Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perheväkivalta ei aina vaikuta lapsen huoltajuuspäätökseen – ”Perusteluja ei voi mitenkään ymmärtää”, hämmästelee psykiatri

Väkivalta saatetaan ohittaa esimerkiksi silloin, jos se ei ole kohdistunut lapsiin tai vaarantanut heidän terveyttään. Usein väkivaltaväitteille ei ole myöskään todisteita.

Kotimaa
 
”Jos kritisoi lapselle kovasti toista vanhempaa, tulee samalla kritisoineeksi myös lasta”
”Jos kritisoi lapselle kovasti toista vanhempaa, tulee samalla kritisoineeksi myös lasta”
Psykologian tohtori Julia Korkman on perehtynyt lasten kuulemiseen heitä koskevissa oikeusprosesseissa. Hän keskustelee HSTV:ssä siitä, miten perheväkivalta vaikuttaa lasten huoltajuuspäätöksiin ja miten lapset kokevat vanhempiensa eroamiseen liittyvät riidat. ”Joskus huoltoriidoissa voi esiintyä myös keksittyjä väkivaltaväitteitä, mutta useimmiten epäilyt liittyvät aitoon huoleen”, Korkman sanoo. Toimittaja: Suvi Vihavainen, kuvaus ja leikkaus: Kristiina Marttinen, ohjaus: Jukka Happonen.
Tästä on kyse

Monet isät jättivät vastaamatta oikeudelle

 HS kävi läpi kuuden käräjäoikeuden huoltoriidat tämän vuoden tammi–maaliskuun ajalta.

 Aineistossa oli 64 huoltajuutta ja asumista koskevaa päätöstä. Siitä karsittiin vanhempien tekemät sovinnot, jotka oli tuotu oikeuden vahvistettavaksi.

 Selvityksessä ei löytynyt tukea sille, että äitejä suosittaisiin lapsen huoltoa ja asumista koskevissa riidoissa.

 Yksinhuoltajuus annettiin kyllä selvästi useammin äidille kuin isälle, mutta useimmissa tapauksissa syynä oli se, ettei isä vastannut lainkaan oikeuden lausuntopyyntöön tai hän suostui äidin yksinhuoltajuuteen.

 Myös valtaosassa yhteishuoltotapauksista lapset määrättiin asumaan äidillä, mutta siksi, ettei isä hakenutkaan lapsia luokseen.

 Tuomarien linja kuitenkin vaihteli siinä, miten esimerkiksi vanhempien riitaisuus ja väkivalta vaikuttivat huoltajuuden määräämiseen.

Väkivalta parisuhteessa ei välttämättä vaikuta oikeuden päätöksiin lapsen huoltajuudesta. Helsingin Sanomien huoltajuusriitaselvityksestä paljastui, että tuomareiden linja huoltajuuspäätöksissä vaihtelee. Toiset ottavat väkivallan huomioon päätöksissään, toiset eivät anna sille paljon painoa.

HS kävi läpi 64 huoltajuusriitapäätöstä kuudesta eri käräjäoikeudesta. Aineistossa oli tapauksia, joissa oikeus jätti väkivaltaepäilyt huomiotta ja tapauksia, joissa väkivaltarikostuomiokaan ei vaikuttanut huoltajuuteen.

Eräs tuomari perusteli väkivaltaepäilyn ohittamista sillä, ettei väkivalta vaarantanut lapsen terveyttä.

”Esitetyt epäilyt koskivat lainvastaisen kasvatusmenetelmän käyttöä, eivät lapsen henkeä tai terveyttä vaarantavaa vakavaa väkivallan käyttöä. Näin ollen käräjäoikeus ei ota esitettyä epäilyä huomioon asiaa ratkaistessaan”, tuomari kirjoitti.

Aineistossa oli myös tapauksia, joissa isä oli todistetusti ollut väkivaltainen äitiä kohtaan, mutta vanhemmille määrättiin silti yhteishuoltajuus sillä perusteella, että väkivalta ei ole kohdistunut lapsiin.

Katarina Sällylä
Jari Sinkkonen
Jari Sinkkonen

”Ohhoh. Näitä perusteluja ei voi mitenkään ymmärtää”, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen.

”Jos lasta pahoinpidellään tai hän toistuvasti näkee vanhempiensa välistä väkivaltaa, se on lapselle trauma. Asiantuntijat ovat tästä yksimielisiä. Väkivaltaa ei voi jättää huomiotta sillä perusteella, että se ei ole kohdistunut lapseen itseensä.”

Jos väkivallasta on näyttöä, etusijalla pitäisi olla lapsen yksinhuolto vanhemmalle, joka ei ole tehnyt väkivaltaa, Turun yliopiston prosessioikeuden professori Johanna Niemi sanoo.

”Nämä ovat toki tapauskohtaisia harkinnan paikkoja, mutta vanhemman väkivaltainen käyttäytyminen pitäisi pystyä ottamaan huomioon päätöksen teossa.”

Sinkkosen mukaan huoltajuusriitojen väkivaltasyytökset ovat hankalia, sillä esitetyille väitteille ei usein ole todisteita. Tämä näkyi myös HS:n aineistossa. Joissain tapauksissa molemmat vanhemmat syyttivät toisiaan väkivallasta, mutta kumpikaan ei pystynyt todistamaan väitteitään.

”Kun huoltajuusriita kovenee, aletaan joskus esittää hurjia väitteitä. Esimerkiksi hyväksikäyttösyytökset ovat sellaisia, että niillä voi saada käyntiin ison koneiston, vaikka syytöksille ei olisi mitään todisteita. Eräskin äiti väitti, että hän oli lasten hajun perusteella huomannut, että isä oli käyttänyt lapsia hyväkseen”, Sinkkonen kertoo.

Niemen mukaan yhteishuollon suosiminen saattaa toisaalta vaikuttaa niin, että perheväkivaltaa kokenut vanhempi on varovainen ottamaan väkivaltaa esiin, ettei häntä leimata riitapukariksi.

”Lähivanhemman pitää pystyä tukemaan suhdetta etävanhempaan. Tällöin väkivaltaa kokenutkin voi olla pakotettu sovinnolliseen puhetapaan.”

Myös tutkimukset vahvistavat HS:n selvityksen havaintoja väkivallan vaikutuksesta huoltoriidoissa. Väkivaltaa huoltoriidoissa tutkineen yhteiskuntatieteiden tohtorin Teija Hautasen mukaan lapsen huoltoja, asumista ja tavallisia tapaamisia voidaan määrätä myös sellaisille vanhemmille, jotka ovat käyttäytyneet väkivaltaisesti.

Myös lapsiin kohdistunutta ja todeksi näytettyä väkivaltaa saatetaan sivuuttaa.

”Väkivallalla ei ole järjestelmällistä vaikutusta huoltoriitojen lopputulokseen, vaan joskus se vaikuttaa lapsen huollon ja asumisen määräämiseen ja joskus ei.”

Hautasen väitöstutkimuksen aineisto on 2000-luvun alusta ja hän arvelee, että perheväkivaltaan voidaan suhtautua nykyisin vakavammin. Toisaalta muutama vuosi sitten perhesurmista tehdyssä selvityksissä todettiin, että viranomaiset tunnistavat puutteellisesti erotilanteiden väkivaltaa.

Hautasen mukaan huoltoriitoihin liittyvää väkivaltaa sivuutetaan muun muassa siksi, että se on ollut lievää, se on liittynyt menneisyyteen tai sillä uhkailemisesta ei ole katsottu olevan vaaraa.

”Erityisen vaikeaa näyttää olevan arvioida sitä, miten parisuhdeväkivaltaa ja vanhemmuutta pitäisi suhteuttaa toisiinsa. Joskus ajatellaan, ettei parisuhdeväkivalta vaikuttaisi vanhemmuuteen.”

Hautasen mukaan huoltoriidoissa pitäisikin arvioida väkivaltaa järjestelmällisesti ja avoimesti: kuka sitä on tehnyt, ketkä ovat olleet uhreja ja mitä väkivallasta on seurannut.

Jos väkivaltainen vanhempi on parantanut tapansa, Sinkkosen mukaan hänelle pitäisi silti antaa mahdollisuus pitää yhteyttä lapseen. Hänen mielestään parannuksen tekeminen pitää olla mahdollista.

”Vanhemmalla pitää silloin olla malttia ja hänen on ymmärrettävä, että luottamuksen rakentaminen vie aikaa. Parasta olisi, että tilanteessa olisi mukana lastensuojelun tai perheneuvolan ammattilainen, joka valvoisi lapsen etua ja tukisi luottamuksen synnyttämisessä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat