Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

WWF hämmästyi: Ouluun laskeutui enemmän kiljuhanhia kuin koko Suomessa on nähty puoleen vuosisataan

Kiljuhanhi on uhanalaisin Pohjoismaissa pesivistä lintulajeista.

Kotimaa
 
Juha Metso
Maailmassa arvioidaan olevan enää noin 30000 kiljuhanhiyksilöä.
Maailmassa arvioidaan olevan enää noin 30000 kiljuhanhiyksilöä. Kuva: Juha Metso

Hieman yli sata kevätmuutolla olevaa uhanalaista kiljuhanhea on pysähtynyt yllättäen lepäämään Oulun Siikajoelle, kertoo ympäristöjärjestö WWF tiedotteessaan.

Järjestön mukaan hanhia on nyt Suomessa enemmän kuin 50 vuoteen. Enemmän kiljuhanhia on havaittu Suomessa viimeksi 1960-luvun alussa.

Kiljuhanhi on uhanalaisin Pohjoismaissa pesivistä lintulajeista. Nyt Suomessa lepäilevien lintujen ainoa tunnettu pesimäalue on Pohjois-Norjassa.

Kiljuhanhien on havaittu pesineen myös Suomessa, mutta edellisen kerran pesinnästä tehtiin varma havainto vuonna 1995. Pohjoismaissa arvioidaan pesivän noin 20 kiljuhanhiparia.

Talvehtimispaikallaan Pohjois-Kreikassa kiljuhanhia on uhannut salametsästys, ja pesimäalueella Norjassa niitä ovat häirinneet ketut.

”Usko oli koetuksella, kun vuonna 2004 Oulun seudulla havaittiin vain 6 yksilöä, vaikka tiesimmekin muiden maiden havaintojen perusteella kiljuhanhia olevan sentään hieman enemmän jäljellä. Tämän pohjanoteerauksen jälkeen sinnikäs kansainvälinen suojelutyö on alkanut kuitenkin tuottaa tulosta ja kanta on kääntynyt kasvuun. Nyt olemme nähneet jo yli 100 kiljukasta, vaikka kausi on vielä kesken”, kertoo Juha Markkola WWF:n kiljuhanhityöryhmästä.

WWF
Tänä vuonna Oulussa on havaittu harvinaisen paljon kiljuhanhia.
Tänä vuonna Oulussa on havaittu harvinaisen paljon kiljuhanhia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat