Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lukiolaisten liitto pitää ylioppilaskoetta vanhanaikaisena: ”Ulkoaopettelusta pitäisi päästä eroon”

Liitto ei haluaisi kuitenkaan luopua kirjoituksista, kuten opetushallituksen pääjohtaja on väläyttänyt. Parannetut ylioppilaskirjoitukset voisivat liiton mukaan korvata osan pääsykokeista.

Kotimaa
 
Jussi Nukari
Lukiolaisten liiton mukaan ylioppilaskirjoitukset ovat pahasti vanhanaikaiset.
Lukiolaisten liiton mukaan ylioppilaskirjoitukset ovat pahasti vanhanaikaiset. Kuva: Jussi Nukari

Lukiolaisten liiton mukaan nykyinen ylioppilaskoe on pahasti vanhanaikainen. Liiton mukaan ylioppilaskirjoitukset testaavat lähinnä vain ulkoaoppimistaitoja. Osasta korkeakoulujen pääsykokeista voitaisiin liiton mukaan luopua, jos ylioppilaskirjoituksia saataisiin kehitettyä.

Liiton puheenjohtajan Elli Luukkaisen mukaan kirjoituksia tulisi kehittää niin, että ne testaisivat paremmin yhteiskunnassa nykyisin tarvittavia valmiuksia kuten tiedon soveltamistaitoja, tiedon etsimistä, kritiikkiä, vuorovaikutustaitoja, kokonaisuuksien hallintaa sekä tietoja, jotka ylittävät opintokokonaisuuksien rajat. Kielissä tulisi testata hänen mukaansa myös suullista osaamista.

”Ulkoaopettelusta pitäisi päästä eroon. Tiedon kritiikki on nykyään valtavan tärkeää”, Luukkainen toteaa.

Aiemmin tällä viikolla Opetushallituksen pääjohtaja Aulis Pitkälä totesi Yleisradion haastattelussa, että hänen puolestaan ylioppilaskirjoituksista voitaisiin vaikka luopua, koska ne estävät lukion kehittämisen.

Pitkälän mukaan vaihtoehto ylioppilaskirjoitusten poistamiselle olisi se, että yo-tutkinto korvaisi yliopistojen pääsykokeet, kertoi YLE.

Lukiolaisten liitto kannattaa ylioppilaskokeen kehittämistä, jolloin ainakin osasta korkeakoulujen pääsykokeista voitaisiin luopua. Suoraan ylioppilaskokeiden perusteella voitaisiin valita opiskelijat Luukkaisen mukaan esimerkiksi luonnontieteissä ja yhteiskuntatieteissä.

Sen sijaan pääsykokeet olisivat hänen mukaansa edelleen tarpeellisia aloilla, joissa hakijan motivaatio ja soveltuvuus ovat tärkeitä ominaisuuksia. Tällaisia aloja ovat Luukkaisen mukaan esimerkiksi hoiva-alat sekä opettajankoulutus, joiden ammateissa joutuu olemaan paljon tekemisissä ihmisten kanssa.

Aiemmin tänä keväänä myös Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen tutkijat arvioivat, että ”yhteiskunta tuhlaa voimavaroja pakottamalla nuoret lukemaan pääsykokeisiin”.

”Niistä luopuminen olisi järkevää sekä tehokkuuden että oikeudenmukaisuuden kannalta”, totesi erikoistutkija Matti Sarvimäki HS:ssa.

Lukiolaisten liitto muistuttaa myös, että valmistautuminen kaksiin kokeisiin – ensin ylioppilaskirjoituksiin ja sitten pääsykokeisiin – on rankkaa ja voimavarojen tuhlaamista myös opiskelijalle itselleen.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) luvannut, että toukokuun aikana yliopistojen kanssa tullaan keskustelemaan opiskelijavalintojen tehostamisesta. Pelkän yo-todistuksen perusteella pitäisi ministerin mukaan päästä yhä useammalle alalle, mutta myös myöhään heränneille eli lukion kevyemmin ottaneille tulisi jättää mahdollisuuksia.

”Haluamme eroon ylimääräisistä välivuosista ja tasa-arvoa heikentävistä valmennuskursseista, vauhdittaa siirtymistä lukiosta ja ammattikoulusta korkeakouluun ja hyödyntää enemmän ylioppilastutkintoa valinnoissa”, Grahn-Laasonen totesi huhtikuussa HS:ssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat