Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jakelupäivistä tulossa uusi riita – hallitus houkuttelee uusia postiyrityksiä alalle

Eduskunta poisti postitoiminnalta toimiluvan. Seuraavaksi hallitus puuttuu jakelupäiviin.

Kotimaa
 

Eduskunta hyväksyi keskiviikkona postilain uudistuksen. Lain voimaantultua kirjelähetyksiä koskevan postitoiminnan voi panna pystyyn jättämällä ilmoituksen Viestintävirastoon. Valtioneuvostolta ei tarvitse enää hakea toimilupaa.

Näin hallitus keventää byrokratiaa ja houkuttelee uusia postiyrityksiä alalle.

Eduskunnan oppositiolle esitys ei kelvannut. Sdp:n, vasemmistoliiton, vihreiden ja kristillisdemokraattien kansanedustajat äänestivät eduskunnassa esityksen hylkäämisen puolesta. Lakiesitys toki hyväksyttiin hallituspuolueiden äänin 92–46.

Vastustajien mukaan pelkkä sähköinen ennakkoilmoitus ei riitä, vaan postipalvelujen operaattoreita pitäisi voida arvioida jo etukäteen. He eivät pidä siitä, että lakiesitys poistaa kaikki vaatimukset postitoiminnan säännöllisyydestä ja laadusta.

Postilaki uudistuu vaiheittain. Jakelutoimintaa on avattu kilpailulle jo 2004 ja vielä 2011.

Nyt parannetaan kilpailun edellytyksiä, mutta isoin mullistus postilain uudistamisessa tulee syksyllä, kun hallituksen seuraava esitys ottaa kantaa Postin yleispalveluvelvoitteeseen ja pakollisten jakelupäivien määrään.

Liikennevaliokunnan puheenjohtaja Ari Jalonen (ps) ihmetteli viime viikolla eduskunnassa, että postilain uudistuksen seuraava vaihe on jo ”tuntemuksien purkauksen kohteena”, vaikka siitä ei ole vielä esitystäkään.

Kansanedustajia asia kiinnostaa. On puhuttu viiden päivän velvoitteen muuttamisesta kolmen päivän velvoitteeksi. Postin näkökulmasta asiakkaiden tarpeet muuttuvat, eikä moni kaipaa kirjeiden jakamista viitenä päivänä viikossa. Vasemmiston kansanedustajista moni silti puolusti viiden päivän jakelua.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berneriltä (kesk) kysyttiin monta kertaa lakiesityksen lähetekeskustelussa, miten hän suhtautuu viiden päivän jakeluvelvoitteen purkamiseen, mutta hän ei vastannut.

Berner sanoi HS:lle keskiviikkona, että ennen hallituksen esityksen valmistumista selvitetään EU:n postidirektiivin uudistus ja muiden maiden käytännöt.

Kaikki vaihtoehdot ovat pöydällä, myös yleispalveluvelvoitteen purkaminen ja jakelupäivien vähentäminen. ”Posti on sitä niin voimakkaasti vaatinut. Toisaalta Sanomalehtien liitto vastustaa”, ministeri sanoo.

Poliittista sopua hallituksessa ei asiasta vielä ole.

Yleispalveluvelvoite tarkoittaa sitä, että kohtuuhintaisten kirje- ja pakettipalvelujen saatavuus on taattava kaikkialla Suomessa. Yleispalveluun kuuluvat kirjelähetykset on keräiltävä ja jaettava viitenä arkipäivänä viikossa paitsi arkipyhinä.

Postin yleispalvelun keventäminen saa laajaa tukea paitsi Postilta itseltään, myös Palvelualojen työnantajat Palta ry:ltä. Paltan mukaan yleispalveluvelvoite on kilpailutettava.

Sekä Posti että valtaosa eduskunnan oppositiosta pelkäävät, että kilpailun laaja avaaminen syö Postin toimintaedellytyksiä, koska uudet toimijat voivat ilman yleispalveluvelvoitetta keskittyä kannattavimpiin tuotteisiin ja alueisiin. Tätä sanotaan kerman kuorinnaksi.

Postilain uudistusta vastustanut kansanedustaja Katja Taimela (sd) sanoo, että ”toimivan aluepolitiikan nimissä emme voi luopua koko maassa viisipäiväisestä jakeluvelvoitteesta”.

Jos postitoimijoita tulee lisää, pitää ratkaista osoiterekisterin avoimuus, postin jakeluverkkoon pääseminen ja Postin jakelukeskuksiin pääseminen.

”Mikä hinku porvarihallituksella on antaa valtion omistaman yhtiön hyöty kilpailijoille”, Taimela sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat