Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi syyte: Helsingin huumepoliisi lopetti huumetutkinnan laittomasti

Syyttäjä vaatii rangaistuksia virkarikoksista kahdesta eri tapauksesta.

Kotimaa
 
Sami Kilpiö
Toinen syyte koskee huumepoliisin rikoskomisarion päätöstä lopettaa huumeiden myyntiä koskeva esitutkinta. Tästä poliisiin kohdistuvasta rikosepäilystä ei ole aiemmin kerrottu julkisuudessa. Kuvassa Pasilan poliisitalo.
Toinen syyte koskee huumepoliisin rikoskomisarion päätöstä lopettaa huumeiden myyntiä koskeva esitutkinta. Tästä poliisiin kohdistuvasta rikosepäilystä ei ole aiemmin kerrottu julkisuudessa. Kuvassa Pasilan poliisitalo. Kuva: Sami Kilpiö
Tästä on kyse

Esitutkinta alkoi HS:n uutisesta

 Helsingin Sanomat uutisoi tekemänsä selvityksen perusteella syyskuussa 2014, että Helsingin huumepoliisi on antanut tuomioistuimelle vääriä tietoja hakiessaan kuuntelulupia.

 Poliisi oli kahdessa tapauksessa väittänyt käräjäoikeudelle liittymän haltijan olevan tuntematon, vaikka hänen nimensä oli löydettävissä numerohakupalvelusta.

 Kumpikin HS:n paljastama tapaus johti esitutkintaan. Virkarikosepäilyt kohdistuivat aluksi molempien tapausten tutkinnanjohtajiin.

 Nyt käräjäoikeudessa käsiteltävä juttu on toinen HS:n uutisoimista tapauksista. Sen sijaan toisessa tapauksessa syyttäjä päätti olla nostamatta virkarikossyytettä tutkinnanjohtajaa vastaan teon vähäisyyden perusteella.

Helsingin huumepoliisin toiminnasta on jälleen alkanut uusi virkarikosoikeudenkäynti. Helsingin käräjäoikeus käsitteli tiistaina kahta eri tapausta.

Toinen syyte koskee huumepoliisin rikoskomisarion päätöstä lopettaa huumeiden myyntiä koskeva esitutkinta. Tästä poliisiin kohdistuvasta rikosepäilystä ei ole aiemmin kerrottu julkisuudessa.

Samalle rikoskomisariolle luettiin myös toinen virkarikossyyte eri tapauksesta. Syytteen mukaan huumepoliisi ei ilmoittanut eräälle miehelle häneen kohdistuneesta telekuuntelusta ja -valvonnasta lain vaatimalla tavalla jälkikäteen.

Jälkimmäisessä tapauksessa syytettynä on rikoskomisarion lisäksi myös hänen alaisuudessaan toiminut rikosylikonstaapeli.

Syyttäjä vaatii molemmista tapauksista sakkorangaistuksia virkavelvollisuuden rikkomisesta. Rikoskomisario ja rikosylikonstaapeli kiistävät syytteet.

Tapaukset eivät liity Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion oikeudenkäynteihin.

Kihlakunnansyyttäjä Heikki Wendorfin mukaan rikoskomisario oli tutkinnanjohtajan roolissa lopettanut vuonna 2008 erääseen henkilöön kohdistuvan tutkinnan todeten, ettei tutkinnassa saatu riittävää näyttöä syyllisyydestä.

Kaksi muuta henkilöä oli kuitenkin kuulusteluissa kertonut ostaneensa törkeästä huumausainerikoksesta epäillyltä henkilöltä huumeita, joskin heidän kertomuksensa olivat jossain määrin keskenään ristiriitaisia.

Wendorfin mukaan tutkinnanjohtajan olisi pitänyt siirtää tapaus syyteharkintaan.

”Näytön arviointi kuuluu syyttäjän tehtäviin, ei tutkinnanjohtajan”, Wendorf totesi. ”Tässä oli selvästi rikosepäilyä tukevaa näyttöä. Olisiko se johtanut tuomioon asti, sitä emme saa koskaan tietää.”

Puolustuksen mukaan rikoskomisario oli keskustellut ennen tutkinnan lopettamista huumejutun vastuusyyttäjän kanssa. Tämä oli puolustuksen mukaan todennut, ettei nostaisi epäiltyä vastaan syytettä.

Vastuusyyttäjä ei muista enää heidän käymänsä keskustelun sisältöä.

Toinen virkarikossyyte koskee vuosien 2010–2011 tapahtumia.

Tämän tapauksen tutkinta alkoi sen jälkeen, kun Helsingin Sanomat uutisoi oman selvityksensä perusteella syyskuussa 2014, että Helsingin huumepoliisi on antanut tuomioistuimelle vääriä tietoja hakiessaan kuuntelulupia.

Syytteen mukaan rikoskomisario ja rikosylikonstaapeli jättivät huumerikostutkinnan yhteydessä ilmoittamatta eräälle miehelle hänen matkapuhelimeensa kohdistuneesta telekuuntelusta ja -valvonnasta jälkikäteen.

Syyttäjän mukaan rikoskomisario kirjasi totuuden vastaisesti salaisten pakkokeinojen pöytäkirjaan ja rekisteriin, että telekuuntelusta ja -valvonnasta olisi ilmoitettu miehelle.

Myös kuunteluluvan myöntänyt käräjäoikeus sai syyttäjän mukaan poliisilta asiasta väärää tietoa.

Kuuntelun kohteena ollutta miestä ei koskaan kuultu eikä syytetty rikoksesta.

Poliisin menettely rikkoi syyttäjän mukaan miehen oikeusturvaa.

”Hänellä on oikeus saada tieto ja kyseenalaistaa häneen kohdistetut toimenpiteet”, syyttäjä Wendorf sanoi.

Rikoskomisario ja rikosylikonstaapeli kiistivät oikeudessa laiminlyöneensä velvollisuuksiaan. Rikosylikonstaapeli vakuutti oikeudessa ilmoittaneensa asiasta miehelle.

Käräjäoikeus antaa virkarikossyytteistä tuomion 31. toukokuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat