Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kysely: Joka toisella on työtoveri, joka juo liikaa alkoholia

Jos kulutus vähenisi, työ olisi turvallisempaa ja tehokkaampaa ja lisätöitä syntyisi vähemmän, kyselyyn vastanneet uskovat.

Kotimaa
 
Petra Piitulainen / Lehtikuva
Alkoholin käytön haitoista tulee Suomelle 5–6 miljardin euron menot vuosittain.
Alkoholin käytön haitoista tulee Suomelle 5–6 miljardin euron menot vuosittain. Kuva: Petra Piitulainen / Lehtikuva

Kestävyysvaje kevenisi huomattavasti, jos alkoholin työelämälle aiheuttamat haitat vähenisivät. Näin päättelee Ehkäisevä päihdetyö Ehyt ry:n toiminnanjohtaja Kristiina Hannula järjestön tekemän kyselyn tuloksista.

TNS Gallup kysyi huhti–toukokuussa 800 suomalaisen kokemuksia alkoholin käytön vaikutuksista työelämään. Ne olivat yleisiä: Yli puolet kertoi vähintään yhdestä työtoverista, joka juo liikaa alkoholia. Eniten tällaisia kokemuksia on keski-ikäisillä ja sitä vanhemmilla, yrittäjillä ja suurituloisilla.

Jos alkoholin käyttö vähenisi, valtaosa eli 68 prosenttia katsoo, että työteho lisääntyisi. 59 prosenttia uskoo, että työelämä muuttuisi turvallisemmaksi, ja 49 prosenttia, että lisätöitä syntyisi vähemmän.

Työtehon kasvamiseen ja turvallisuuden lisääntymiseen uskovat etenkin naiset ja iäkkäämmät. Sen sijaan vastaajat eivät katso, että alkoholia tarvitaan pitämään työporukoita yhdessä. Tätä mieltä oli vain 13 prosenttia.

”Näitä lukuja ei voi ohittaa”, Hannula sanoi avatessaan Päihdepäivät Helsingissä tiistaina.

”Alkoholi vaikuttaa monen arkeen työpanoksen kautta. Kestävyysvajetta olisi mahdollista kuroa vähentämällä alkoholin käyttöä”, hän huomautti.

”Samalla työurat pitenisivät ja hyvinvointi lisääntyisi.”

Alkoholi työllistää panimoissa, ravintoloissa ja kaupoissa. Se työllistää myös lääkäreitä ja sairaaloita, sosiaalityöntekijöitä ja lastensuojelua, palomiehiä ja ensihoitoa sekä poliisia ja aiheuttaa ennenaikaisia eläköitymisiä ja kuolemia.

Ehyt ry:llä oli huhtikuussa Twitterissä keskustelu #alkoholityöllistää. Siihen osallistui kymmeniätuhansia ihmisiä. Yksi keskustelija kysyi tupakointiin viitaten, että pitäisikö puhua myös passiivisesta alkoholismista, kun perheiden lapset altistuvat vanhempien juomiselle.

Toinen huomautti, että alkoholin vapaasta käytöstä on tehty Suomessa yksilön ihmisoikeuskysymys, vaikka siitä ei ole kyse. Helsingin pelastuslaitos taas totesi, että päihteet ovat merkittävin yksittäinen tapaturman riskiä lisäävä tekijä.

Käytön haitoista tulee Suomelle 5–6 miljardin euron menot vuosittain, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on laskenut. Suurin osa kertyy niin sanotuista välillisistä kustannuksista kuten työtehon laskusta, sairauspoissaolojen lisääntymisestä, työkyvyttömyyseläkkeistä sekä työttömyydestä.

”Olennaista on ehkäistä työuralta syrjäytymistä, jota alkoholi aiheuttaa”, korosti THL:n erikoistutkija Pia Mäkelä Päihdepäivillä.

Alkoholisyihin kuolleiden määrä on vähentynyt huippuvuosista, mutta alkoholi on edelleen tavallinen kuolinsyy. Viinaan kuolleista vain joka neljäs oli töissä kuolemaa edeltävänä vuonna, kun muista samanikäisistä töissä oli peräti 70 prosenttia.

Vuosia aiemmin työssäolo oli kuitenkin ollut yhtä yleistä. Kuolleet olivat siis olleet tavallisia työssäkäyviä ihmisiä ja olisivat ehkä edelleen, jos heidän juomiseensa olisi puututtu ajoissa, Mäkelä arvioi.

Alkoholi nostaa monen sairauden vaaraa sekä altistaa tapaturmille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat