Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viron ja Suomen pääministerit keskustelivat Natosta ja Venäjästä – ”On järkevää hankkia sateenvarjo jo auringon paistaessa”

Viron pääministeri Taavi Rõivasin mielestä Itämeren heikentynyt turvallisuustilanne koskettaa kaikkia alueen maita, myös Suomea.

Kotimaa
 
Juhani Niiranen / HS
Pääministerit Juha Sipilä (vas.) ja Taavi Roivas Kesärannassa tiistaina.
Pääministerit Juha Sipilä (vas.) ja Taavi Roivas Kesärannassa tiistaina. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Tunnelma oli leppoisa, kun Viron pääministeri Taavi Rõivas tapasi kollegansa Juha Sipilän (kesk) lämpimänä tiistai-iltana Helsingissä. Sitä ennen Rõivas ehti käydä myös Mäntyniemessä tervehtimässä tasavallan presidenttiä Sauli Niinistöä.

Sano Juha vain, hyväntuulinen Sipilä ohjeisti Rõivasia, joka erehtyi kutsumaan kollegaansa ”pääministeri Sipiläksi” tiedotustilaisuuden alussa.

Kepeästä ilmapiiristä huolimatta Kesärannan asialista oli kuitenkin vakava. Pääministerit keskustelivat muun muassa Natosta ja Venäjästä. Kontrasti varovaisen Sipilän ja suorapuheisen Rõivasin välillä oli suuri.

”On selvä, että Venäjän yhä julkeammiksi muuttuneet provokaatiot Itämerellä ja jatkuva aggressio Ukrainassa vaativat EU:n sekä Naton yhtenäisyyttä”, Rõivas sanoi.

Itämeren heikentynyt turvallisuustilanne koskettaa Rõivasin mukaan kaikkia alueen maita.

”Vaikea nähdä, että Suomen turvallisuus eroaisi Viron, Ruotsin tai Puolan turvallisuudesta.”

Rõivas piti Sipilän tavoin realistisena Suomen hallituksen tilaaman Nato-selvityksen arviota, että Venäjä reagoisi vahvasti Suomen jäsenyyshakemukseen.

Oman maansa liittymistä sotilasliittoon vuonna 2004 Rõivas perusteli viittaamalla menneisyyden ”huonoihin kokemuksiin” Venäjän kanssa.

”Päätimme 1990-luvun alussa, että emme ole enää ikinä yksin. Viron kokemus kertoo, että on järkevää hankkia sateenvarjo jo auringon paistaessa”, Rõivas sanoi.

”Mutta se, tuleeko Suomi joskus liittymään Natoon, on vain suomalaisten asia. On sanomattakin selvää, että mitä ikinä Suomi päättääkin, Viro tulee tukemaan Suomea.”

Länsimaiden sotilasliitto on reagoinut Venäjän toimiin laajentamalla omaa toimintaansa Itämeren alueella, muun muassa Virossa. Rõivas pitää tätä täysin luonnollisena.

”Naton läsnäolo Naton alueella on minulle itsestäänselvyys. Emme ajattele, että meillä pitäisi olla enemmän väkeä kuin venäläisiä toisella puolella. Kyse on vain siitä, että haluamme lähettää selvän signaalin: tuossa menee raja, ja don’t even think about it.”

Viron ja Suomen pääministerit keskustelivat myös Nord Stream 2 -maakaasuputkihankkeesta, joka kulkisi Itämeren pohjassa Venäjältä Saksaan.

Aihe on poliittisesti arka, koska se tiivistää Euroopan unionin energiapoliittista suhdetta Venäjään.

Sipilä on aiemmin sanonut Nord Stream 2:n olevan Suomen silmissä puhtaasti kaupallinen projekti, ja Saksa on samoilla linjoilla. Yhdysvallat taas kertoi äskettäin, että kaasuputki voi olla jopa uhka sen kansalliselle turvallisuudelle.

Viron pääministerin Rõivasin kanta Nord Stream 2:een oli huomattavasti Sipilää kriittisempi.

”Näen siinä muitakin kuin taloudellisia puolia. Se mahdollisesti lisäisi läntisen Euroopan riippuvuutta yhdestä energiamuodosta”, Rõivas sanoi.

”Toinen poliittinen aspekti on se, että kaasuputken avulla Venäjä voisi ohjata kaasuvirtoja Ukrainan ohi. Näin tulisi varmastikin käymään. Nyt on EU-komission päätettävissä, onko hanke unionin energiapolitiikan periaatteiden vastainen. Katsotaan, mitä he sanovat.”

Sipilä toisti Suomen kannan siitä, että Venäjältä tuleva kaasuputki on Suomelle taloudellinen ja ympäristöllinen hanke. Asiasta käydään kuitenkin kiivasta keskustelua EU:ssa, Sipilä totesi.

”Tästä puhuttiin talvella Eurooppa-neuvostossa, ja se jakoi kovastikin näkemyksiä. Nyt on komission tehtävänä tehdä poliittinen ja juridinen arvio hankkeesta, minkä jälkeen Suomi tekee osaltaan tähän talousveteen liittyvän lupa- ja ympäristöarvion. Meille tämä on lähinnä tällainen kysymys, kuten oli edellinenkin kaasuputkihanke.”

Suomen ja Viron välinen kaasuputkihanke Baltic Connector sen sijaan sai sekä Sipilältä että Rõivasilta varauksettomat kehut. Päätöstä siitä, tukeeko EU hanketta, odotetaan syksyllä.

Maiden yhteiset taloushankkeet olivat muutenkin esillä tiistain tapaamisessa.

Rõivas ja Sipilä muun muassa kehuivat kilpaa Viron ja Suomen välisiä suhteita ja kertoivat sopineensa maiden digitaalisen yhteistyön tiivistämisestä.

”Viro ja Suomi tulevat olemaan kaksi ensimmäistä valtiota koko maailmassa, joilla on yhteiset digitaaliset hallintoratkaisut. Yhteistyö informaatioteknologiassa tekee meistä molemmista suurempia”, Rõivas suitsutti.

Maiden viranomaisten tietojenvaihto alkaa lähivuosina muun muassa kauppa- ja väestörekisterin, sosiaalitukien, verotuksen, koulutuksen ja terveystietojen saralla. Viron pääministerin mukaan esimerkiksi lomailevat suomalaiset voivat pian hakea Saarenmaan apteekeista lääkkeensä ilman turhia papereita.

Sipilän mukaan kaksikko sopi myös kehittävänsä Helsingin ja Tallinnan välistä liikennettä esimerkiksi lippu- ja maksujärjestelmiä parantamalla.

”Puhuimme myös pitkän aikavälin visioista, esimerkiksi merenalaisen rautatietunnelin rakentamisen edellytyksistä”, Sipilä kertoi.

Juhani Niiranen / HS
Viron pääministeri Taavi Roivas (vas.) ja tapasi suomalaiskollegansa Juha Sipilän pääministerin virka-asunnossa Kesärannassa tiistaina.
Viron pääministeri Taavi Roivas (vas.) ja tapasi suomalaiskollegansa Juha Sipilän pääministerin virka-asunnossa Kesärannassa tiistaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat