Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Opetuksen Nobel-palkinnosta” kisannut suomalaisopettaja OAJ:n kyselystä: Kahdeksikko työkykyarviosta on vielä hyvä

Tyytyväisyys esimiestyötä kohtaan lisää työtyytyväisyyttä, työstä innostumista ja työhön syventymisen mielekkyyttä. Maarit Rossin mukaan hyvä esimies tunnistaa ja tukee innokkaita opettajia.

Kotimaa
 
Jukka Gröndahl / HS
Maarit Rossi oli ehdolla Global Teacher Prize 2016 -palkinnon saajaksi.
Maarit Rossi oli ehdolla Global Teacher Prize 2016 -palkinnon saajaksi. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Viisitoista vuotta rehtorina peruskoulussa toimineen Maarit Rossin mukaan opettajat ovat Suomessa erittäin koulutettuja ja heillä on hyvä työmoraali. Rasitusta työssä kuitenkin aiheuttaa pienentyvien resurssien ja useiden vaatimusten, kuten teknologisen kehityksen, ristipaine – opettaja haluaisi tehdä parastaan, mutta siihen ei aina anneta riittävästi työkaluja.

”Sitten, jos lapsilla on tarpeita eikä niihin pysty vastaamaan, syntyy häiriökäyttäytymistä ja työrauha saattaa heiketä”, Rossi sanoo.

Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n tiistaina julkaiseman työolobarometrin mukaan opettajien työkyky ja työtyytyväisyys ovat heikentyneet vuosina 2013–2015. Viime vuonna tehdyssä kyselyssä opettajat antoivat työkyvylleen asteikolla 0–10 keskimäärin arvosanan 8,0 eli kolme kymmenystä vähemmän kuin kahta vuotta aiemmin.

”Mielestäni kahdeksikko työkyvyn arviosta on silti vielä tosi hyvä. Suomessa koulu on kansainvälisesti hyvässä kunnossa”, Rossi sanoo mutta pitää huolestuttavana kehityssuuntaa.

Rossi kertoo nähneensä rehtorikaudellaan, kuinka säästöt ovat tarkoittaneet esimerkiksi ryhmäkokojen kasvattamista.

”Tulin vuonna 1999 rehtoriksi. Alkuvuodet olivat vielä todella hyviä, mutta pian alkoi tulla säästöpaineita. Esimerkiksi kirjojen hankintaa vähennettiin. Kun kaikesta on nyt säästetty, niin nyt pienennetään opettajien kokonaistuntimääriä, kasvatetaan ryhmäkokoja ja niin edelleen. Sitten olemme kierteessä.”

”Tämä on minun näkemykseni omalta rehtoriajaltani – enkä usko, että tilanne olisi muuttunut ainakaan parempaan. Nostan hattua suomalaiselle opettajalle, että hän jaksa tehdä parhaansa.”

OAJ:n kyselyn tulosten perusteella esimiesten toiminnalla näyttäisi olevan erityinen vaikutus työkykyyn ja työssä viihtymiseen yleensä.

Esimiehensä toimintaan tyytyväiset opettajat antoivat työkyvylleen keskimäärin arvosanan 8,5 ja tyytymättömät 7,7. Tyytyväisyys esimiestyötä kohtaan myös lisää työtyytyväisyyttä, työstä innostumista ja työhön syventymisen mielekkyyttä.

Maarit Rossin mukaan hyvä esimies tunnistaa ja tukee innokkaita opettajia esimerkiksi näiden kansainvälisissä projekteissa. Esimiehen tarjoama tuki on työssä erittäin tärkeää, hän sanoo.

”Opettajia, jotka haluavat uudistua, pitää olla tukemassa. Omana rehtoriaikanani ajattelin, että koulun kansainvälistyminen on hyvin tärkeää. Tuin heitä, jotka halusivat lähteä esimerkiksi Comenius-projekteihin ja muuhun mukaan.”

Comenius on Euroopan unionin ohjelma, jonka puitteissa eurooppalaiset yleissivistävät oppilaitokset tekevät yhteistyötä.

Nykyään Rossi on eläkkeellä mutta jatkaa yhä työskentelyä matematiikan tuntiopettajana Kirkkonummen Kartanonrannan koulussa. Hän myös tekee Paths to Math -yrityksessään sähköistä oppimateriaalia kansainvälisille markkinoille.

Rossi oli maaliskuussa ehdolla opetuksen Nobel-palkinnoksi kutsutun Varkey-säätiön Global Teacher Prize 2016 -opetuspalkinnon saajaksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat