Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Orpon kannatus singahti jyrkkään nousuun ohi Stubbin

Petteri Orpon kannatus lähti rajuun nousuun heti, kun hän ilmoittautui puheenjohtajakisaan

Kotimaa
 
Markus Jokela / HS
Petteri Orpo on sekä koko kansan että kokoomuksen kannattajien suosikki puolueen puheenjohtajaksi.
Petteri Orpo on sekä koko kansan että kokoomuksen kannattajien suosikki puolueen puheenjohtajaksi. Kuva: Markus Jokela / HS
Fakta

Näin tutkimus tehtiin

 Tutkimuksessa kysyttiin: Kuka olisi paras valinta kokoomuksen puheenjohtajaksi?

 Haastatteluja tehtiin 1 005. Puolet viikolla 16, 18.–22.4. ja puolet viikolla 18, 3.–8.5. sen jälkeen, kun Petteri Orpo oli ilmoittautunut ehdokkaaksi 4.5.

 Otos edustaa maamme 15–79-vuotiasta väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

 Tutkimuksen teki TNS Gallup Helsingin Sanomien toimeksiannosta.

Sisäministeri Petteri Orpo on sekä kansan että kokoomuksen kannattajien suosikki kokoomuksen uudeksi puheenjohtajaksi. Helsingin Sanomien teettämän kyselyn mukaan Orpoa kannattaa 24 prosenttia vastaajista, nykyistä puheenjohtajaa Alexander Stubbia 13 prosenttia.

Kolmas ehdokas, kansanedustaja Elina Lepomäki, on jäämässä miesten varjoon. Hänen kannatuksensa kansan keskuudessa on kaksi prosenttia.

Kyselyssä tuhannen kansalaisen haastatteluista puolet tehtiin ennen kuin Orpo ilmoitti ehdokkuudestaan, toinen puoli hänen ilmoituksensa jälkeen. Muutos on dramaattinen.

Ennen Orpon ilmoittautumista Stubbia kannatti kaikista kansalaisista 16 prosenttia, Orpoa ja entistä kokoomusministeriä Jan Vapaavuorta 14 prosenttia.

Orpon ilmoittautumisen jälkeen Stubbin kannatus putosi 10 prosenttiin ja Orpon kannatus nousi 34 prosenttiin. Vapaavuoren kannatus pysyi 12 prosentissa. Tutkimusta tehtäessä Vapaavuori oli vielä puheenjohtajaspekulaatioissa mukana.

Kansan mielipide on kiinnostava, sillä kaksi vuotta sitten, kun kokoomus valitsi Stubbin puheenjohtajakseen, Stubbin valintaan vaikutti hänen kansansuosionsa.

Viikkoa ennen puoluekokousta tehdyssä HS-Gallupissa Stubbia kannatti tehtävään 38 prosenttia vastaajista.

Kokoomuksen kannattajista Stubbia kannatti joka toinen.

Gallupin tulos piti hyvin kutinsa puoluekokouksessa. Puoluekokous uskoi, että uudenlainen, ulospäin suuntautunut nuoriin vetoava poliitikko vie kokoomuksen vaalivoittoon vuonna 2015. Toisin kuitenkin kävi, ja kokoomus hävisi seitsemän kansanedustajapaikkaa.

Lappeenrannan puoluekokouksessa kuukauden kuluttua valinnan tekevät taas noin 800 puoluekokousedustajaa, jotka valitaan kokoomuksen jäsenyhdistyksissä.

Oleellista onkin, mitä kokoomuksen äänestäjät vastasivat HS:n kyselyssä. Koko aineistossa Stubb on edelleen suosituin kokoomusta äänestävien keskuudessa. Hän sai 27 prosentin kannatuksen ja Orpo 23 prosentin kannatuksen.

Vastaukset kuitenkin muuttuivat taas ennen ja jälkeen Orpon ilmoittautumisen. Aineistossa, joka kerättiin ennen Orpon ilmoittautumista, 34 prosenttia kannatti Stubbia ja 17 prosenttia Orpoa.

Orpon ilmoittautumisen jälkeen Stubbin kannatus omien keskuudessa putosi 19 prosenttiin ja Orpon kannatus nousi 30 prosenttiin. Muiden puolueiden kannattajien keskuudessa ero muuttui vielä suuremmaksi Orpon eduksi. Sdp:n ja keskustan äänestäjistä joka toinen haluaisi Orpon kokoomuksen johtoon.

Kokoomuksen äänestäjistä vain neljä prosenttia olisi antanut äänensä Lepomäelle.

Nuorten alle 24-vuotiaiden keskuudessa Stubb on yhä suosituin puheenjohtajaksi. Orpon kannatus on sitä suurempaa mitä vanhemmalta väeltä kysytään. Naiset kallistuvat hieman enemmän Stubbin kuin Orpon kannalle.

Puoluekokouksen 2014 jälkeen pahat kielet puhuivat, että Stubb voitti kansansuosionsa, ei asiaosaamisensa, vuoksi. Silloin hänen vastaehdokkaillaan Jan Vapaavuorella ja Paula Risikolla oli pitempi kokemus ministerinä ja kansanedustajana.

Orpo on nyt sekä kansan että kokoomuslaisten suosikki. Nyt Stubb päihittää ministerikokemuksellaan Orpon, mutta Orpolla on pitempi kokemus kokoomuksen eri puoluetehtävissä.

Orpoa kehutaan ratkaisukeskeiseksi ja sovittelevaksi. Vaa’assa voi painaa Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen tokaisu, että Sdp ei mene hallitukseen Stubbin johtaman kokoomuksen kanssa. Asia ei ole merkityksetön. Vaikka vaaleihin on kolme vuotta, Sdp on hallitustiellä.

Lepomäen asema näyttää toivottomalta. Mahdollisesti hän vetäytyy ehdokkuudestaan ennen puheenjohtajavaalia säästääkseen aikaa ja vaivaa puoluekokouksessa.

Jos ehdokkaita on vain kaksi, vaalista selvitään yhdellä kierroksella. Muussa tapauksessa toinen kierros käydään kahden eniten ääniä saaneen kesken.

Kaksi vuotta sitten asetelma oli toisenlainen kuin nyt. Silloin oli kolme kovaa ehdokasta: Vapaavuori, Risikko ja Stubb. Yllättäen Vapaavuori putosi toiselta kierrokselta.

Jos on kaksi kovaa ehdokasta, taktikoinnille ei jää tilaa.

Stubb veti loppukirissään 2014 varsin oikeistolaista linjaa esittäessään esimerkiksi ammattiliittojen jäsenmaksun verovähennysoikeuden poistamista. Tällaista kilpalaulantaa tuskin nyt nähdään. Orpo ja Stubb ovat molemmat maltillisia ”keskustaoikeistolaisia kavereita”, kuten Stubb sanoo. Lepomäen tehtäväksi jää sparrata miesehdokkaita ideologiseen keskusteluun.

Neljän tulevan viikon aikana haetaan hienosäätöisiä linjaeroja Orpon ja Stubbin välillä. Orpo on luvannut kampanjansa aikana täsmentää, mihin suuntaan kokoomusta on vietävä.

Stubb on jo oman kampanjansa käynnistänyt. Viime valinnan alla hänen väitetään soittaneen lähes 800:lle puoluekokousedustajalle. Henkilökohtainen kontakti oli jotain niin uutta, että moni kokousedustaja koki Stubb-elämyksen. Soittokierroksia ei nyt tarvita, ovathan kaverukset kaikille tuttuja.

Markus Jokela / HS
Nykyistä puheenjohtajaa Alexander Stubbia kannatti 13 prosenttia kaikista vastaajista.
Nykyistä puheenjohtajaa Alexander Stubbia kannatti 13 prosenttia kaikista vastaajista.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat