Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työttömien nuorten aikuisten palkkatoive pieneni satasella: Nettopalkaksi riittäisi 1 363 euroa kuussa

Raha-automaattiyhdistyksen julkaiseman barometrin mukaan 18–29-vuotiaiden työllistymishalut ovat suuret. Vain 63 prosenttia kuitenkin uskoo työllistyvänsä kuuden kuukauden aikana.

Kotimaa
 
Viena Kytöjoki / Lehtikuva
Kaupan ala on suurimpia nuorten aikuisten työllistäjiä.
Kaupan ala on suurimpia nuorten aikuisten työllistäjiä. Kuva: Viena Kytöjoki / Lehtikuva
Fakta

Työttömien nuorten ääni

 Työttömien nuorten ääni -barometri on toteutettu vuosina 2014 ja 2016 osana Raha-automaattiyhdistyksen Paikka auki -avustusohjelmaa.

 Ohjelma jatkuu vuosien 2014–2017 ajan. Sen tavoitteena on vahvistaa työttömien 18–29-vuotiaiden työelämätaitoja sekä työllistää vähintään viisisataa nuorta järjestöihin.

 Kahden ensimmäisen vuoden aikana sen kautta työllistyi 220 nuorta aikuista.

 Kolmen ensimmäisen vuoden aikana RAY on tukenut nuoren palkkaamista yhteensä 12,6 miljoonalla eurolla.

Työttömien 18–29-vuotiaiden työhalut ovat suuret, ja he olisivat valmiita vastaanottamaan myös melko pienipalkkaista työtä, ilmenee Raha-automaattiyhdistyksen julkaiseman barometrin tuloksista.

Vastaajista 85 prosenttia etsii aktiivisesti työtä ja 93 prosenttia haluaa työllistyä seuraavan vuoden aikana. Vastaajista 52 prosenttia olisi valmis vastaanottamaan mitä tahansa työtä.

Vastaajilta kysyttiin myös, kuinka paljon olisi kuukaudessa jäätävä palkkaa käteen, jotta tämä näkisi työn vastaanottamisen järkeväksi ja mielekkääksi. Toivottu nettopalkka kuukaudessa on keskimäärin 1 363 euroa. Naisille riittäisi keskimäärin 1 274 euroa, miehille 1 421 euroa.

Ennen veroja keskimääräinen palkkatoive olisi siis suurin piirtein 1 600 euroa eli jopa pienempi kuin kaupan työehtosopimuksen pienimmän palkkaryhmän mukainen kuukausipalkka. Kaupan ala on suurimpia nuorten aikuisten työllistäjiä.

RAY:n erityisasiantuntija Timo Mulari pitääkin työttömien nuorten aikuisten palkkatoivetta vaatimattomana.

”Tämä on yllättävin ja mielenkiintoisin tulos meillekin. Ilmeisesti motivaationa on, että pääsisi ekaan työpaikkaan kiinni pienemmällä palkalla”, Mulari sanoo.

”[Nettopalkkatoive] kuitenkin kohoaa, mitä vanhemmaksi tulee: 18–20-vuotiailla se oli alle 1 300 euroa ja 27–29-vuotiailla lähes 1 500 euroa. Mutta alhaisia nämä toki ovat, yllättävänkin alhaisia.”

Palkkatoive on myös selvästi pienentynyt vuodesta 2014, jolloin barometri toteutettiin edellisen kerran. Tuolloin riittävänä palkkana nuoret pitivät verojen jälkeen keskimäärin 1 453 euroa kuussa.

Palkkatoive on siis pienentynyt 90 eurolla kahdessa vuodessa.

”Syy tähän ei tullut tutkimuksessa esille. Arviomme kuitenkin on, että odotuksia lasketaan, kun on vaikeaa saada työpaikkaa.”

RAY kartoitti myös työttömien nuorten aikuisten asenteita. Vastausten perusteella neljä viidestä työttömästä kokee, että työ on tärkeä osa elämää ja että itsellä on annettavaa työelämälle. Vielä useampi kokee, että töiden kautta pääsee eteenpäin elämässä.

”Näissä osuuksissa oli aika vähäistä muutosta [vuoteen 2014 verrattuna]. Itselläni pisti silmään, että työelämä nähdään mielikuvatasolla hyvin tärkeänä. Mutta niiden osuus, joiden mielestä työn pitää olla kivaa, on vähentynyt”, Mulari sanoo.

Vastauksissa on havaittavissa myös hienoista pessimismiä. Vain 63 prosenttia työttömistä uskoo työllistyvänsä seuraavan kuuden kuukauden aikana. Edellisessä tutkimuksessa vuonna 2014 osuus oli vielä 73 prosenttia.

Samalla työttömyyden yhteenlaskettu kesto näyttää pitkittyneen: nyt vastaajilla oli kaikki työttömyysjaksot yhteen laskettuna keskimäärin 16 kuukautta työttömyyttä takanaan. Se on viisi kuukautta enemmän kuin kaksi vuotta aiemmin.

Barometrin toteutti Taloustutkimus Raha-automaattiyhdistyksen toimeksiannosta. Kevään aikana puhelinhaastatteluihin vastasi 204 työtöntä 18–29-vuotiasta nuorta aikuista ympäri Suomea. Aineisto edustaa ikäluokan työttömiä valtakunnallisesti.

Lähes kolmannes kyselyyn vastanneista ei ole koskaan ollut varsinaisessa työssä.

Viena Kytöjoki / Lehtikuva
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat