaja Jorma Malinen uhkasi toukokuun 4. päivä, että Pro kaataa kilpailukykysopimuksen, jos maan hallitus ei peräänny Prolle vastenmielisistä työllistämisesityksistä. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Fakta

Tavoitteena lisää työpaikkoja

 Kilpailukykysopimus tehdään, jotta työpaikkoja syntyisi lisää. Näin julkiset menot vähenisivät ja verot lisääntyisivät.

 Sopimuksen mukaan palkat eivät nouse vuonna 2017.

 Lisäksi työaikaa pidennetään 24 tunnilla ja sosiaaliturvamaksuja siirretään merkittävästi työnantajilta palkansaajille.

 Myös julkisen sektorin lomarahoja halutaan leikata 30 prosenttia vuosina 2017–2019.

Noin kolmen viikon kuluttua pitäisi olla tiedossa, syntyykö vuoden verran kivuliaasti työstetty yhteiskunta- eli kilpailukykysopimus vai ei.

Liitot ovat neuvotelleet vasta pari viikkoa siitä, miten ne soveltavat omissa työehtosopimuksissaan keskusjärjestöjen helmikuussa sopimia linjauksia.

Neuvotteluissa on kaksi erityisen vaikeaa kohtaa:

Se, miten eri aloilla työaikaa pidennetään 24 tunnilla, ja se, millä ehdoin eri aloilla laukeaa niin sanottu selviytymislauseke. Lauseke määrittelee sitä, miten kriisitilanteissa työehtoja voidaan heikentää, jotta työpaikkoja säilyisi.

Asioita ei ole paljon, joten aikaa riittää. Toisaalta aikaa tuhlautuu siihen, ettei kukaan halua ensimmäisenä ilmoittaa jäsenilleen, miten työaika pitenee 24 tunnilla. Jonkun pitää tulla ulos kaapista, muuten kaikki jäävät kaappiin.

Neuvottelutilanne on työnantajille helppo, koska työnantajien kustannukset joka tapauksessa pienenevät, jos sopimus syntyy. Helppous tulee siitä, että kilpailukykysopimuksen koko idea on yritysten kustannuksien pienentäminen. Kyse on sisäisestä devalvaatiosta, jonka maksavat palkansaajat, jotta työpaikkoja tulisi lisää.

Karkeasti ottaen palkansaajat haluaisivat sopia 24 tunnin lisätyöstä niin, ettei kukaan oikeastaan lisätyötä edes huomaa, ja työnantajat niin, että siitä on yhtiölle eniten hyötyä ja vähiten työaikateknistä vaivaa.

Työnantaja vaativat lisää kokonaisia työpäiviä, kun palkansaajat ottaisivat mieluummin lisäminuutteja päiviin.

Jos työnantajat kaikilla aloilla pitävät kiinni siitä, että pääosin vain kokonaiset lisätyöpäivät kelpaavat, sopimusta tuskin syntyy.

Vaikka monista neuvottelupöydistä löytyy ihmisiä, jotka kykenevät jo arvelemaan, miten kompromissi voisi syntyä, kumpikaan osapuoli ei näytä korttejaan ennen kuin on pakko. Jos jurnuttaminen jatkuu, on vaara, että sopimuksia alkaa syntyä vasta aivan viime hetkinä.

Jos silloinkaan.

Joissakin palkansaajapöydissä on jo keskusteltu vaihtoehdosta, että neuvotteluja voisi jatkaa vaikka kesän loppuun tai syksyyn, kun nykyiset työehtosopimukset muutenkin päättyvät.

Tämä olisi keskusjärjestöjen alustavan sopimuksen vastaista, mutta joku voi ajatella niinkin, että näin ay-liike voi pitempään uhkailla hallitusta sopimuksen kaatamisella, jos hallitus ei toimi toivotulla tavalla.

Toukokuun lopun aikataulu näyttää vaikealta jo siksi, että Metalliliitto valitsee uuden liittovaltuuston toukokuun lopulla. Liitto on jo sanonut, että valtuusto kokoontuu aikaisintaan kesäkuun alussa päättämään mahdollisesta sopimuksesta. Toukokuun lopulla Metalliliiton uusi liittokokous valitsee myös liiton puheenjohtajan. Riku Aalto saa luultavasti jatkopestin.

Ammattiliitto Pro taas on jo muutamaan otteeseen uhannut kaataa sopimuksen.

Liitto on suivaantunut siitä, että hallitus ehdottaa mallia, jonka mukaan työtä pitäisi ottaa vastaan myös työttömyyskorvausta pienemmällä palkalla. Liitolle ei käy myöskään hallituksen ehdotus vapaaehtoisesta työnäytteestä.

Ilman Prota kilpailukykysopimusta tuskin syntyy, sillä se neuvottelee 60 sopimusta. Kaikkiaan sopimuksia on noin 300.

Aikaisemmin Prota johti Sdp:n nykyinen puheenjohtaja Antti Rinne. Hän oli taitava mekkaloimaan niin, että liitto pysyi otsikoissa. Nykyisen puheenjohtajan Jorma Malisen aikana on ollut rauhallisempaa. Noin kuukausi sitten Pron hallitus tosin piti ärhäkkään kokouksen ja linja muuttui.

Elokuussa Pron vaaleissa valitaan uusi hallitus. Eikä Malisenkaan valinta ole täysin varma, vaikka vastaehdokkaita ei ole vielä ilmoittautunut.

Prossa – ja monissa muissakin liitoissa, kuten Metalliliitossa – ollaan vakavasti hermostuttu hallituksen työllistämisehdotuksista, ja lähestyvät vaalit voivat lisätä vihaisuutta.

Vaikka nyt etsitään koko Suomelle lisää työtä, aina se omankin työn jatkuminen kiinnostaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat