Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Soini: USA:n vahva läsnäolo Itämeren alueella luo vakautta ja lisää turvallisuutta

Ulkoministerin mukaan Yhdysvallat oli pitkään Suomen ”salarakas”.

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Timo Soini
Timo Soini Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Fakta

Suomen ja USA:n suhteet

 Presidentti Sauli Niinistö tapasi Presidentti Barack Obaman maalis-huhtikuun vaihteessa Washingtonissa.

 Perjantaina Niinistö on Valkoisessa talossa muiden pohjoismaiden johtajien kanssa.

 Useat hallituksen ministerit ovat käyneet Washingtonissa kevään kuluessa.

 Tuoreessa Nato-selvityksessä painotetaan Yhdysvaltain merkitystä puolustus- ja turvallisuuspolitiikassa.

 Kesään mennessä valmistuvassa ulko- ja turvallisuuspoliittisessa selonteossa on todennäköisesti kattava arvio Yhdysvaltain merkityksestä Suomelle.

Yhdysvaltain sotilaallinen rooli Euroopassa vahvisti Suomen asemaa kylmän sodan vuosina. Nykytilanteessa Yhdysvaltain sitoutuminen Eurooppaan on Suomelle ensiarvoisen tärkeää, linjasi ulkoministeri Timo Soini (ps) maanantaina.

”Tilanteissa, joissa Euroopan turvallisuus heikkenee, Yhdysvaltojen läsnäolon merkitys vakauttavana tekijänä korostuu. Elämme jälleen kerran tällaista aikaa”, Soini sanoi Pohjois-Kymen Paasikivi seuran 30-vuotisjuhlassa Kouvolassa.

”Nykyisessä turvallisuustilanteessa Yhdysvaltojen vahva läsnäolo Itämeren alueella luo vakautta ja lisää turvallisuutta. Itämeren vakaus on myös Suomen tavoite.”

Soini vetosi kautta puheensa Suomen ja Yhdysvaltain suhteiden merkitykseen turvallisuuspolitiikan ja puolustuksen lisäksi myös taloudessa ja sekä kansalaisten että erikseen myös poliitikkojen kesken.

Puhe oli selvä pohjustus presidentti Sauli Niinistön ja neljän muun pohjoismaan pääministereiden tapaamiselle presidentti Barack Obaman kanssa Washingtonissa perjantaina.

Puheessaan Soini kuvasi Yhdysvaltain merkitystä Suomen aseman kannalta sekä kylmän sodan vuosina että nyt.

”Erityisesti suhde Yhdysvaltoihin oli pitkään ’salarakas’-vaiheessa”, hän sanoi.

Länsisuhteita jouduttiin Neuvostoliiton naapurina hoitamaan puolisalaa, vaikka Suomen mahdollisuus ”tavoitella puolueettomaan maan asemaa riippui olennaisesti lännen sotilaallisesta vahvuudesta ja avoimuudesta löytää erityisratkaisuja Suomen etujen huomioimiseksi.”

Kylmän sodan liturgia alkoi Soinin mukaan myös elää omaa elämäänsä ja näkyy edelleen vaikeutena tunnustaa Yhdysvaltain ja Suomen suhteiden merkitys.

”On hyvä, että juhlapuheissa muistutetaan, että olemme osa länttä. Mutta on myös oireellista, että siitä täytyy muistuttaa”, sanoi Soini, ja jatkoi viittaamalla Venäjään.

”Sanomattakin pitäisi olla selvää, että hyvä suhde Yhdysvaltoihin ei ole ristiriidassa sen kanssa, että pidämme hyvää huolta suhteesta Venäjään. Mutta kun se ei näytä kaikille olevan selvää – niin nyt sen sitten sanoin.”

Katsottuna Yhdysvaltain kannalta Eurooppa-politiikassa on Soinin mukaan viime kädessä kyse Yhdysvaltain asemasta maailmanlaajuisesti. Liberaalin sääntöpohjaisen järjestelmän säilyttämisessä Yhdysvallat näkee Euroopan unionin korvaamattomana kumppanina. Ulkopolitiikassa Soinilla ei ole EU:lle moitteen sanaa.

”Yhdysvaltain Eurooppa-politiikan tavoite on siis vahva ja yhtenäinen Euroopan unioni”, Soini sanoi. Nato on vuorostaan ”transatlanttisen turvallisuusyhteistyön kulmakivi”.

Yhdysvaltain presidentinvaalien asetelmia Soini kuvasi vain epäsuorasti, eikä mainitse nimeltä sen enempää Donald Trumpia kuin Hillary Clintoniakaan.

Sen sijaan Soini kiitti presidentti Barack Obaman sitoutumista yhteistyöhön Euroopan kanssa.

”Tämän suunnan voi toivoa jatkuvan vastakin”.

Suomella on Soinin mukaan yhteistyössä myös annettavaa. Suomi muistetaan ”velkansa maksaneena ja vapautensa puolesta taistelleena kansakuntana”, mutta myös korkealaatuisesta opetusjärjestelmästään tunnettuna pohjoismaana.

Suomen tavaraviennissä Yhdysvallat on ohittanut Venäjän ja on nyt Suomen suurin EU:n ulkopuolinen markkina-alue, huomautti Soini.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat