Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työterveyslaitos: Flunssapotilaat pois työterveyshuollosta

TTL suosittelee keskittymistä työkyvyn ylläpitoon ja työhyvinvointiin sekä työperäisten sairauksien ehkäisyyn.

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Työterveyshuollon pitäisi keskittyä ennaltaehkäisyyn ja jättää flunssien ja muiden sairauksien hoito julkiselle terveydenhuollolle, Työterveyslaitos suosittaa.
Työterveyshuollon pitäisi keskittyä ennaltaehkäisyyn ja jättää flunssien ja muiden sairauksien hoito julkiselle terveydenhuollolle, Työterveyslaitos suosittaa. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Työterveyshuollon pitäisi keskittyä nykyistä enemmän työkyvyn ylläpitoon, työhyvinvointiin ja työperäisten sairauksien ennaltaehkäisyyn.

Flunssapotilaat ja muut sairaustapaukset voisi hoitaa julkisessa terveydenhoidossa, jos sote-uudistus onnistuu parantamaan julkista perusterveydenhoitoa. Työterveyshuollossa sairaanhoito keskittyisi vain työperäisiin sairauksiin ja työkykyä heikentäviin sairauksiin.

Tämä olisi Työterveyslaitoksen mielestä paras kehityssuunta, kun mietitään työterveyshuollon tulevaisuutta osana sote-uudistusta.

”Työelämä on valtavan murroksen edessä. Samaan aikaan terveydenhuolto muuttuu sote-uudistuksen myötä. Sen lisäksi digitalisaatio haastaa totutut tavat toimia”, Työterveyslaitoksen pääjohtaja Antti Koivula sanoi tiedotustilaisuudessa.

”Nyt tarvitaan todella poikkeuksellista avarakatseisuutta, jotta voimme miettiä asioita udella tavalla.”

Työterveyslaitos on laatinut kolme eri vaihtoehtoa työterveyshuollon tulevaisuudelle toivoen, että asiasta vihdoin alettaisiin keskustella. Antti Koivulan mukaan nyt siihen olisi hyvä aika, koska sote-uudistuksen isot linjat ovat tiedossa.

”Vaikein paikka tässä ovat lukkiutuneet asenteet”, hän sanoi.

Työterveyshuollon lakisääteinen tehtävä on työkyvyn ylläpito sekä työperäisten sairauksien ennaltaehkäisy. Työnantajat voivat kuitenkin vapaaehtoisesti tarjota työntekijöille myös sairaanhoitoa.

Koska julkinen perusterveydenhoito on epäonnistunut erityisesti lääkärin vastaanottojen tarjoamisessa, sairaanhoito työterveyshuollossa on lisääntynyt nopeasti. Työnantajat ovat olleet valmiita maksamaan siitä, että työntekijät saavat nopeasti sairaanhoitoa.

Sairaanhoito vie jo 80 prosenttia työterveyshuollon noin 500 miljoonan euron vuosittaisista kuluista. Summan maksavat työnantajat lähes kokonaan.

Työterveyshuollon piirissä on noin kaksi miljoonaa suomalaista. Ongelmana on muun muassa se, että palvelut ovat hyvin eritasoisia. Tutkimusten mukaan parempituloisilla palkansaajilla on yleensä laajimmat työterveyspalvelut.

Työterveyshuolto ei enää kykene vastaamaan riittävän tehokkaasti työelämän muutoksista johtuviin, kasvaviin työhyvinvoinnin ongelmiin, Työterveyslaitoksen asiantuntijat sanovat.

”Digitalisaation, sote-uudistuksen ja teknologian murroksen ansiosta nyt olisi kulta-aika kehittää ihmisten hyvinvointia työelämässä”, Koivula sanoo.

Tämän vuoksi Työterveyslaitos suosittelee työterveyshuollon lakisääteisen tehtävän vahvistamista. Jos sote-uudistus onnistuu tavoitteissaan, myös työsuhteessa olevat ihmiset voisivat asteittain siirtyä käyttämään julkista terveydenhoitoa.

”Äkkimuutos ei ole mahdollinen, vaan se pitäisi tehdä asteittain. Toimivaa järjestelmää ei voi romuttaa ja jäädä odottamaan toimiiko uusi”, tutkimus- ja palvelukeskusjohtaja Jorma Mäkitalo sanoo.

Työterveyshuoltoa pitäisi kuitenkin alkaa muuttaa yhtä aikaa uuden sote-järjestelmän kanssa, koska ne vaikuttavat toisiinsa.

Toinen vaihtoehto olisi Työterveyslaitoksen mukaan se, että työterveyshuollosta tulisi työssäkäyvien perusterveydenhuoltoa. Silloin se tarvitsisi lisää rahaa joko valtiolta tai maakunnilta. Ongelmaksi muodostuisi muun muassa se, että pätkätyöläiset ja työttömät jäisivät pääsääntöisesti näiden palvelujen ulkopuolelle.

Tämän vaihtoehdon riskinä olisi se, että työkyvyn ylläpitoon tähtäävä toiminta voisi supistua entisestään.

Kolmas vaihtoehto olisi se, että työterveyshuolto säilyisi ennallaan. Se olisi Mäkisalon mukaan riskialtista, koska maailma ympärillä muuttuu joka tapauksessa.

”Ympäristö muuttuu radikaalisti, jolloin työterveyshuolto reagoisi muutoksiin jälkujunassa”, Mäkisalo sanoi.

Ongelmaksi voisi tulla myös se, riittäisikö yksityisillä palveluntarjoajilla lääkäreitä työterveyshuoltoon, kun ne siirtyvät nykyistä paljon laajemmin palvelutuottajiksi julkiseen terveydenhoitoon.

Mäkisalon mukaan näiden lisäksi työterveyshuollon voisi miettiä ihan uudelta pohjalta. Nykyinen työterveyshuolto on kehitetty 1970-luvulla, ja se on tarkasti säädeltyä toimintaa.

”Voisiko palvelut miettiä vastaamaan juuri tämän päivän työntekijöiden ja työnantajien tarpeita? Miten ne vastaisivat parhaiten työelämän muutoksen hallintaan tai auttaisivat stressin hallinnassa?”

Oikaisu 12.5 kello 11.50: Työterveyslaitoksen tutkimus- ja palvelukeskusjohtaja on nimeltään Jorma Mäkitalo, ei Mäkisalo kuten uutisessa aiemmin virheellisesti kirjoitettiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat