Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkija: Vanha vaihde ongelma­nuorista on jäänyt aikuisilla päälle vaikka nykynuoriso on kunnollisempaa kuin ennen

Nuoret ja aikuiset törmäsivät rajusti yhteen 1960-luvulla, kun nuoria oli massoittain, eikä heillä ollut paikkaa, mihin mennä.

Kotimaa
 
Holger Eklund
Nuorisojengi ”Eikan pumppu” kokoontui heinäkuussa 1965 Eino Leinon patsaalle Helsingissä. Ulkona pyörinyt jengi vaati itselleen nuorisotilaa.
Nuorisojengi ”Eikan pumppu” kokoontui heinäkuussa 1965 Eino Leinon patsaalle Helsingissä. Ulkona pyörinyt jengi vaati itselleen nuorisotilaa. Kuva: Holger Eklund
Fakta

Nuorten määrä huipussaan vuonna 1968

 Suurten ikäluokkien varttuminen nosti nuorten määrän ennätyssuureksi 1960-luvun alussa. Huippu saavutettiin vuosina 1964 ja 1965, jolloin Suomessa oli lähes puoli miljoonaa 15-19-vuotiasta nuorta.

 Jos nuoret ja nuoret aikuiset, 15-24-vuotiaat, lasketaan yhteen, näiden määrä oli 1900-luvulla korkeimmillaan vuonna 1968.

 Suurten ikäluokkien vartuttua 1970- ja 1980-luvuilla, nuorison määrä ja osuus alkoivat laskea selvästi.

 Tilastokeskuksen väestöennusteen mukaan nuorten osuus väestöstä pienenee edelleen. Alle 15-vuotiaiden osuus on nyt 16 prosenttia, kun vielä 1990-luvun alussa lähes joka viides suomalainen oli alle 15-vuotias.

Lähde: Nuoruuden vuosisata. Suomalaisen nuorison historia, SKS 2003 ja Tilastokeskus

Aikuiset kokevat nuoret usein riesana, vaikka siihen ei nykyään ole aihetta. Toista oli 1960-luvulla, jolloin nuoria oli paljon.

”Nuorison määrä oli silloin toista luokkaa, eikä nuorilla ollut oikein paikkaa, jossa viettää aikaa. Nuorten työssäkäynti väheni ja vapaa-aika lisääntyi. Samaan aikaan moraalinäkemykset muuttuivat. Kuohunta oli rajua ja törmäykset aikuisten ja nuorten välillä yleisiä”, muistuttaa Nuorisotutkimusseuran erikoistutkija Sinikka Aapola-Kari.

HS kertoi tänään, kuinka tyly kohtelu ja ikäsyrjintä ovat nuorten arkipäivää kauppakeskuksissa ja muissa julkisissa tiloissa.

”Kulttuurissamme on jäänyt päälle vanha odotushorisontti, jonka mukaan nuoret ovat yhtä kuin ongelma. Ajattelu saattaa kummuta 1960–70-lukujen rankasta vaiheesta”, Aapola-Kari pohtii.

Nykynuoriso on kunnollisempaa kuin ennen. Esimerkiksi alkoholinkäyttö on alaikäisillä nuorilla vähentynyt merkittävästi. Siitä huolimatta nuoriin kohdistuva kontrolli ja puuttumistoimenpiteet ovat lisääntyneet.

”Taustalla on yleinen riskiajattelu. Ongelmat pyritään ehkäisemään ennalta ja kohdistamaan kontrolli kaikkiin. Samalla unohdetaan, että nuoret ovat yksilöitä, joilla on oikeus olla erilaisia ja omanlaisiaan samoin kuin aikuisilla.”

Aapola-Karin mukaan nuorison elämä 1960-luvun lopulla oli ”aikamoista vellomista”.

”Vaikka seurakunnat ja jotkut järjestöt tekivät nuorisotyötä, tarjonta oli hyvin vähäistä. Jossain yksittäisessä kokoontumispaikassa saattoi olla satoja nuoria.”

Myös asunnot olivat ahtaampia kuin nykyään, eikä nuorelle ollut omaa huonetta. ”Sekin lisäsi liikkumista ulkona”, Aapola-Kari sanoo.

Koululaisten ja opiskelijoiden määrä kohosi tuolloin huippuunsa. Osa muutti töihin Ruotsiin.

”Sen ajan nuorison törmäys vanhempiensa eli sodankäyneen ikäluokan arvomaailmaan on ollut toista kuin tänä päivänä. Se näkyi perheissä rajuina kuohuntoina.”

”Toisaalta silloinkin oli suuri näkymättömäksi jääneiden nuorien joukko, jotka kävivät koulua ja auttoivat kotitöissä”, Aapola-Kari muistuttaa.

Kuohunta nosti pohdittavaksi sen, mihin nuoret voisivat mennä. Kun hyvinvointiyhteiskunta alkoi toden teolla rakentua, paikkoja nousi joka pitäjään.

”Nuorille haluttiin etsiä tiloja, joihin heidät voitaisiin säilöä, jotta he eivät olisi niin näkyvillä.”

Nyt hyvinvointiyhteiskunta purkaa rakenteitaan, ja kuntien säästöpaineissa nuorisotilojen ennakoidaan vähenevän. Nuorten oleskelun arvioidaan siirtyvän entistä enemmän liikekeskuksiin.

Aikuisen näkökulmasta nuoret saattavat olla ärsyttäviä, äänekkäitä, pukeutua kummallisesti ja harrastaa outoja asioita.

”Kysymys on vallasta”, Aapola-Kari tiivistää.

”Päätösvallasta sen suhteen, miten tilaa käytetään. Nuoret höntsäilevät ja aikuiset haluavat edetä suoraviivaisesti.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat