Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Terveysaseman vaihtajia on ollut vähän

Pitkäaikaissairaat vaihtavat terveysasemaa muita enemmän.

Kotimaa
 
Trond H. Trosdahl
THL:n kyselyn mukaan terveysasemien asiakkaat käyttävät valintaperusteena terveysaseman sijaintia, laatu ja palveluiden saatavuutta.
THL:n kyselyn mukaan terveysasemien asiakkaat käyttävät valintaperusteena terveysaseman sijaintia, laatu ja palveluiden saatavuutta. Kuva: Trond H. Trosdahl

Enemmistö terveysasemaa vaihtaneista suomalaisista on ollut pitkäaikaissairaita. Terveysasemaa vaihtaneet suhtautuvat myös terveysaseman vastaanottotoimintaan eli lääkäreihin ja hoitajiin kriittisemmin kuin muut asiakkaat.

Tiedot ilmenevät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tekemästä kahdesta kyselytutkimuksesta. Niissä selvitettiin asiakkaiden kokemuksia terveysaseman palveluista. Toinen kyselyistä oli osoitettu terveysasemaa vaihtaneille.

Aktiivisesti terveysasemaa vaihtaneita on ollut vähän. THL:n kyselyssä terveysasemaa vaihtaneita oli keskimäärin kahdeksan prosenttia. Osuus vaihteli eri paikkakunnilla 5–15 prosentin välillä. Koko väestöön suhteutettuna vain 2–4 prosenttia on vaihtanut terveysasemaa.

Vaihtajien määrä vaihtelee suuresti tietolähteestä riippuen. Syynä on erityisesti se, että suurissa kaupungeissa työikäinen väestö ei käytä terveysasemien palveluita vaan työterveyspalveluita.

THL:n kyselyn mukaan terveysasemien asiakkaat käyttävät valintaperusteena terveysaseman sijaintia, laatu ja palveluiden saatavuutta. Terveysasemaa vaihtaneet kertovat yleensä, että vaihto on ollut sujuvaa.

Vuoden 2014 alusta alkaen ovat kuntalaiset voineet valita terveysasemansa mistä tahansa Suomesta. Aiemmin mahdollisuus oli vain oman kunnan sisällä. Vaihdon voi tehdä kerran vuodessa.

THL:n tutkimuksen mukaan ongelmana on se, ettei kotia lähellä ole yleensä vaihtoehtoista terveysasemaa. Ihmisillä ei ole myöskään todellista mahdollisuutta tehdä vertailuja, koska tietoa hoidon laadusta ja hoitojonoista on saatavilla niukasti. Tärkeimmät tietolähteet ovat viestimet.

THL:n kyselystä ilmeni, että terveysasemaa vaihtaneet pitivät valinnanvapautta tärkeänä. Yhtä tärkeänä he pitivät lääkärin valintaa. Terveysasemien asiakkaiden vastauksista ilmeni muun muassa se, että osa vaihtajista pyrki jatkamaan hoitosuhdetta tuttuun lääkäriin ja vaihtoi terveysasemaa sen takia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat