Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Nuorista 43 prosenttia pitää alkoholia trendikkäänä – kännisekoiluun suhtaudutaan nuivasti

Ehkäisevä päihdetyö Ehyt ry:n tilaaman kyselytutkimus kartoitti 15–25-vuotiaiden asenteita muun muassa päihteidenkäyttöön.

Kotimaa
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva
Fakta

Mitkä asiat ovat trendikkäitä?

Poimintoja 15–20-vuotiaiden vastauksista:

 Alkoholi (53 prosenttia)

 Savukkeet (22 prosenttia)

 Kannabis (16 prosenttia)

 Sähkötupakka (33 prosenttia)

 Nuuska (22 prosenttia)

 Humala (43 prosenttia)

 Kännisekoilu (28 prosenttia)

 Päihteettömyys (32 prosenttia)

Lähde: Ehkäisevä päihdetyö Ehyt ry

Alkoholinkäyttö on nuorisoporukoissa yleistä ja alkoholiin suhtaudutaan myönteisesti, ilmenee Ehkäisevä päihdetyö Ehyt ry:n julkaiseman kyselytutkimuksen tuloksista. Tutkimuksessa selvitettiin 15–25-vuotiaiden asenteita ja näkemyksiä muun muassa päihteidenkäytöstä.

Vastaajista 79 prosenttia kertoo, että kaveripiirissä käytetään alkoholia ja hieman yli puolet kuvailee kaveripiirinsä suhtautumista alkoholiin erittäin tai melko myönteiseksi.

Kaikkiaan 43 prosenttia vastaajista piti alkoholia trendikkäänä asiana.

Alkoholin kokeminen trendikkääksi kuitenkin vaihteli ikäryhmittäin. Noin puolet 15–20-vuotiaista ja kolmannes 21–25-vuotiaista piti alkoholia trendikkäänä. Ei-trendikkäänä alkoholia piti vastaavasti 13 ja 18 prosenttia vastaajista.

Tutkimuksessa ei kysytty varsinaisesta alkoholinkäytöstä, kuten annosmääristä ja käyttökerroista. Lukujen perusteella Ehyt ry:n kuitenkin tulkitsee, että puhe nuorten raitistumisesta on ”valitettavan ennenaikaista”.

”Tässä kysyttiin, mikä on trendikästä ja miten kaveripiirissä suhtaudutaan alkoholiin. Tämän valossa alkoholiin suhtaudutaan erittäin tai melko myönteisesti. Iso ryhmä pitää alkoholia trendikkäänä”, perustelee yhdistyksen osastopäällikkö Ilmo Jokinen.

”Toisaalta kännisekoilu on vastausten perusteella enemmän ei-trendikästä kuin trendikästä.”

15–20-vuotiaista vastaajista kännisekoilua piti trendikkäänä 28 prosenttia ja ei-trendikkäänä 45 prosenttia. 21–25-vuotiaissa prosenttiosuudet olivat 18 ja 58.

Alaikäiset saavat tutkimuksen mukaan myös hankittua alkoholia melko helposti. Kaksi kolmesta vastaajasta katsoo, että alle 18-vuotiaan on helppoa saada alkoholia.

Nuorten alkoholinkäyttö ja siihen liittyvät asenteet nousevat julkiseen keskusteluun aika ajoin.

Nuorten raitistumiseen ovat viitanneet esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n helmikuussa julkaisemat tutkimustulokset, joiden mukaan 16 vuotta täyttäneiden humalahakuinen juominen on vähentynyt ja raittius lisääntynyt.

Kyselytutkimuksen toteutti Ehyt ry:n toimeksiannosta Research Insight Finland Oy. Aineisto kerättiin verkkokyselyillä ja haastatteluilla huhtikuussa. Kyselyyn vastasi noin viisisataa 15–25-vuotiasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat