Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Auringonvalo helpottaa työstressiä – miten työpäivänäkin pääsisi ulkoilmaan?

Auringonvalo virkistää välittömästi, ja tutkija Virpi Ruohomäen mukaan ulkona olisi mahdollisuuksien mukaan hyvä käydä työpäivänkin aikana.

Kotimaa
 
Sara Aaltio / HS
Satu Järvenpää (vas.) ja Eve Tuhkanen lounastivat tänä vuonna ensi kertaa ulkosalla. ”Tämän jälkeen jaksaa ihan eri tavalla, kun on saanut hetken olla ulkona”, myyntityötä tekevä Järvenpää sanoo.
Satu Järvenpää (vas.) ja Eve Tuhkanen lounastivat tänä vuonna ensi kertaa ulkosalla. ”Tämän jälkeen jaksaa ihan eri tavalla, kun on saanut hetken olla ulkona”, myyntityötä tekevä Järvenpää sanoo. Kuva: Sara Aaltio / HS
Fakta

Miten työpäivänäkin pääsisi ulkoilmaan?

 Nauti lounas esimerkiksi terassiravintolassa tai eväät puistossa.

 Pidä kahvitauko pihalla tai parvekkeella.

 Tee taukojumppa tai kevyempi verryttely ulkosalla.

 Mieti, voisiko palavereja tai kokouksia pitää työpaikan ulkopuolella.

 Pyöräile tai kävele töihin, jos mahdollista.

Auringossa kylpevä Helsinki houkutteli maanantaina ihmisiä sisäruokaloista ulkolounaalle. Toukokuun alkuun nähden sää oli perin kesäinen: ulkona oli kaksikymmentä lämpöastetta ja hento tuulenvire.

”Raitis ilma ja aurinko antavat työpäivään potkua. Tämä on ensimmäinen kerta tänä vuonna, kun olemme ulkona syömässä”, kuvaili Sokoksella kosmetiikkamyyjänä työskentelevä Eve Tuhkanen.

Tuhkanen nautti buffetlounaan päälle jälkiruokakahvia työkaverinsa Satu Järvenpään kanssa Forumin Kukontorilla sijaitsevan La Grillin terassilla.

”Onhan tämä tosi kivaa. [Ulkolounas] katkaisee päivän, kun on ollut päivän asiakkaiden kanssa neljän seinän sisällä”, Järvenpää sanoo. ”Suomessa kausi, jolloin voi ulkona syödä, on niin lyhyt. Tämän jälkeen jaksaa ihan eri tavalla.”

Ulkolounaat eivät veny, naiset vakuuttavat. ”Tai jos venyvät, niin minuutit tehdään kyllä takaisin”, Järvenpää sanoo.

Hyvästä säästä kannattaakin nauttia mahdollisuuksien mukaan myös työpäivän aikana, sanoo vanhempi tutkija Virpi Ruohomäki Työterveyslaitoksesta. Esimerkiksi työajan joustoja voisi hyödyntää aurinkoisina päivinä.

”Valo virkistää, kohottaa mielialaa sekä helpottaa stressiä ja työstä palautumista. Silloin kun mahdollista, kannattaa mennä ulos ja varsinkin luontoon valoisan aikaan”, Ruohomäki sanoo.

Hän neuvoo, että lounas- ja kahvitaukoja, taukojumppia mutta jopa kokouksia voi pitää ulkosalla.

”Voisiko joitakin kokouksia pitää ulkona? Niihin voisi yhdistää myös kävelyn – kävelykokouksen jälkeen ideat kirjattaisiin ylös, ja sen pohjalta jatkettaisiin työskentelyä sisällä”, hän pohtii.

Ultraviolettisäteilyn ansiosta iholla muodostuu ihmisen tarvitsemaa D-vitamiinia. Kesällä riittää, että kädet ja kasvot saavat 10–15 minuuttia auringonvaloa päivässä.

Valo myös piristää välittömästi. Silmäpohjasta kulkee hermoja aivoissa sijaitsevaan näkökukkulaan eli talamukseen, jossa valo aktivoi hermosoluja koko kehoa virkistävällä tavalla.

Musiikkitalon edustan viherportailla lähimarketin salaattilounaasta nauttinut Hannele Kunnas päätti jo aamulla, että lounastaisi tänään ulkona. Ruokaseurana oli työkaveri Sofia Wilson.

”Kävin tässä syömässä jo viime kesänä. Moni muukin hakee lounasta ja tulee tähän syömään”, Kunnas kertoo. Kunnas ja Wilson työskentelevät Sanomatalossa, josta on parin haastattelun perusteella saapunut useita muitakin puistolounastajia istumaan penkeille.

”Mielestäni on ihanaa, että pääsee ulos. Tähän on melkein yhtä nopeaa tulla kuin [työpaikan] ruokalaankin”, Wilson sanoo.

Sara Aaltio / HS
Sofia Wilson ja Hannele Kunnas nauttivat maanantaina salaattilounaansa aurinkoisessa säässä Musiikkitalon edustalla. ”Moni muukin hakee lounasta ja tulee tähän syömään”, Kunnas kertoo.
Sofia Wilson ja Hannele Kunnas nauttivat maanantaina salaattilounaansa aurinkoisessa säässä Musiikkitalon edustalla. ”Moni muukin hakee lounasta ja tulee tähän syömään”, Kunnas kertoo.

Helsingin keskustassa moni myös työskentelee ulkona.

Narinkkatorin ympäristössä näkyy poliiseja, rakennusmiehiä, jäätelökauppiaita ja feissareita. Unicefin vaaleansinisissä päivystävä tiiminvetäjä Eemu Hellman ei vaikuta olevan komeasta säästä moksiskaan.

”Olemme aina ulkona, joten sikäli vaikutus on vähäinen”, hän sanoo. ”Yleensä syömme sisällä joko lämmittelemässä tai varjon vuoksi, riippuu ajasta.”

Sara Aaltio / HS
Gambiasta aikanaan Suomeen saapunut Janko Manneh hymyilee leveästi, kun aurinkolaseihin ja teepaitoihin sonnustautuneet ohikulkijat pysähtyvät mittailemaan myytävänä olevia aurinkolaseja, ranne- ja kaulakoruja ja värikkäitä tekstiilejä.”Aloitin tämän tänään, tämä on minun kesätyöni. Tämä on paras työsää, eikä aurinko haittaa – synnyin Afrikassa, ja siellä aurinko on vielä kuumempi”, Manneh kertoo.
Gambiasta aikanaan Suomeen saapunut Janko Manneh hymyilee leveästi, kun aurinkolaseihin ja teepaitoihin sonnustautuneet ohikulkijat pysähtyvät mittailemaan myytävänä olevia aurinkolaseja, ranne- ja kaulakoruja ja värikkäitä tekstiilejä.”Aloitin tämän tänään, tämä on minun kesätyöni. Tämä on paras työsää, eikä aurinko haittaa – synnyin Afrikassa, ja siellä aurinko on vielä kuumempi”, Manneh kertoo.
Sää muuttuu loppuviikolla sateiseksi

Poikkeuksellisen aurinkoinen ja lämmin sää on muuttumassa jo tiistain aikana.

”Suomen päällä oleva korkeapaine väistyy pikku hiljaa kaakkoon Venäjälle, ja sen tilalle tulee matalapaine. Suomeen virtaa pohjoisesta vähän kylmempää ilmaa”, sanoo HS:n meteorologi Anniina Törmä.

Viikon kylmin päivä on todennäköisesti keskiviikko koko maassa. Lämpötilat ovat kuitenkin 10–15 astetta maan keski- ja eteläosissa ja 5–15 astetta pohjoisosissa.

”Keskiviikon kylmeneminen on kuitenkin vain hetkellistä. Torstaina tulee uudelleen lännestä korkeapaine, ja samalla tulee lämpimämpää ilmaa”, Törmä sanoo.

Torstai on poutapäivä, jolloin etelässä lämpötilat nousevat yli 15 asteeseen, muttei yli 20 asteeseen. Pohjoisessa lämpötilat ovat kuitenkin 5–10 astetta.

Loppuviikosta Suomeen saapuu uudelleen matalapaine, jolloin sää vaihtuu viikonloppuna ja ensi viikon alussa epävakaiseksi ja sateiseksi.

”Matalapaine jää pyörittämään sateita”, Törmä sanoo.

”Kaakosta yrittää tulla vähän lämpimämpää ilmaa maan itäosiin. Idässä on lämmintä mutta muuten sataa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat