Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tupakkalaki uudistuu – mentolisavukkeet kielletään 2020, nuuskalle ja sähkötupakalle lisärajoituksia

Lakiesityksessä ehdotetaan esimerkiksi parveketupakoinnin kieltämisen helpottamista ja nikotiininesteiden tuontikieltoa.

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto
Uusi tupakkalaki tulee näillä näkymin voimaan kesäkuun puolivälissä.
Uusi tupakkalaki tulee näillä näkymin voimaan kesäkuun puolivälissä. Kuva: Antti Aimo-Koivisto
Fakta

Näitä muutoksia tupakkalakiin esitetään

 Vähittäismyyntipakkauksiin kuvalliset terveysvaroitukset

 Tunnusomaisten makujen ja tuoksujen kielto

 Sähkötupakan rinnastaminen muihin tupakkatuotteisiin

 Parveketupakoinnin rajoittaminen

 Tupakkatuotteiden maahantuonnin rajoituksia

 Autotupakoinnin kielto, kun kyydissä on alle 15-vuotiaita

Esitys uudesta tupakkalaista on eduskunnassa käsiteltävänä, ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan tarkoituksena on antaa siitä mietintönsä toukokuun aikana. Sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Meri Paavola arvioi, että itse laki tullee voimaan kesäkuun puolivälissä.

”Hallituksen täydentävä esitys tupakointikiellosta autossa lasten läsnä ollessa viivästytti noin kuukauden verran käsittelyä. Ilman sitä laki todennäköisesti olisi ehtinyt tulla voimaan tupakkadirektiivin edellyttämänä päivänä, 20. toukokuuta”, Paavola sanoo.

EU on antanut kuitenkin esimerkiksi mentolisavukkeiden kieltämiselle siirtymäaikaa vuoden 2020 toukokuulle. Siirtymäaikaa noudatetaan myös Suomessa.

”Tarkoituksena on uudistaa 40 vuotta vanha tupakkalaki ja tehdä laista selkeämpi. Teemme EU:n tupakkatuotedirektiivin vaatimat muutokset ja samalla kansallisia uudistuksia”, Paavola kertoo.

Esityksessä ehdotetaan esimerkiksi kuvallisia terveysvaroituksia vähittäismyyntipakkauksiin, tunnusomaisten makujen ja tuoksujen kieltoa savukkeista ja kääretupakasta, parveketupakoinnin kieltämisen helpottamista, tupakkatuotteiden maahantuonnin rajoituksia sekä autotupakoinnin kieltoa, kun kyydissä on alle 15-vuotiaita.

Maahantuonnin rajoitukset iskevät myös Ruotsiin matkaavaan. Nykylaissa on määritelty, että nuuskaa voi tuoda Suomeen mukanaan enintään 30 kappaletta 50 gramman rasiaa eli yhteensä 1 500 grammaa.

”Tulevassa laissa rasiamäärästä luovuttaisiin, ja tuontimäärä ilmoitettaisiin pelkästään grammoina. Uusi maksimimäärä olisi yhteensä 1 000 grammaa, ja se koskisi myös muita savuttomia tupakkatuotteita”, Paavola kertoo.

Harva työnantaja sallii tänä päivänä työhuoneissa tupakointia. Nyt työhuoneissa tupakoinnin kieltäminen kirjattaisiin kuitenkin lakiin, mikä vahvistaisi jo olemassa olevaa käytäntöä. Ravintoloiden määräykset erillisistä tupakointitiloista ja niiden kriteereistä säilyvät ennallaan.

Parvekkeella tupakoimisen kieltämisestä halutaan tehdä entistä helpompaa siten, että taloyhtiö voisi hakea parveketupakointikieltoa kunnalta.

Paavolan mukaan aikuisten tupakointi on vähentynyt kolmanneksella ja nuorten puolittunut vuosituhannen vaihteesta.

”On tutkimuksia siitä, että samanaikaisesti toteutetuilla uudistuksilla on suurempi vaikutus kuin yksittäisillä toimenpiteillä, eli yksi plus yksi on enemmän kuin kaksi. Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että tupakkalainsäädännön uudistukset näkyvät tupakoinnin vähenemisenä. Tämä on maailmanlaajuinen ilmiö”, Paavola sanoo.

Yksittäinen merkittävä vaikuttaja tupakoinnin vähenemiseen on tupakkavero, jonka nousu vaikuttaa tupakan hintaan ja sitä kautta suoraan myös kulutukseen.

Parhain tulos tupakoinnin vähentämisessä saadaan kuitenkin eri tukitoimien yhdistelmällä: nuorten valistamisella, lopettamisen tukemisella sekä lainsäädännöllä.

Paavolan mukaan Suomella olisi parantamisen varaa terveydenhuoltojärjestelmässä, jotta tupakoitsijoille tarjottaisiin systemaattisemmin tukea lopettamiseen.

”Suurin osa tupakoivista haluaisi lopettaa, mutta ei välttämättä pysty siihen omin avuin. Tupakasta irti pääsemistä auttaa esimerkiksi lääkärin kehotus sekä tuki lopettamiselle. Keskimäärin joka kolmas vakava lopetusyritys onnistuu. Uusimmat tutkimustulokset vahvistavat sitä, että lopettaminen kannattaa aina”, Paavola sanoo.

Lakiesityksessä sähkötupakka rinnastetaan muihin tupakkatuotteisiin. Siten esimerkiksi nikotiininesteitä ei saa myydä alle 18-vuotiaille eikä sähkösavukkeita saa polttaa tupakointikieltoalueilla.

Tähän asti suomalaiset ovat ostaneet nikotiininesteensä ulkomailta. Tupakkalakiesityksen mukaan rajat ylittävä nesteiden myynti kielletään, mutta kielto astuisi voimaan vasta vuodenvaihteessa. Siihen mennessä esimerkiksi kaupat ja kioskit ovat oletettavasti hakeneet myyntilupia, jolloin sähkösavukkeiden nesteitä saa ostettua myös Suomesta.

Nesteissä olevan nikotiinin enimmäismääräksi on asetettu 20 milligrammaa millilitraa kohden. Nyt verkossa saa muista maista tilattua vahvempiakin nesteitä. Nesteitä ei saa tulevaisuudessa enää maustaa esimerkiksi hedelmien mauilla, vaan niissä sallitaan vain tupakanmakuiset aromit.

Lain vaikutuksesta nikotiininesteiden hintoihin ei Paavolalla ole tietoa. Nesteitä ei kuitenkaan ainakaan toistaiseksi tulla Suomessa verottamaan kuten tupakkaa, jossa veron osuus on Paavolan mukaan 80 prosenttia.

Oikaisu 11.05. klo 1245: Toisin kuin jutussa aiemmin todettiin, mentolisavukkeita ei kielletä Suomessa tupakkalain tultua voimaan, vaan vasta siirtymäajan umpeuduttua 2020.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat