Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turvapaikka­päätöksistä tulossa jopa 10 000 valitusta – käsittelyä halutaan hajauttaa

Päätöksenteon hajauttaminen mahdollistaisi esimerkiksi tehokkaamman työskentelyn, arvioi oikeusministeriön asettama työryhmä.

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Turvapaikanhakija puhui puhelimeen Evitskogin vastaanottokeskuksessa Kirkkonummella helmikuun alussa.
Turvapaikanhakija puhui puhelimeen Evitskogin vastaanottokeskuksessa Kirkkonummella helmikuun alussa. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Oikeusministeriö arvioi, että turvapaikkapäätöksistä tehdään tänä vuonna yhteensä noin 10 000 valitusta. Valituksia keskitetysti käsittelevä Helsingin hallinto-oikeus on aiemmin käsitellyt noin 1 000 valitusta vuosittain.

Yli 32 000 ihmistä haki Suomesta turvapaikkaa viime vuonna.

Ministeriön asettama työryhmä ehdottaa, että turvapaikkapäätöksistä tehtyjä valituksia voitaisiin käsitellä Helsingin hallinto-oikeuden lisäksi kahdessa tai kolmessa muussa hallinto-oikeudessa. Hajauttaminen vaatisi muutoksia lainsäädäntöön, kertoo ministeriö tiedotteessaan.

Työryhmä katsoo lausunnossaan, että hajauttaminen tulisi ottaa käyttöön ennen kuin turvapaikkavalitusten määrä nousee liian suureksi Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hajauttaminen mahdollistaisi esimerkiksi tehokkaamman työskentelyn, mutta sen haasteena ovat esimerkiksi oikeuskäytännön yhtenäisyys ja käsittelyaikojen erot, ministeriö huomauttaa.

Työryhmän mietintö lähtee seuraavaksi lausuntokierrokselle. Oikeusministeriö tekee päätökset jatkosta lausuntojen jälkeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat