Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jätetutkijat löysivät sohvan, purkillisen koiran hampaita ja toimivaa elektroniikkaa – testaa, osaatko itse lajitella roskat oikein

Polttolaitokselle tarkoitetussa jätteessä on liikaa biojätettä.

Kotimaa
 
Sekajätteeseen viedään huonekaluja, elektroniikkaa ja koiran hampaita
Sekajätteeseen viedään huonekaluja, elektroniikkaa ja koiran hampaita
Salon kaatopaikalla tutkitaan kotitalouksien roskapussien sisältöä. Lajittelijat perkaavat sekajätteitä jo kolmatta viikkoa. Sekajätteestä on löytynyt valtavasti sinne kuulumatonta jätettä. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus: Toni Lehtinen

Salo. Teltassa on kuuma, kova meteli sekä tolkuttoman paha haju. Korvenmäen jätekeskuksen pihalle pystytetyssä teltassa tutkitaan salolaisten kotitalouksien roskapusseja. Suojapukuihin sonnustautuneet opiskelijat availevat morapuukoilla pusseja ja levittävät sisällön pöydälle. Sen jälkeen he laittelevat jätteet 41 eri jätejakeeseen.

Sami Kilpiö
Kaisa Katajisto käy läpi roskapusseja sekajätetutkimuksessa. Kolme viikkoa vanhat jätteet haisevat niin vahvasti, että tutkijan on käytettävä hengityssuojainta.
Kaisa Katajisto käy läpi roskapusseja sekajätetutkimuksessa. Kolme viikkoa vanhat jätteet haisevat niin vahvasti, että tutkijan on käytettävä hengityssuojainta.

”Nämä ovat kolme viikkoa vanhoja jätteitä, joten hengityssuoja on hyvä pitää päällä”, opinnäytetyöntekijä Kaisa Katajisto neuvoo.

Lounais-Suomen Jätehuolto on tutkimassa energianhyötykäyttöön, eli polttolaitokselle toimitettavan sekajätteen koostumusta.

Tutkimus on osa Tekesin rahoittamaa ARVI-hanketta, jossa selvitetään eri materiaalien kierrätykseen liittyviä liiketoimintamahdollisuuksia.

Jätetutkimusta vetävä Katajisto tutki viime vuonna turkulaisten sekajätteitä Topinojan jätekeskuksessa. Salolaisten ja turkulaisten jätepussien sisältö on pääsääntöisesti samantyyppinen. Tutkimuksessa selvitetään sitä, mikä merkitys jätteiden keräysastian läheisyydellä on.

Sami Kilpiö
Sekajätteeseen kuulumaton multapussi.
Sekajätteeseen kuulumaton multapussi.

”Alustavien tulosten mukaan roskapusseissa on nyt eniten biojätettä ja muovia, eli sellaisia jätteitä, joiden paikka olisi muualla kuin energiahyötykäytössä. Biojätteet kuuluisivat tietenkin biojäteastiaan, ja useissa paikoissa on muovinkeräys, johon vaikka jauhelihapakkausmuovit voi jättää”, Katajisto sanoo.

Vastaava tutkimus tehtiin Salossa vuonna 2013. Silloin kiinteistöjen sekajätteessä oli noin kolmasosa biojätettä. Sekajätteessä oli myös paljon paperia ja muovia. Noin puolet sekajätteestä olisi sopinut materiaalihyötykäyttöön ja neljäsosa olisi kuulunut kaatopaikalle.

Tänäkin vuonna lajittelijat ovat kohdanneet jätepusseja, joissa biojäte on houkutellut madot asialle.

”Pääsääntöisesti jätepusseissa on onneksi sekajätettä. Uskon, että kierrätystottumukset paranevat sitä mukaan kun tietoisuus leviää ja tietenkin kierrätysmahdollisuudet paranevat”, Katajisto sanoo.

Yhdyskuntajätteen kierrätysaste on ollut Suomessa alle EU-keskiarvon. Tänä vuonna voimaanastuneen EU:n sitovan tavoitteen mukaan yhdyskuntajätteestä tulee kierrättää 50 prosenttia ja hyödyntää energiana 30 prosenttia. Kaatopaikalle ei enää saa sijoittaa orgaanista jätettä ollenkaan.

Jätelajittelijat ovat löytäneet roskapusseista erikoisia jätteitä, jotka kertovat kotitalouden arjesta. Yhden talouden pussissa saattaa olla paljon einesruokien pakkauksia, toisen taas kymmeniä kissanruokapakkauksia.

”Osa lemmikkieläinkaupoista ottaa näitä pakkauksia vastaan”, jätteitä lajitteleva Maarit Laine vinkkaa.

Ihmiset tunkevat roskikseen kummallisia tavaroita.

”Täällä on tullut vastaan muun muassa kokonainen sohva. Miksi ihmeessä joku näkee sen vaivan, että työntää sen pienestä roskaluukusta sisään”, Katajisto ihmettelee.

Sohvan voi viedä kierrätyskeskukseen tai jätekeskukseen. Isoille huonekaluille voi usein tilata kierrätyskeskuksesta hakupalvelun.

Huonekalujen lisäksi lajittelijat ovat löytäneet käyttökelpoisia leluja ja toimivaa elektroniikkaa. Jälkimmäiset voi palauttaa esimerkiksi kauppakeskusten yhteydessä oleviin sähkö- ja elektroniikkajätekeräyksiin.

Maanantaina yhdestä pussista löytyi pieni muovipurkki, johon joku oli säilönyt muistoksi koiran hampaita.

Sami Kilpiö
Salossa tutkitaan sekäjätteen koostumusta.
Salossa tutkitaan sekäjätteen koostumusta.
Sami Kilpiö
Sekajätteeseen kuulumaton rakennusvillasäkki.
Sekajätteeseen kuulumaton rakennusvillasäkki.
Sami Kilpiö
Sekajätteeseen kuulumaton silityslauta.
Sekajätteeseen kuulumaton silityslauta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat