Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuokramökki koko vuodeksi – mistä sellaisen löytää ja paljonko se maksaa?

Vuosivuokralla voi keskittyä mökkeilyyn ja jättää ylläpitohuolet vuokranantajalle.

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Vesa-Matti Väärä
Turkulainen Anne Nurmi mökkeilee lastensa Kaiuksen ja Olivian kanssa Naantalin Livonsaaren vuokramökillä.
Turkulainen Anne Nurmi mökkeilee lastensa Kaiuksen ja Olivian kanssa Naantalin Livonsaaren vuokramökillä. Kuva: Vesa-Matti Väärä
Fakta

Tuhansia vuosimökkejä

 Suomessa on puoli miljoonaa mökkiä. Tuoreen Mökkibarometrin mukaan joka kymmenes mökinomistaja pitää mahdollisena mökkinsä vuokraamista.

 Pitkäaikaisia vuokramökkejä voi etsiä mökkivuokrausverkkosivustoilta. Niistä ilmoitellaan myös muilla myynti- ja vuokraussivustoilla kuten Tori.fi:ssä.

 Vuokramökkejä markkinoilla on jopa 15 000. Vuosivuokralla olevien mökkien määrästä ei ole tarkkaa tilastoa, mutta niitä on tuhansia.

 Vuosimökin vuokrahaarukka alkaa alle 4 000 eurosta varustetasosta ja sijainnista riippuen.

 Mökin vuokraan kuuluvat yleensä esimerkiksi polttopuut, mutta sähköstä veloitetaan erikseen.

Nurmen perheen mökillä suunnitellaan kevätsiivousta. Anne Nurmi on käynyt lastensa, yhdeksänvuotiaan Kaiuksen ja kuusivuotiaan Olivian kanssa mökillä pari kertaa aiemmin keväällä, mutta nyt pitäisi laittaa paikkoja kuntoon.

Pihamaa kaipaa haravointia, ja tavaroita olisi syytä nostaa paikoilleen. Lasten kumivene on lentänyt 30 metrin päähän kaislikkoon.

Suurin työ olisi kymmenmetrisen laiturin siirtäminen. Jäät ovat työntäneet laiturin talven aikana rannalle. Laituri ei ole kuitenkaan Nurmen huolenaihe.

"Tuota en hoida, vaan vuokraisäntä käy siirtämässä sen", Anne Nurmi huokaa helpottuneena.

Naantalin Livonsaaressa sijaitseva mökki on ollut Nurmen perheellä vuokralla yli kymmenen vuotta.

Tokaluokkalainen Kaius kertoo, että rantautunut laituri on upouusi. Se asennettiin, kun edellinen hajosi.

”Naapurimökissä on isompi laituri, mutta ei se haittaa”, Kaius toteaa.

Vuokramökillä voi keskittyä olennaiseen, sillä ylläpito on ulkoistettu.

"Me kasvatamme kukkia ja yrttejä. Jos vaikka vesivaraaja menee rikki, soitan vuokraisännälle. Polttopuutkin kuuluvat vuokraan", Nurmi kertoo.

Mökkikansan keski-iän kasvaminen on jatkunut vuosia. Mökkeilijän keski-ikä on jo 63 vuotta, ja mökeistä 80 prosenttia on yli 50-vuotiaiden omistuksessa. Alle nelikymppinen mökkeilijä on harvinaisuus.

Mökkeilyn hiipuvaan suosioon on etsitty syitä muun muassa ajankäytön muuttumisesta. Mökkeilyyn liitetään ainakin mielikuvatasolla puuhailu ja ylläpito. Kärjistäen voi sanoa vaikka näin. Vanhempi sukupolvi kokee syyllisyyttä, jos ei puuhastele. Nuorempi sukupolvi kokee syyllisyyttä, jos ei ota rennosti.

Nurmi painottaa, että hänen perheensä tulee mökille viihtymään. Kerrostalossa asuvat lapset pääsevät ulkoilemaan aamusta iltaan. Tablet-laitteet jäävät saman tien.

”Niiden käytölle ei ole tarvinnut asettaa mitään kieltoja, vaan ulkona olo kiinnostaa enemmän. Huonolla ilmalla laitteet ovat käteviä”, Nurmi sanoo.

Kaius kertoo, mikä on hänen mielestään tärkeintä mökkeilyssä. Leikkimisen lisäksi hän tykkää kaataa puita sahalla. Nyt hän on rakentamassa koirankoppia.

Hänellä on myös vastuita.

"Minä grillaan makkarat, maissit ja nyytit. Äiti grillaa lihat”, Kaius ilmoittaa.

Rantamökin vuosivuokrat alkavat 4 000 eurosta. Vertailun vuoksi: oman rantamökin hinta voi olla helposti 150 000 euroa. Kuivan maan mökin voi saada alle sadalla tuhannella eurolla.

Lainanlyhennysten lisäksi mukaan pitää laskea ylläpitokustannukset, jotka ovat vähintään 1 500 euroa vuodessa.

Vapaa-ajan asukkaiden liiton puheenjohtaja Pentti Heikkurinen kertoo, että pitkäaikaisen mökiin vuokraaja on yleensä maanomistaja, jonka mailla on pieniä järviä tai merenrantaa.

”Maanviljelijä on rakentanut muutamia mökkejä, joiden pitkäaikaisvuokra on helppo ja turvallinen valinta. Hän saa luotettavan vuokralaisen, joka pitää mökkiä kuin omanaan”, Heikkurinen toteaa.

Pitkäaikaisvuokralla olevista mökeistä ei ole tilastoa, mutta niitä on Suomessa tuhansia. Vuokramarkkinoilla on 12 000–15 000 ammattimaisesti vuokrattua loma-asuntoa, joista valtaosa on tarkoitettu lyhytaikaiseen vuokraan.

”Lyhyistä vuokrista saa enemmän tuloja, mutta siinä on enemmän vaivaa vuokralaisten vaihtumisen takia”, Heikkurinen sanoo.

Nurmen perhe on kesäaikaan mökillä yleensä viikon kerrallaan. Kaupungissa he käyvät pyykkäämässä ja suuremmilla ruokaostoksilla.

”Viikon jälkeen lapset alkavat yleensä kyselemään jo leikkiseuraa”, Nurmi kertoo.

Mökillä viihtyminen on paljon kiinni myös lasten kavereista. Onneksi niitä löytyy naapurimökeistä. Annen veli vuokraa viereistä mökkiä, ja toisilla naapureilla on lapsenlapsia.

Seikkailuja siis riittää koko kesälle.

"Meillä on ainakin kolme majaa", Olivia paljastaa.

Kesään kuuluu muutakin puuhaa. Nurmet voivat hakea vuokraisännän pellolta perunaa ja kurkkua.

"Silloin kisaamme siitä, kuka saa saa käyttää kuokkaa, Anne Nurmi nauraa.

Vuokramökkiin ei ole sidottu samaan tapaan kuin omistusmökiin. Vapaa-ajan asukkaiden liiton Pentti Heikkurinen kertoo, että lyhytaikaisempien mökkien vuokra kiehtoo alle nelikymppisiä, jo vaihtelun halun takia.

”Tänä kesänä he vuokraavat mökin vaikka Saimaalta ja ensi kesänä saaristosta. Pitkäaikaisvuokra sopii iän karttuessa”, Heikkurinen sanoo.

Nurmen perhe ei ole missään nimessä luopumassa mökkeilystä. Kesät he pysyvät Suomessa ja talvisaikaan käyvät ulkomaanlomalla.

"Tämä on kivempaa kuin matkustelu, sillä täällä on meidän lelut", Kaius kertoo.

Kaius ampuu jousipyssyllä, jossa on ujeltavia nuolia. Hän ampuu nuolen taitavasti mökin katon yli ja juoksee mökin taakse. Kohta nuoli lentää taas katon yli ja leijuu aina rantakaislikkoon asti.

Ennätyspituus. Nuoli haetaan myöhemmin kesällä.

Anne Nurmi kattaa kahvit, päärynämehut ja pullat terassille. Vastarannalta kuuluu kukon kieuntaa. Kesäkausi on alkanut.

Mökin vuokraajan muistilista

1.Tutustu ensin mökkiin ja varmistu, että se on sovitussa kunnossa. Tee vuokranantajan kanssa katselmus, jonka aikana kirjaatte yhdessä jo olemassa olevat vauriot.

2. Kirjallinen sopimus ei ole pakollinen, mutta suositeltava. Tärkeimmät asiat kuten vuokran määrä, vuokra-ajan pituus, maksuaikataulu, vuokravakuus (maksimissaan kolmen kuukauden vuokra) ja vuokraan mahdollisesti kuuluvat asiat kuten polttopuut on syytä kirjata. Jos kirjallista sopimusta ei tehdä, on olennaiset asiat syytä käydä läpi esimerkiksi sähköpostitse.

3. Määräaikaiseen sopimukseen ei liity minkäänlaista irtisanomisaikaa. Pääsääntöisesti vuokralainen sitoutuu maksamaan koko vuokra-ajalta vuokran. Vuokranantaja ei voi kesken kauden irtisanoa sopimusta.

4. Riitatilanteissa vuokralainen voi pyytää sovitteluapua kuluttajaoikeusneuvojalta, jos vuokranantaja on elinkeinonharjoittaja. Jos vuokranantaja on yksityinen henkilö, kuluttajaneuvonnasta saa neuvoja. Riita-asian voi viedä kuluttajariitalautakunnan käsittelyyn samaan tapaan kuin vuokra-asuntoriidan.

5. Vuokralainen voi kiinnittää seiniin tauluja, mutta suuremmista muokkauksista pitää sopia. Esimerkiksi tontille ei saa istuttaa monivuotisia kasveja ilman lupaa. Jos vuokralainen tekee suurempia kunnostustöitä, vuokranantajan kanssa kannattaa sopia mahdollisesta vuokranalennuksesta.

Lähteet: johtava kuluttajaoikeusneuvoja Raija Marttala ja kuluttajaoikeusneuvoja Terhi Toivanen

Vesa-Matti Väärä
Kaius Nurmen mielestä mökillä on kivempaa kuin matkoilla, kun siellä on omat lelut. Vierellä äiti Anne Nurmi ja nukenrattaiden kanssa Olivia Nurmi.
Kaius Nurmen mielestä mökillä on kivempaa kuin matkoilla, kun siellä on omat lelut. Vierellä äiti Anne Nurmi ja nukenrattaiden kanssa Olivia Nurmi.
Vesa-Matti Väärä
Lasten aika kuluu mökillä etenkin ulkoleikeissä, mutta molemmilla on myös pieniä velvollisuuksia. Olivia ja Anne Nurmi mökin keittiössä keittämässä kahvia.
Lasten aika kuluu mökillä etenkin ulkoleikeissä, mutta molemmilla on myös pieniä velvollisuuksia. Olivia ja Anne Nurmi mökin keittiössä keittämässä kahvia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat